Search Clues

Showing posts sorted by relevance for query scurvy. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query scurvy. Sort by date Show all posts

Thursday, September 5, 2024

NYT 0905 Thur Sep 05, 2024 Crossword Clues with Answers Hints

Across Clues :

1. Domains, 6. Result of a bad investment, 10. Hollywood, with "the", 13. Aptly named novelist Charles, 14. Like the secretary of commerce, in the U.S. presidential line of succession, 15. "To" words, 16. Tried getting on a Jumbotron, say, 18. Unit equivalent to 16.5 feet, 19. Spacecraft name since the 1960s, 20. Fund, as a 401(k), 22. Inverse trig function, 24. Approaching empty, 25. Loud, in a way, 26. The Raptors, on scoreboards, 27. Enjoyed some cozy reading, 30. Natural treatment for insect bites, 32. Aetna alternative, 33. "Easy there, Fido!", 36. Paperless means of entry, 40. Spanish city on the Costa del Sol, 42. High-fat diet, 43. Attacked imaginary enemies, in an idiom, 48. Debtor's letters, 49. Big name in bubbly, 50. "1" for the set {1, 2, 3}, in brief, 51. "Au contraire!", 53. Kids' toy that comes in a can, 55. Like home devices with advanced capabilities, 56. Polite address, 57. Made money dishonestly, 61. What a high-altitude balloon might be mistaken for, 62. What Comic Sans is "sans", 63. Crane lookalike, 64. Corral, 65. Peer group?, 66. Famous '50s flop

Down Clues :

1. Museum of Bad ___ (Boston attraction), 2. Vintage car inits., 3. Swallows one's pride, 4. Arranged temporarily, 5. "Peace", 6. Moon lander acronym, 7. Dinner with minimal cleanup, 8. Scarecrow topper, perhaps, 9. Horse-drawn carriage, 10. Island that's home to most of the world's wild orangutans, 11. "Ditto!", 12. Equine hybrid with striped legs, 14. Looney Tunes nickname, 17. Brink, 21. Where overflow stock might be kept, 22. Slightly, 23. Hershey candy wrapped in gold foil, 24. "The Three-Body Problem" author ___ Cixin, 28. "What do you even need me for?", 29. Singer DiFranco, 31. Ill will, 34. Interdict, 35. Like the Rockefellers, Roosevelts and Rothschilds, 37. Fannies, 38. ___ mess (English dessert), 39. Trumpet, 41. National spirit of England, 43. Excites, 44. "L'chaim!", 45. Annoy over time, 46. The long way there?, 47. Noted facial feature of Einstein, informally, 52. Really put off, 54. Vaccine shot, e.g., 55. Letters on some lotion bottles, 58. Member of the fam, 59. Nail holder, 60. Show commemorating its 50th season in 2024, in brief

Sep 05, 2024 Crossword Clues with Answers Hints
 Sep 05, 2024 Crossword Clues with Answers Hints


Break down the NYT Crosswords: September 05, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Domains. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AREAS

    Possible Answer : surface_area, expanse, area, region, country, arena, orbit, domain, field, sphere


  • The clue is 6. Result of a bad investment. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LOSS

    Possible Answer : release, loss, deprivation, personnel_casualty, going, exit, red, departure, passing, expiration, red_ink

    Possible Opposite Answer : gain


  • The clue is 10. Hollywood, with "the". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BIZ

    Possible Answer : game, biz


  • The clue is 13. Aptly named novelist Charles. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: READE


  • The clue is 14. Like the secretary of commerce, in the U.S. presidential line of succession. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TENTH

    Possible Answer : 10th, tenth_part, ten_percent, one-tenth, tenth


  • The clue is 15. "To" words. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ODE

    Possible Answer : ode


  • The clue is 16. Tried getting on a Jumbotron, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: TOTHECAMERA


  • The clue is 18. Unit equivalent to 16.5 feet. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ROD

    Possible Answer : pole, retinal_rod, gat, rod, rod_cell, perch


  • The clue is 19. Spacecraft name since the 1960s. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SOYUZ


  • The clue is 20. Fund, as a 401(k). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: PAYINTO


  • The clue is 22. Inverse trig function. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ARCCOS

    Possible Answer : arccosine, inverse_cosine, arccos, arc_cosine


  • The clue is 24. Approaching empty. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LOW

