The Crossword hints blog is an one of the most popular crossword clue puzzles with answers solver. Here are the clues and answers for today nyt puzzle.
![]() |
Wednesday, August 21, 2024 | NYT Crossword Clues Hints |
NYT Crossword Clues Hints - August 21, 2024
Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.
Across Clues and Answers:
-
The clue is 1. Use a loofah. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: SCRUB
Possible Answer : scouring, cancel, scrub, scrubbing, call_off, scour, chaparral, scratch, bush, scrub_up
-
The clue is 6. Biodiverse underwater ecosystem. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: REEF
Possible Answer : Witwatersrand, Reef, Rand, reef
-
The clue is 10. Something in the air. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: GAS
Possible Answer : flatulence, bluster, vaunt, gasoline, throttle, natural_gas, boast, gun, flatulency, brag, shoot_a_line, gas_pedal, blow, accelerator_pedal, accelerator, tout, gas, gasconade, petrol, swash, gaseous_state, gasolene
-
The clue is 13. Cinnabon enticements. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: AROMAS
Possible Answer : odour, fragrance, aroma, odor, olfactory_property, smell, scent, perfume
-
The clue is 15. ___ mater. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ALMA
-
The clue is 16. "So ___ heard!". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: IVE
-
The clue is 17. Gathering for lathering?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)
The answer: RUBADUBCLUB
-
The clue is 19. Be a thorn in the side of. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: VEX
Possible Answer : stick, disturb, mystify, nark, raise_up, worry, bother, commove, beat, baffle, gravel, stir_up, irritate, shake_up, rag, get, puzzle, bewilder, stupefy, perplex, chafe, devil, get_to, amaze, vex, flummox, dumbfound, agitate, nonplus, annoy, pose, nettle, get_at, rile
Possible Opposite Answer : reassure
-
The clue is 20. Weapon for Viking warriors. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: AXE
-
The clue is 21. Feed, as a fire. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: STOKE
Possible Answer : stoke
-
The clue is 22. Distrusting. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: LEERY
Possible Answer : untrusting, leery, wary, mistrustful, suspicious
-
The clue is 24. Assistant who's always being questioned. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SIRI
-
The clue is 25. Cheek. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SASS
Possible Answer : SAS, sass, mouth, back_talk, Special_Air_Service, lip, backtalk, sassing
-
The clue is 26. Jewels for fools?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (14 letters)
The answer: DINGALINGBLING
-
The clue is 32. Puerto ___. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: RICAN
-
The clue is 33. What houses resemble from an airplane. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: DOTS
Possible Answer : Lucy_in_the_sky_with_diamonds, scatter, dit, constellate, dust, back_breaker, dose, disperse, point, pane, sprinkle, Zen, stud, Department_of_Transportation, Transportation, superman, Elvis, acid, DoT, battery-acid, loony_toons, window_pane, dot
-
The clue is 34. Toy found in King Tut's tomb. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: TOP
Possible Answer : crest, tip, peak, clear, circus_tent, lead, top_out, crown, elevation, height, tiptop, top_of_the_inning, upper_side, top_off, superlative, cover, go_past, transcend, top_side, top, teetotum, summit, pinch, big_top, whirligig, spinning_top, exceed, overstep, meridian, acme, round_top, upside, pass, pinnacle
Possible Opposite Answer : bottom
-
The clue is 35. Universal donor's blood type, for short. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ONEG
-
The clue is 36. Events at which you try not to lose track?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: MEETS
Possible Answer : sports_meeting, fit, converge, assemble, encounter, conform_to, suffer, adjoin, meet, fulfil, touch, fulfill, see, forgather, play, get_together, cope_with, come_across, take_on, contact, run_into, satisfy, match, fill, receive, run_across, gather, foregather
Possible Opposite Answer : diverge
-
The clue is 38. The Floor Is ___ (kids' make-believe game). Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: LAVA
Possible Answer : lava
-
The clue is 39. Browser subwindow. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: TAB
Possible Answer : pill, tab_key, tablet, check, tab, chit, yellow_journalism, tabloid, lozenge
-
The clue is 40. Japanese noodle. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SOBA
-
The clue is 41. Ancestral tales, often. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: SAGAS
Possible Answer : saga
-
The clue is 42. Fryer piled higher?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (14 letters)
The answer: CHOCKABLOCKWOK
-
The clue is 46. Wolverine and others. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: XMEN
-
The clue is 47. Like wafers. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: THIN
Possible Answer : reduce, slim_down, slender, dilute, flimsy, slight, thin_out, sparse, thinly, thin, melt_off, slenderize, slim, tenuous, lose_weight, cut, lean, fragile
Possible Opposite Answer : full, thick, thickly, gain, fat, thicken
-
The clue is 48. Gold coin of old Europe. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: DUCAT
Possible Answer : ducat
-
The clue is 50. Apt setting for a French kiss. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: PARIS
Possible Answer : French_capital, genus_Paris, Paris, capital_of_France, City_of_Light
-
The clue is 52. Wrath. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: IRE
-
The clue is 55. Outfit inspiration for a Swiftie. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: ERA
Possible Answer : era, earned_run_average, epoch, geological_era, ERA
-
The clue is 56. Cup to drink up?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)
The answer: CHUGALUGMUG
-
The clue is 59. Interact with a Magic 8 Ball, say. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: ASK
Possible Answer : necessitate, require, need, call_for, ask, expect, take, inquire, involve, postulate, demand, enquire
Possible Opposite Answer : obviate
-
The clue is 60. Not out. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: HOME
Possible Answer : plate, household, domicile, home_plate, dwelling, menage, internal, interior, habitation, dwelling_house, place, rest_home, house, nursing_home, national, family, home_base, abode, home, base
