Across Clues :
1. Make something possible, so to speak, 11. Celebratory dance, 14. Question from someone bursting through the door, 15. Musician's pitch?, 16. Builders of pyramids, perhaps, 17. If not, 18. Venture (to), 19. Island home of a goat known as the kri-kri, 20. Bits of fiction, 21. Dish topped with lime, basil and hoisin sauce, 22. Online provocateur, in slang, 24. Like some watermelons and tennis players, 26. Female dog portrayed by nine different male dogs, 27. Pro side, 28. High 90s, say, 30. Weeding tool, 31. German beer historically consumed by monks, 32. "The ___ of the System" (David Foster Wallace's first novel), 33. 21-Across, e.g., 34. Taylor Swift's "___ Song", 35. Shells out for dinner, say, 36. Makes a pick, 37. Low tie, 39. What hilarity often does, it's said, 41. Superhero alter ego for Kathy Kane, 43. "___ be my pleasure!", 44. 😡 😡 😡, 45. Was downright awful, 47. Sound from a pointer, 50. Smell something fierce, 51. Catcher of drops, 53. Feast, 54. "False!", 55. Run after R, 56. Setting indicated by a bell with a slash
Down Clues :
1. Diplomatic success, 2. ___ patriae (Latin for "patriotism"), 3. Ivy descriptor, 4. Concourse info, in brief, 5. Items wielded by angry mobs, 6. Drag participant?, 7. Human rights activist Wiesel, 8. Underachiever's issue, 9. Called out on Instagram, informally, 10. Consent cue, 11. They're set for a night of drinking, 12. "No, really!", 13. Prepares for a bomb, 15. Hands out, 20. Array on a trolley, 21. Max, 23. Lugubrious, 24. What might have sandwiches under wraps?, 25. All ___, 27. "I'll do whatever", 29. Floated sum, 31. Fans that are hardly keeping cool, 32. Skin soother, 33. Went in the high 90s, say, 35. Drag one's feet, 36. Southern hip-hop duo with the #1 hit "Ms. Jackson", 38. Not out, 40. Penalty box, in hockey slang, 42. Competitor of Kirin, 46. Alternative to blinds, 47. Janis's cartoon partner, 48. Super Bowl-winning coach Andy, 49. Become a fugitive, 51. Some football linemen: Abbr., 52. Force (through)
Break down the NYT Crosswords: October 11, 2024
Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.
![]() |
Friday Oct 11, 2024 NY Times Crossword Clues Hints |
Across Clues with Answers:
-
The clue is 1. Make something possible, so to speak. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: PAVETHEWAY
-
The clue is 11. Celebratory dance. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: JIG
Possible Answer : jig, gigue
-
The clue is 14. Question from someone bursting through the door. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: AMITOOLATE
-
The clue is 15. Musician's pitch?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: DEMO
Possible Answer : demo, demonstration, demonstrate, show, exhibit, present
-
The clue is 16. Builders of pyramids, perhaps. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: CONARTISTS
-
The clue is 17. If not. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ELSE
-
The clue is 18. Venture (to). Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: TRY
Possible Answer : endeavor, endeavour, hear, effort, judge, sample, attempt, assay, try_out, prove, taste, render, strain, try_on, essay, test, stress, seek, try, adjudicate, examine
-
The clue is 19. Island home of a goat known as the kri-kri. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: CRETE
Possible Answer : Crete, Kriti
-
The clue is 20. Bits of fiction. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: TALES
Possible Answer : tarradiddle, fib, narration, narrative, taradiddle, tale, story
-
The clue is 21. Dish topped with lime, basil and hoisin sauce. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: PHO
-
The clue is 22. Online provocateur, in slang. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)
The answer: EDGELORD
-
The clue is 24. Like some watermelons and tennis players. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: SEEDED
Possible Answer : seed, sow, sown, seeded
Possible Opposite Answer : unseeded
-
The clue is 26. Female dog portrayed by nine different male dogs. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: LASSIE
Possible Answer : lassie, young_girl, lass, jeune_fille
-
The clue is 27. Pro side. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: YEAS
Possible Answer : yea
Possible Opposite Answer : nay
-
The clue is 28. High 90s, say. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: APLUS
-
The clue is 30. Weeding tool. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: HOE
Possible Answer : hoe
-
The clue is 31. German beer historically consumed by monks. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: BOCK
Possible Answer : bock_beer, bock
-
The clue is 32. "The ___ of the System" (David Foster Wallace's first novel). Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: BROOM
Possible Answer : ling, broom, heather, Calluna_vulgaris, sweep, Scots_heather
-
The clue is 33. 21-Across, e.g.. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SOUP
Possible Answer : soup
-
The clue is 34. Taylor Swift's "___ Song". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: OUR
-
The clue is 35. Shells out for dinner, say. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: PASTA
Possible Answer : alimentary_paste, pasta
-
The clue is 36. Makes a pick. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: OPTS
Possible Answer : prefer, choose, opt
-
The clue is 37. Low tie. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: ONEALL
-
The clue is 39. What hilarity often does, it's said. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: ENSUES
Possible Answer : ensue, result
-
The clue is 41. Superhero alter ego for Kathy Kane. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)
The answer: BATWOMAN
-
The clue is 43. "___ be my pleasure!". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: ITD
-
The clue is 44. 😡 😡 😡. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: IMMAD
-
The clue is 45. Was downright awful. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: STANK
Possible Answer : stink, reek
-
The clue is 47. Sound from a pointer. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: ARF
-
The clue is 50. Smell something fierce. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: REEK
Possible Answer : malodor, stench, fume, reek, mephitis, malodour, smell, smack, fetor, stink, foetor
-
The clue is 51. Catcher of drops. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: RAINBARREL