    Possible Answer : blue, lowly, scummy, Low, dispirited, downcast, down, abject, depleted, moo, broken, miserable, David_Low, gloomy, grim, downhearted, humiliated, low-toned, down_in_the_mouth, crushed, low, low-pitched, small, first, scurvy, Sir_David_Alexander_Cecil_Low, low_gear, depression, low-spirited, humbled, Sir_David_Low, low-down, modest, first_gear, depressed, humble

    Possible Opposite Answer : high


  • The clue is 25. Loud, in a way. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NEON

    Possible Answer : atomic_number_10, neon, Ne


  • The clue is 26. The Raptors, on scoreboards. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TOR

    Possible Answer : tor


  • The clue is 27. Enjoyed some cozy reading. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: UPWITHABOOK


  • The clue is 30. Natural treatment for insect bites. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ALOE

    Possible Answer : aloe


  • The clue is 32. Aetna alternative. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: HUMANA


  • The clue is 33. "Easy there, Fido!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: DOWNBOY


  • The clue is 36. Paperless means of entry. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ETICKET


  • The clue is 40. Spanish city on the Costa del Sol. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MALAGA

    Possible Answer : Malaga


  • The clue is 42. High-fat diet. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KETO


  • The clue is 43. Attacked imaginary enemies, in an idiom. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: ATWINDMILLS


  • The clue is 48. Debtor's letters. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: IOU

    Possible Answer : IOU


  • The clue is 49. Big name in bubbly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MOET


  • The clue is 50. "1" for the set {1, 2, 3}, in brief. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MIN

    Possible Answer : min, Min, Fukkianese, Amoy, Hokkianese, Min_dialect, Taiwanese, minute, Fukien


  • The clue is 51. "Au contraire!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ITISNT


  • The clue is 53. Kids' toy that comes in a can. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: PLAYDOH


  • The clue is 55. Like home devices with advanced capabilities. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SMART

    Possible Answer : impertinent, smartness, wise, impudent, smart, ache, overbold, saucy, smarting, chic, sassy, fresh, hurt, voguish, bright

    Possible Opposite Answer : stupid


  • The clue is 56. Polite address. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SIR

    Possible Answer : sir, Sir


  • The clue is 57. Made money dishonestly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: ONESPOCKETS


  • The clue is 61. What a high-altitude balloon might be mistaken for. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: UFO

    Possible Answer : flying_saucer, unidentified_flying_object, UFO


  • The clue is 62. What Comic Sans is "sans". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SERIF

    Possible Answer : serif, seriph


  • The clue is 63. Crane lookalike. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HERON

    Possible Answer : Heron, heron, Hero, Hero_of_Alexandria


  • The clue is 64. Corral. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PEN

    Possible Answer : penitentiary, pen, indite, compose, playpen, write


  • The clue is 65. Peer group?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EYES

    Possible Answer : eyes, middle, optic, eye, center, heart, oculus, eyeball, centre


  • The clue is 66. Famous '50s flop. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EDSEL


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Museum of Bad ___ (Boston attraction). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ART

    Possible Answer: art, artistic_creation, artistic_production, artistry, artwork, fine_art, nontextual_matter, prowess, graphics

  • The clue is 2. Vintage car inits.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: REO

  • The clue is 3. Swallows one's pride. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: EATSCROW

  • The clue is 4. Arranged temporarily. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ADHOC

  • The clue is 5. "Peace". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SEEYOU

  • The clue is 6. Moon lander acronym. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LEM

    Possible Answer: lunar_module, LEM, lunar_excursion_module

  • The clue is 7. Dinner with minimal cleanup. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: ONEPOTMEAL

  • The clue is 8. Scarecrow topper, perhaps. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: STRAWHAT

  • The clue is 9. Horse-drawn carriage. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SHAY

    Possible Answer: shay, chaise

  • The clue is 10. Island that's home to most of the world's wild orangutans. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BORNEO

    Possible Answer: Kalimantan, Borneo

  • The clue is 11. "Ditto!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: IDOTOO

  • The clue is 12. Equine hybrid with striped legs. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ZEDONK

  • The clue is 14. Looney Tunes nickname. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TAZ

  • The clue is 17. Brink. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CUSP

