Search Clues

Showing posts sorted by relevance for query MATH. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query MATH. Sort by date Show all posts

Saturday, December 7, 2024

27421 Sat Dec 07, 2024 NYT Luke K. Schreiber

Across Clues :

1. Undertook, in an idiom, 7. Stressed half the time, say, 13. Dance class outfit, 15. Host of a record eight Olympic Games as of 2024, 16. What helps grease the wheels?, 18. Attacks, 19. One might be used in math class or studied in history class, 20. High-___, 22. Renowned conductor born in Bombay, 23. Words of support, 24. Weak parts of a logical argument, 26. Introducer of the "New Look" in 1947, 27. Illegal substance, in sports lingo, 28. Evil act, 30. Nathan Hale, notably, 31. Plea of innocence, 33. Driving competitions amidst everyday traffic, 34. Subject of a rap battle between Hamilton and Jefferson in "Hamilton", 35. Like the two Super Bowl teams in early January, for short, 36. Getting dirty, 37. Huck's pal, 40. Kind of contract, 42. Like the gargoyles of Notre-Dame, 43. Popular apple variety, 44. Changes color in fright, 46. Home turf?, 47. Rest stop sights, informally, 48. Beliefs associated with Plato, 50. Parts of some massages, 52. In which you might confront the elephant in the room?, 53. Pompous pronoun, 54. "Subsequently …", 55. Mouths that don't talk

Down Clues :

1. Unfair charge, informally, 2. Highest-ranking Asian American politician before Harris, 3. Like nobility, 4. Midwestern tribe, 5. Jamie of "M*A*S*H", 6. Not to, 7. "___ My Life" (Bon Jovi hit), 8. *Cough*, 9. Measured (out), 10. "I think we agree, the past is over" and "They misunderestimated me", 11. Part of a nuclear family?, 12. Bright shade of yellow, 14. Hot water, 17. It doesn't go over well, 21. Gifted orator, 24. Hockey great Eric, 25. Maritime route, 28. Siege deterrents, 29. Chatting privately with, for short, 31. Spanish honorific title, 32. "Jeepers!", 33. Signal of impending danger, 34. Box in many trucks, 35. Moderator's assortment, 37. Uproar, 38. First Nations people, 39. All the shots one doesn't take, per a saying, 41. Draw out with water, 43. Wild, 45. Swing around, 47. Largest isle of the Inner Hebrides, 49. ID created in 1936, 51. Most successful American video game franchise, for short

Break down the NYT Crosswords: December 07, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

New York Times, Saturday, December 7, 2024
New York Times, Saturday, December 7, 2024


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Undertook, in an idiom. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BITOFF


  • The clue is 7. Stressed half the time, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: IAMBIC

    Possible Answer : iambic


  • The clue is 13. Dance class outfit. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: UNITARD

    Possible Answer : leotard, cat_suit, body_suit, unitard


  • The clue is 15. Host of a record eight Olympic Games as of 2024. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: THEUSA


  • The clue is 16. What helps grease the wheels?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: MOTOROIL


  • The clue is 18. Attacks. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SETSON


  • The clue is 19. One might be used in math class or studied in history class. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RULER

    Possible Answer : swayer, rule, ruler


  • The clue is 20. High-___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RES

    Possible Answer : re, Ra, atomic_number_75, RES, Re, rhenium, ray, reticuloendothelial_system


  • The clue is 22. Renowned conductor born in Bombay. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MEHTA


  • The clue is 23. Words of support. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AYES


  • The clue is 24. Weak parts of a logical argument. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LEAPS

    Possible Answer : leap, leaping, jump_off, spring, saltation, bound, jump, bounce


  • The clue is 26. Introducer of the "New Look" in 1947. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DIOR

    Possible Answer : Christian_Dior, Dior


  • The clue is 27. Illegal substance, in sports lingo. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PED


  • The clue is 28. Evil act. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: MISDEED

    Possible Answer : misbehaviour, misbehavior, misdeed


  • The clue is 30. Nathan Hale, notably. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SPY

    Possible Answer : descry, espy, sight, sleuth, undercover_agent, spy, stag, snoop, spot


  • The clue is 31. Plea of innocence. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: DONTBLAMEME


  • The clue is 33. Driving competitions amidst everyday traffic. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: ROADRALLIES


  • The clue is 34. Subject of a rap battle between Hamilton and Jefferson in "Hamilton". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: CENTRALBANK


  • The clue is 35. Like the two Super Bowl teams in early January, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TBD


  • The clue is 36. Getting dirty. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SOILING

    Possible Answer : colly, grime, begrime, bemire, soiling, soilure, soil, dirtying, dirty

    Possible Opposite Answer : clean


  • The clue is 37. Huck's pal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TOM

    Possible Answer : tomcat, tom, Tom, gobbler, tom_turkey, Uncle_Tom, turkey_cock


  • The clue is 40. Kind of contract. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORAL

    Possible Answer : viva, viva_voce, unwritten, oral_examination, oral_exam, oral

    Possible Opposite Answer : aboral, anal


  • The clue is 42. Like the gargoyles of Notre-Dame. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: STONE

    Possible Answer : rock, Harlan_Fiske_Stone, pit, Harlan_Stone, Harlan_F._Stone, Edward_Durell_Stone, gem, Harlan_Fisk_Stone, Isidor_Feinstein_Stone, I._F._Stone, Oliver_Stone, stone, endocarp, gemstone, lapidate, Stone, Lucy_Stone


  • The clue is 43. Popular apple variety. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FUJI

    Possible Answer : Prunus_incisa, Fuji-san, Fuji, fuji_cherry, Fujiyama, Mount_Fuji, fuji, Fujinoyama


  • The clue is 44. Changes color in fright. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PALES

    Possible Answer : picket, chum_up, blanch, pal, pale, pal_up, blench


  • The clue is 46. Home turf?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SOD

    Possible Answer : superoxide_dismutase, greensward, SOD, turf, sod, sodomite, sward, bugger, sodomist


  • The clue is 47. Rest stop sights, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SEMIS

    Possible Answer : rig, tractor_trailer, trucking_rig, semitrailer, semifinal, trailer_truck, articulated_lorry, semi


  • The clue is 48. Beliefs associated with Plato. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: IDEALS

    Possible Answer : saint, paragon, nonesuch, ideal, nonsuch, apotheosis, nonpareil


  • The clue is 50. Parts of some massages. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: NECKRUBS


  • The clue is 52. In which you might confront the elephant in the room?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CIRCUS

    Possible Answer : Circus, carnival, genus_Circus, circus


  • The clue is 53. Pompous pronoun. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ROYALWE


  • The clue is 54. "Subsequently …". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SOTHEN


  • The clue is 55. Mouths that don't talk. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DELTAS

    Possible Answer : delta


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Unfair charge, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BUMRAP

  • The clue is 2. Highest-ranking Asian American politician before Harris. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: INOUYE

  • The clue is 3. Like nobility. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TITLED

    Possible Answer: title, highborn, titled, style, coroneted, entitle

  • The clue is 4. Midwestern tribe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OTOES

    Possible Answer: Oto, Otoe

  • The clue is 5. Jamie of "M*A*S*H". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FARR

  • The clue is 6. Not to. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FRO

  • The clue is 7. "___ My Life" (Bon Jovi hit). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ITS

    Possible Answer: information_technology, IT

  • The clue is 8. *Cough*. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AHEM

    Possible Answer: ahem, hem

  • The clue is 9. Measured (out). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: METED

  • The clue is 10. "I think we agree, the past is over" and "They misunderestimated me". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: BUSHISMS

  • The clue is 11. Part of a nuclear family?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ISOTOPE

    Possible Answer: isotope

  • The clue is 12. Bright shade of yellow. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CANARY

    Possible Answer: stoolpigeon, sneak, canary_bird, stool_pigeon, fink, snitch, sneaker, canary, canary_yellow, snitcher, stoolie, canary-yellow

  • The clue is 14. Hot water. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: DIRESTRAITS

  • The clue is 17. It doesn't go over well. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: LEADBALLOON

  • The clue is 21. Gifted orator. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: SPELLBINDER

    Possible Answer: spellbinder

  • The clue is 24. Hockey great Eric. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: LINDROS

  • The clue is 25. Maritime route. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SEALANE

  • The clue is 28. Siege deterrents. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MOATS

    Possible Answer: fosse, moat

  • The clue is 29. Chatting privately with, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DMING

  • The clue is 31. Spanish honorific title. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DON

    Possible Answer: preceptor, put_on, get_into, Don_River, father, wear, Don, don, assume

  • The clue is 32. "Jeepers!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EEK

  • The clue is 33. Signal of impending danger. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: REDALERT

  • The clue is 34. Box in many trucks. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: CBRADIO

  • The clue is 35. Moderator's assortment. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TOPICS

    Possible Answer: issue, topic, subject, matter, theme

  • The clue is 37. Uproar. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TUMULT

    Possible Answer: rumpus, din, commotion, ruckus, tumultuousness, garboil, tumult, turmoil, ruction, uproar

  • The clue is 38. First Nations people. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OJIBWA

    Possible Answer: Ojibwa, Chippewa, Ojibway

  • The clue is 39. All the shots one doesn't take, per a saying. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MISSES

    Possible Answer: Miss, young_lady, omit, fille, miss, leave_out, overlook, young_woman, pretermit, lack, missy, lose, drop, neglect, misfire, girl, overleap, escape

    Possible Opposite Answer : hit, attend, attend_to, have

  • The clue is 41. Draw out with water. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LEACH

    Possible Answer: strip, leach, percolate, leaching

  • The clue is 43. Wild. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: FERAL

    Possible Answer: ferine, savage, feral

  • The clue is 45. Swing around. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SLUE

    Possible Answer: curve, swerve, slide, slew, slip, sheer, slue, skid, veer, trend, cut