-
The clue is 53. Feast. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: DINE
Possible Answer : dine
-
The clue is 54. "False!". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: THATISALIE
-
The clue is 55. Run after R. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: STU
-
The clue is 56. Setting indicated by a bell with a slash. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: SILENTMODE
Down Clues and Answers:
-
The clue is 1. Diplomatic success. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: PACT
Possible Answer: treaty, pact, accord
-
The clue is 2. ___ patriae (Latin for "patriotism"). Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: AMOR
Possible Answer: Amor, Cupid
-
The clue is 3. Ivy descriptor. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: VINY
-
The clue is 4. Concourse info, in brief. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: ETA
Possible Answer: ETA, Basque_Fatherland_and_Liberty, Euskadi_ta_Askatasuna, eta, Basque_Homeland_and_Freedom
-
The clue is 5. Items wielded by angry mobs. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)
The answer: TORCHES
Possible Answer: common_mullein, Aaron's_rod, blowtorch, torch, blowlamp, flashlight, flannel_mullein, woolly_mullein, great_mullein, Verbascum_thapsus
-
The clue is 6. Drag participant?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: HOTROD
-
The clue is 7. Human rights activist Wiesel. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ELIE
-
The clue is 8. Underachiever's issue. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)
The answer: WASTEDPOTENTIAL
-
The clue is 9. Called out on Instagram, informally. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: ATTED
-
The clue is 10. Consent cue. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: YES
Possible Answer: yes
Possible Opposite Answer : no
-
The clue is 11. They're set for a night of drinking. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: JELLOSHOTS
-
The clue is 12. "No, really!". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)
The answer: IMSERIOUS
-
The clue is 13. Prepares for a bomb. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)
The answer: GOESDEEP
-
The clue is 15. Hands out. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: DEALS
Possible Answer: business_deal, plenty, portion_out, get_by, quite_a_little, administer, mint, mountain, look_at, make_do, cover, peck, softwood, mass, take, distribute, shell_out, apportion, mess, lot, batch, raft, deal, heap, passel, cope, tidy_sum, pot, dish_out, grapple, mete_out, conduct, bargain, slew, treat, muckle, parcel_out, trade, good_deal, great_deal, sight, care, flock, spate, address, consider, plow, divvy_up, allot, make_out, share, carry_on, pile, manage, deal_out, wad, contend, handle, hatful, mickle, stack, sell, dole_out, hand, dispense
-
The clue is 20. Array on a trolley. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: TEAS
Possible Answer: afternoon_tea, tea, teatime, tea_leaf, Camellia_sinensis
-
The clue is 21. Max. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: PEAK
Possible Answer: bill, eyeshade, apex, flush, vizor, acme, pinnacle, top_out, crest, heyday, tiptop, crown, bloom, superlative, tip, visor, summit, point, peak, vertex, meridian, flower, extremum, height, elevation, efflorescence, top, blossom, prime
Possible Opposite Answer : bottom_out
-
The clue is 23. Lugubrious. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: GLUM
Possible Answer: glum, saturnine, sullen, dark, moody, sour, morose, dour, glowering
-
The clue is 24. What might have sandwiches under wraps?. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)
The answer: SECRETMENU
-
The clue is 25. All ___. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: EARS
Possible Answer: spike, auricle, capitulum, pinna, ear
-
The clue is 27. "I'll do whatever". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)
The answer: YOUNAMEIT
-
The clue is 29. Floated sum. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: LOAN
Possible Answer: loan, loanword, lend
Possible Opposite Answer : borrow
-
The clue is 31. Fans that are hardly keeping cool. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)
The answer: BOOBIRDS
-
The clue is 32. Skin soother. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: BALM
Possible Answer: unguent, ointment, balm, salve, unction
-
The clue is 33. Went in the high 90s, say. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: SPED
Possible Answer: zip, hasten, pelt_along, cannonball_along, belt_along, speed, accelerate, quicken, travel_rapidly, rush_along, speed_up, hie, hurry, step_on_it, hotfoot, bucket_along, race, rush
Possible Opposite Answer : decelerate, linger
-
The clue is 35. Drag one's feet. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: PLOD
Possible Answer: trudge, plod, tramp, pad, plodding, slog, footslog
-
The clue is 36. Southern hip-hop duo with the #1 hit "Ms. Jackson". Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)
The answer: OUTKAST
-
The clue is 38. Not out. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: AWAKE
Possible Answer: alert, waken, come_alive, wake_up, arouse, awaken, wake, alive, awake
Possible Opposite Answer : fall_asleep, asleep
-
The clue is 40. Penalty box, in hockey slang. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)
The answer: SINBIN
-
The clue is 42. Competitor of Kirin. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)
The answer: ASAHI
-
The clue is 46. Alternative to blinds. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ANTE
Possible Answer: ante
-
The clue is 47. Janis's cartoon partner. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: ARLO
-
The clue is 48. Super Bowl-winning coach Andy. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: REID
Possible Answer: Thomas_Reid, Reid
-
The clue is 49. Become a fugitive. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)
The answer: FLEE
Possible Answer: flee, fly, take_flight
-
The clue is 51. Some football linemen: Abbr.. Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: RTS
-
The clue is 52. Force (through). Can you find the Answer?
Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)
The answer: RAM
Possible Answer: RAM, chock_up, read/write_memory, ram, crash, random-access_memory, Ram, tup, cram, Aries, force, drive, pound, random_access_memory, jampack, random_memory, wad, ram_down, Aries_the_Ram, jam