    Possible Answer: leaflet, cusp

  • The clue is 21. Where overflow stock might be kept. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: INBACK

  • The clue is 22. Slightly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ATAD

  • The clue is 23. Hershey candy wrapped in gold foil. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROLO

  • The clue is 24. "The Three-Body Problem" author ___ Cixin. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LIU

  • The clue is 28. "What do you even need me for?". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: WHYAMIHERE

  • The clue is 29. Singer DiFranco. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ANI

    Possible Answer: ani

  • The clue is 31. Ill will. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ENMITY

    Possible Answer: enmity, hostility, ill_will, antagonism

  • The clue is 34. Interdict. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BAN

    Possible Answer: prohibition, cast_out, proscription, Bachelor_of_Arts_in_Nursing, ostracise, forbidding, ban, blackball, ostracize, banning, shun, BAN, banish, censor, forbiddance

  • The clue is 35. Like the Rockefellers, Roosevelts and Rothschilds. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: OLDMONEY

  • The clue is 37. Fannies. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: KEISTERS

    Possible Answer: prat, tail_end, fundament, tush, bottom, arse, butt, ass, can, tooshie, fanny, bum, stern, behind, rear_end, posterior, keister, rear, tail, derriere, hind_end, buttocks, seat, backside, buns, hindquarters, nates, rump

  • The clue is 38. ___ mess (English dessert). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ETON

  • The clue is 39. Trumpet. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TOUT

    Possible Answer: gasconade, boast, brag, ticket_tout, vaunt, bluster, shoot_a_line, tout, swash, tipster, blow, gas, touter

  • The clue is 41. National spirit of England. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: GIN

    Possible Answer: gin_rummy, gin, cotton_gin, noose, snare, knock_rummy

  • The clue is 43. Excites. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: AMPSUP

  • The clue is 44. "L'chaim!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TOLIFE

  • The clue is 45. Annoy over time. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: WEARON

  • The clue is 46. The long way there?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LIMO

    Possible Answer: limo, limousine

  • The clue is 47. Noted facial feature of Einstein, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STACHE

  • The clue is 52. Really put off. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: IRKED

    Possible Answer: gall, irk

  • The clue is 54. Vaccine shot, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DOSE

    Possible Answer: venereal_infection, sexually_transmitted_disease, loony_toons, Lucy_in_the_sky_with_diamonds, Elvis, venereal_disease, Zen, drug, Cupid's_disease, dose, acid, dosage, superman, STD, back_breaker, Venus's_curse, pane, window_pane, battery-acid, social_disease, dot, VD, Cupid's_itch

  • The clue is 55. Letters on some lotion bottles. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SPF

    Possible Answer: sun_protection_factor, SPF

  • The clue is 58. Member of the fam. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SIS

    Possible Answer: Systeme_International, International_System_of_Units, sis, ti, SI_unit, silicon, SI, te, Si, sister, SI_system, Systeme_International_d'Unites, si, atomic_number_14, International_System

    Possible Opposite Answer : brother

  • The clue is 59. Nail holder. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TOE

    Possible Answer: toe, toenail

  • The clue is 60. Show commemorating its 50th season in 2024, in brief. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SNL

Friday, July 3, 2026

NYT Mini Trivia Week 1 July 03, 2026 - Hints & Answers

Trivia Week 1 Manual for NYT Mini July 03, 2026

Quick Summary: Today's NYT Mini Crossword has 20 clues total. We have all the answers plus helpful hints to make solving easier!

Popular Puzzles: Todays Across Crossword NYT December 10 | NYT Mini Crossword October 13 2025 | Todays NYT Crossword Down Clues_18 |

About Today's Puzzle

NYT Mini Crossword solutions for July 03, 2026
NYT Mini Crossword Grid - Friday, July 03, 2026
Puzzle Statistics
Detail Information
Date July 03, 2026
Grid Size 5 x 5 squares
Total Clues 20 clues
Across Clues 10 clues
Down Clues 10 clues
Average Solve Time Under 1 minute

Today's Trivia Week {week_num} NYT Mini Crossword Grid Layout

This puzzle uses a 5 by 5 grid. That means 5 boxes across and 5 boxes down.