Possible Opposite Answer : away
-
The clue is 61. What some credit cards offer rewards points for. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: DINING
-
The clue is 62. Issa of Hollywood. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: RAE
-
The clue is 63. Time machine entry. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: YEAR
Possible Answer : class, year, twelvemonth, yr
-
The clue is 64. Music, informally. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: TUNES
Possible Answer : tune, line, melodic_phrase, tune_up, strain, air, melody, melodic_line
Possible Opposite Answer : untune
Down Clues and Answers:
-
The clue is 1. Fleetwood Mac song with Stevie Nicks on piano. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SARA
-
The clue is 2. Heart. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: CRUX
Possible Answer: crux, Crux, Southern_Cross, crux_of_the_matter, Crux_Australis
-
The clue is 3. Post-shower wear. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ROBE
-
The clue is 4. Actress Thurman. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: UMA
-
The clue is 5. Hardly a heartening harbinger. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)
The answer: BADSIGN
-
The clue is 6. Unlikely thing off of which to buy haute couture. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: RACK
Possible Answer: squeeze, torture, stand, rack, wheel, scud, extort, gouge, wring, wrack, torment, excruciate, single-foot
-
The clue is 7. She: Fr.. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ELLE
-
The clue is 8. Bird that can run up to 30 m.p.h.. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: EMU
Possible Answer: emu, electromagnetic_unit, Dromaius_novaehollandiae, Emu_novaehollandiae
-
The clue is 9. Workspaces with 3-D printers and laser cutters, informally. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)
The answer: FABLABS
-
The clue is 10. Tries something. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: GIVESITAGO
-
The clue is 11. Declare. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: AVER
Possible Answer: swan, swear, verify, assert, affirm, allege, aver, avow, say
-
The clue is 12. Descriptor for some Halloween costumes. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SEXY
Possible Answer: aphrodisiac, sexy, aphrodisiacal
Possible Opposite Answer : anaphrodisiac, unsexy
-
The clue is 14. Kama ___. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: SUTRA
Possible Answer: sutra
-
The clue is 18. Simplify, with "down". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: BOIL
Possible Answer: furuncle, moil, boiling_point, roil, seethe, boil, churn
Possible Opposite Answer : freeze
-
The clue is 23. Course for some new immigrants, for short. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: ESL
-
The clue is 24. Manage to get, as tickets. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SNAG
Possible Answer: hang-up, rip, rub, tear, snag, split, hitch, rent
-
The clue is 25. Pepper and others: Abbr.. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SGTS
-
The clue is 26. Singer/actress Shore. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: DINAH
-
The clue is 27. No-bake dessert that's chilled before serving. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: ICEBOXCAKE
-
The clue is 28. Perfect. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: IDEAL
Possible Answer: nonpareil, ideal, nonsuch, nonesuch, saint, idealistic, apotheosis, paragon
-
The clue is 29. "Why ___?". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: NOT
-
The clue is 30. Most common Czech surname. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: NOVAK
-
The clue is 31. Figs. on college transcripts. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: GPAS
Possible Answer: GPA, grade_point_average
-
The clue is 32. Univ. program with cadets. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ROTC
Possible Answer: Reserve_Officers_Training_Corps, ROTC
-
The clue is 36. Reaction upon tasting a decadent dessert. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: MOAN
-
The clue is 37. Fall off. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: EBB
Possible Answer: ebb_down, ebb_out, ebb_off, ebbing, ebb_away, wane, reflux, ebb
Possible Opposite Answer : tide
-
The clue is 38. What a picket fence may enclose. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: LAWN
Possible Answer: lawn
-
The clue is 40. Sus. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)
The answer: SKETCHY
Possible Answer: unelaborated, sketchy
-
The clue is 41. Outfit for the mountains. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)
The answer: SKISUIT
-
The clue is 43. Nashville-based awards org.. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: CMA
-
The clue is 44. Other, in Oaxaca. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: OTRA
-
The clue is 45. Dependent, often. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: CHILD
Possible Answer: small_fry, tike, nipper, minor, shaver, tyke, nestling, fry, baby, child, youngster, kid, tiddler
Possible Opposite Answer : parent
-
The clue is 48. Cherished. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: DEAR
Possible Answer: lamb, honey, costly, beloved, good, dearest, darling, pricy, devout, dearly, earnest, high-priced, love, affectionately, near, pricey, dear, heartfelt
-
The clue is 49. Bear of constellations. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: URSA
-
The clue is 50. Guinness record holder for "Mammal with the most names". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: PUMA
Possible Answer: catamount, painter, mountain_lion, puma, Felis_concolor, panther, cougar
-
The clue is 51. Golden ___ (retiree). Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: AGER
-
The clue is 52. "Let's do it!". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: IMIN
-
The clue is 53. Mysterious character. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: RUNE
Possible Answer: rune, runic_letter
-
The clue is 54. Charges of male emperor penguins. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: EGGS
Possible Answer: bollock, ballock, orchis, testicle, eggs, ball, testis, nut, egg
-
The clue is 57. Get into the weeds?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: HOE
Possible Answer: hoe
-
The clue is 58. Bearded beast. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: GNU
Possible Answer: gnu, wildebeest