5x5 Crossword Grid Pattern
Column 1 Column 2 Column 3 Column 4 Column 5
Row 1          
Row 2          
Row 3          
Row 4          
Row 5          

How to Solve This Puzzle Fast

  1. Read all the clues first - your brain will start working on them
  2. Fill in the short words first (3 letters or less)
  3. Use the crossing letters to help with harder words
  4. If a clue has a question mark (?), it's probably a joke or play on words
  5. Common short words: THE, AND, ARE, FOR, NOT

Quick Facts About This Puzzle

  • Total squares in grid: 25 (5 times 5)
  • Average time to solve: Less than 1 minute
  • Best time to play: During a coffee break
  • Difficulty level: Made for everyone to enjoy

Across Clues - 10 Total

These clues go from left to right in the puzzle.

Across Clues List
Number Clue
1 Across 49. Gush
2 Across 16. Facial feature also known as a "nasolabial fold"
3 Across 38. Opposite side
4 Across 66. Lifestyle for those who go both ways
5 Across 63. "Tell me about it!"
6 Across 21. In the thick of
7 Across 57. Prominent feature of Jafar and the Genie in "Aladdin"
8 Across 46. Fake news
9 Across 27. "omg rly?!"
10 Across 67. Senator Jacky of Nevada

Hints and Answers for Across Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. Also check out these helpful guides:


1 Across: "49. Gush"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'S' and ends with 'W'
  • Word pattern: S__W

Answer:

Click to reveal SPEW


2 Across: "16. Facial feature also known as a "nasolabial fold""

Helpful hints:

  • This word has 9 letters
  • It starts with 'S' and ends with 'E'
  • Word pattern: S_______E

Answer:

Click to reveal SMILELINE


3 Across: "38. Opposite side"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'F' and ends with 'E'
  • Another word like this: foeman

Answer:

Click to reveal FOE


4 Across: "66. Lifestyle for those who go both ways"

Helpful hints:

  • This word has 9 letters
  • It starts with 'B' and ends with 'E'
  • Word pattern: B_______E

Answer:

Click to reveal BICULTURE


5 Across: "63. "Tell me about it!""

Helpful hints:

  • This word has 15 letters
  • It starts with 'I' and ends with 'G'
  • Word pattern: I_____________G

Answer:

Click to reveal IKNOWTHEFEELING


6 Across: "21. In the thick of"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'T'
  • Word pattern: A____T

Answer:

Click to reveal AMIDST


7 Across: "57. Prominent feature of Jafar and the Genie in "Aladdin""

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'G' and ends with 'E'
  • Word pattern: G____E

Answer:

Click to reveal GOATEE


8 Across: "46. Fake news"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'C' and ends with 'D'
  • Word pattern: C____D

Answer:

Click to reveal CANARD


9 Across: "27. "omg rly?!""

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'S' and ends with 'Y'
  • Word pattern: S___Y

Answer:

Click to reveal SRSLY


10 Across: "67. Senator Jacky of Nevada"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'N'
  • Word pattern: R___N

Answer:

Click to reveal ROSEN

Down Clues - 10 Total

These clues go from top to bottom in the puzzle.

Down Clues List
Number Clue
1 Down 13. Burden
2 Down 42. Very clear, as a telecast
3 Down 55. "Who knew?!"
4 Down 8. Nurse's tote
5 Down 50. Bass player
6 Down 65. Bass or base
7 Down 48. Strongly criticize, with "at"
8 Down 64. Hold close
9 Down 9. Essayist who wrote "Not many sounds in life, and I include all urban and all rural sounds, exceed in interest a knock at the door"
10 Down 11. Supporters of L.G.B.T.Q.+ people

Hints and Answers for Down Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. You might also like:


1 Down: "13. Burden"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'O' and ends with 'S'
  • Word pattern: O__S

Answer:

Click to reveal ONUS


2 Down: "42. Very clear, as a telecast"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'I' and ends with 'D'
  • Word pattern: I__D

Answer:

Click to reveal INHD


3 Down: "55. "Who knew?!""

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'G' and ends with 'E'
  • Another word like this: g-force

Answer:

Click to reveal GEE


4 Down: "8. Nurse's tote"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'K' and ends with 'T'
  • Another word like this: kit out

Answer:

Click to reveal KIT


5 Down: "50. Bass player"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'W' and ends with 'R'
  • Word pattern: W____R

Answer:

Click to reveal WOOFER


6 Down: "65. Bass or base"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'L' and ends with 'W'
  • Another word like this: scurvy

Answer:

Click to reveal LOW


7 Down: "48. Strongly criticize, with "at""

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'H' and ends with 'T'
  • Word pattern: H____T

Answer:

Click to reveal HITOUT


8 Down: "64. Hold close"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'H' and ends with 'G'
  • Another word like this: bosom

Answer:

Click to reveal HUG


9 Down: "9. Essayist who wrote "Not many sounds in life, and I include all urban and all rural sounds, exceed in interest a knock at the door""

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'E' and ends with 'A'
  • Word pattern: E__A

Answer:

Click to reveal ELIA


10 Down: "11. Supporters of L.G.B.T.Q.+ people"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'S'
  • Word pattern: A____S

Answer:

Click to reveal ALLIES

How to Solve the NYT Mini Crossword Faster

Here are the best tips from expert solvers:

Step-by-Step Strategy

  1. Quick Scan: Read all clues once. Your brain starts working on them right away.
  2. Easy First: Fill in the shortest words (2-3 letters). These are usually simple words like "IT" or "ON".
  3. Use Crossings: When letters cross, they help you figure out harder words.
  4. Watch for Wordplay: Clues with question marks (?) are jokes or puns.
  5. Common Words: Remember these appear often: ERA, ORE, ATE, ICE.

Letter Tips That Really Help

  • The letter E is the most common in English
  • Words ending in S are often plurals
  • If you see "___" in a clue, the answer fits those blanks exactly
  • Abbreviations in clues mean the answer is also abbreviated

Time Goals to Aim For

Your Time Skill Level What It Means
Under 30 seconds Expert You know the puzzle patterns very well!
30-60 seconds Advanced Great job! You solve quickly.
1-2 minutes Good You're doing well. Keep practicing!
Over 2 minutes Learning You'll get faster with practice.

Puzzle Numbers and Facts

Today's Puzzle by the Numbers
Total Clues: 20 clues to solve
Grid Size: 5 boxes across, 5 boxes down
Total Squares: 25 squares to fill
Average Time: Most people solve in 1 minute 10 seconds
Difficulty: Medium

Common Questions About Trivia Week 1

When can I play the Trivia Week 1 Mini?

The Trivia Week 1 puzzle is available at 10 PM Eastern Time the night before.

How fast should I be able to solve Trivia Week 1?

Most people solve the Trivia Week 1 Mini in 30 seconds to 2 minutes. Don't worry if you take longer - speed comes with practice!

Do I need to pay to play Trivia Week 1?

No! The Trivia Week 1 NYT Mini is completely free. You don't need a subscription like the big crossword.

What makes a good Trivia Week 1 solver?

Good Trivia Week 1 solvers know common short words, can spot wordplay quickly, and use crossing letters well. Practice helps a lot!

Are the puzzles harder during Trivia Week 1?

Trivia Week 1 puzzles can vary in difficulty. Saturdays are often the hardest, while Mondays are the easiest.


About This Page: We provide hints and answers for the NYT Mini Crossword to help you learn and improve. This site is not connected to The New York Times.

Last Updated: July 03, 2026 at 06:45 AM

Search terms: NYT Mini Trivia Week, Trivia Week {week_num}, Mini crossword Trivia Week, Trivia Week answers, NYT Trivia Week, July 03 2026 mini crossword

Thursday, August 15, 2024

NYT Thursday, August 15, 2024 Crossword Clues Hints

The Crossword hints blog is an one of the most popular crossword clue puzzles with answers solver. Here are the clues and answers for today nyt puzzle.

Break down the NYT Crosswords: August 15, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

NYT Thursday, August 15, 2024 Crossword Clues Hints

Across Clues and Answers:
Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Like the longer route, maybe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SCENIC

    Possible Answer: scenic

  • The clue is 2. Martial art with movements like "Parting the Horse's Mane" and "Grasp Bird's Tail". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TAICHI

    Possible Answer: tai_chi, taichi, t'ai_chi, tai_chi_chuan, taichichuan, t'ai_chi_chuan

  • The clue is 3. One way to get around town. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ONFOOT

  • The clue is 4. Clod. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OAF

    Possible Answer: lout, gawk, clod, stumblebum, oaf, lummox, lump, goon, lubber

  • The clue is 5. Annapolis frosh. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PLEBE

    Possible Answer: plebe, cadet

  • The clue is 6. Persian's realm?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CATDOM

  • The clue is 7. They often clash. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EGOS

    Possible Answer: egotism, self, ego, self-importance

  • The clue is 8. Forecast word. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LOW

    Possible Answer: moo, first_gear, humbled, depressed, low-toned, miserable, downhearted, Low, abject, crushed, Sir_David_Low, scummy, low_gear, low-down, grim, downcast, Sir_David_Alexander_Cecil_Low, gloomy, David_Low, first, humble, small, scurvy, depleted, blue, down, low, low-spirited, depression, low-pitched, humiliated, down_in_the_mouth, broken, modest, dispirited, lowly

    Possible Opposite Answer : high

  • The clue is 9. Poetic palindrome. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ERE

  • The clue is 10. She originated the role of Fanny in "Funny Girl". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BARBRA

  • The clue is 11. Like pangolins. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SCALY

    Possible Answer: lepidote, scaly, scaled, leprose, scaley, scurfy, scabrous

  • The clue is 12. Small sofa. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: LOVESEAT

    Possible Answer: loveseat, vis-a-vis, tete-a-tete, love_seat

  • The clue is 13. Fallopian tube, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: OVIDUCT

    Possible Answer: uterine_tube, oviduct, Fallopian_tube

  • The clue is 14. Make one out of two?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: WED

    Possible Answer: splice, wedded, wed, hook_up_with, Wed, tie, Midweek, get_married, conjoin, Wednesday, espouse, marry, get_hitched_with

  • The clue is 19. 18th-century French novelist whose name means "the wise man". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: LESAGE

  • The clue is 24. Charge for money, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ATMFEE

  • The clue is 26. Friends, in slang. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PEEPS

    Possible Answer: chirrup, peep, peek, chirp, cheep

  • The clue is 27. Major tributary of the Missouri. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PLATTE

    Possible Answer: Platte, Platte_River

  • The clue is 28. Farming prefix. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AGRO

  • The clue is 29. NYY rival. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BOS

    Possible Answer: genus_Bos, Bos

  • The clue is 32. "Well, shoot!," more colorfully. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: AWHELL

  • The clue is 35. Fix. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: REMEDY

    Possible Answer: remediation, therapeutic, repair, remedy, amend, rectify, cure, relieve, redress, curative, remediate

  • The clue is 38. Deleted scene, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EXTRA

    Possible Answer: spare, redundant, supererogatory, surplus, additional, spear_carrier, excess, special, superfluous, supernumerary, duplicate, extra

  • The clue is 39. Afro-Caribbean religion. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: SANTERIA

  • The clue is 40. Plant in the mint family with healthful seeds. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CHIA

  • The clue is 41. Mobile dinner table. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TVTRAY

  • The clue is 42. Banned chemical contaminant, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PCB

  • The clue is 43. Bungle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: LOUSEUP

  • The clue is 48. One half of the merger that formed Paramount Global. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: VIACOM

  • The clue is 49. Insisted. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SAIDSO

  • The clue is 51. Not remote. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ONSITE

  • The clue is 52. Starting position, maybe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: INTERN

    Possible Answer: intern, medical_intern, houseman, interne

  • The clue is 53. Ran out. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: LAPSED

    Possible Answer: relapse, pass, fall_back, retrogress, sink, glide_by, nonchurchgoing, lapsed, backslide, slide_by, slip_by, elapse, regress, slip_away, go_by, recidivate, go_along, lapse

  • The clue is 55. Rainflies can cover them. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TENTS

    Possible Answer: collapsible_shelter, tent, bivouac, encamp, camp_out, camp

  • The clue is 57. Identifying words from a familiar voice. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ITSME

  • The clue is 59. Stoke. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FUEL

    Possible Answer: fire, fuel

  • The clue is 61. Makes ineligible for competition, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DQS

  • The clue is 63. N.Y.C. luggage tag letters. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LGA

  • The clue is 64. Defenseman who scored a Stanley Cup-winning "flying goal". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ORR

    Possible Answer: Bobby_Orr, Robert_Orr, Orr

  • The clue is 65. ___ Dae-jung, Nobel-winning former president of South Korea. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: KIM