  • The clue is 47. Largest isle of the Inner Hebrides. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SKYE

  • The clue is 49. ID created in 1936. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SSN

  • The clue is 51. Most successful American video game franchise, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: COD

    Possible Answer: gull, put_on, collect, befool, fool, bait, tantalize, slang, take_in, seedcase, cod, put_one_over, codfish, put_one_across, COD, dupe, C.O.D., ride, rag, razz, tantalise, twit, tease, taunt, cash_on_delivery, rally, pod

Sunday, December 14, 2025

NYT Mini Crossword December 14, 2025 Hints & Answers - Beat the Average 1-Minute Time

Sunday NYT Mini Crossword Answers December 14, 2025 - Quick 5×5 Grid Solutions & Tips

Quick Summary: Today's NYT Mini Crossword has 20 clues total. We have all the answers plus helpful hints to make solving easier!

Popular Puzzles: NYT Mini Crossword November 29 2025 | August 08 2019 NYT Clues Solutions | August 13 2022 NYT Clues Solutions |

About Today's Puzzle

NYT Mini Crossword solutions for December 14, 2025
NYT Mini Crossword Grid - Sunday, December 14, 2025
Puzzle Statistics
Detail Information
Date December 14, 2025
Grid Size 5 x 5 squares
Total Clues 20 clues
Across Clues 10 clues
Down Clues 10 clues
Average Solve Time Under 1 minute

Today's NYT Mini Crossword Grid Layout

This puzzle uses a 5 by 5 grid. That means 5 boxes across and 5 boxes down.

5x5 Crossword Grid Pattern
Column 1 Column 2 Column 3 Column 4 Column 5
Row 1     
Row 2     
Row 3     
Row 4     
Row 5     

How to Solve This Puzzle Fast

  1. Read all the clues first - your brain will start working on them
  2. Fill in the short words first (3 letters or less)
  3. Use the crossing letters to help with harder words
  4. If a clue has a question mark (?), it's probably a joke or play on words
  5. Common short words: THE, AND, ARE, FOR, NOT

Quick Facts About This Puzzle

  • Total squares in grid: 25 (5 times 5)
  • Average time to solve: Less than 1 minute
  • Best time to play: During a coffee break
  • Difficulty level: Made for everyone to enjoy

Across Clues - 10 Total

These clues go from left to right in the puzzle.

Across Clues List
Number Clue
1 Across 18. Recaps
2 Across 103. Frosty
3 Across 112. Fundamental rules of math
4 Across 118. Like a bubble bath
5 Across 40. Nickname for Mark's unsevered best friend in "Severance"
6 Across 34. Major coin producer
7 Across 56. Ruler before 1917
8 Across 49. Marching band tempo setters
9 Across 73. 911 responder
10 Across 98. Articles are written in this

Hints and Answers for Across Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. Also check out these helpful guides:


1 Across: "18. Recaps"

Helpful hints:

  • This word has 7 letters
  • It starts with 'W' and ends with 'S'
  • Word pattern: W_____S

Answer:

Click to reveal WRAPUPS


2 Across: "103. Frosty"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'C' and ends with 'D'
  • Word pattern: C__D

Answer:

Click to reveal COLD


3 Across: "112. Fundamental rules of math"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'S'
  • Word pattern: A____S

Answer:

Click to reveal AXIOMS


4 Across: "118. Like a bubble bath"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'S' and ends with 'Y'
  • Word pattern: S___Y

Answer:

Click to reveal SUDSY


5 Across: "40. Nickname for Mark's unsevered best friend in "Severance""

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'P' and ends with 'Y'
  • Word pattern: P___Y

Answer:

Click to reveal PETEY


6 Across: "34. Major coin producer"

Helpful hints:

  • This word has 10 letters
  • It starts with 'D' and ends with 'T'
  • Word pattern: D________T

Answer:

Click to reveal DENVERMINT


7 Across: "56. Ruler before 1917"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'T' and ends with 'R'
  • Word pattern: T__R

Answer:

Click to reveal TSAR


8 Across: "49. Marching band tempo setters"

Helpful hints:

  • This word has 9 letters
  • It starts with 'D' and ends with 'S'
  • Word pattern: D_______S

Answer:

Click to reveal DRUMLINES


9 Across: "73. 911 responder"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'E' and ends with 'T'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal EMT


10 Across: "98. Articles are written in this"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'P' and ends with 'E'
  • Word pattern: P___E

Answer:

Click to reveal PROSE

Down Clues - 10 Total

These clues go from top to bottom in the puzzle.

Down Clues List
Number Clue
1 Down 11. Alternative to the euro, in brief
2 Down 94. Like lowercase i's and j's
3 Down 10. Soldiers with long arms
4 Down 38. The brother in "Am I my brother's keeper?"
5 Down 78. He had a Billboard Hot 100 hit with "Rubber Duckie"
6 Down 15. Opposite of volunteer
7 Down 4. Touchless payment tech
8 Down 107. ___ alla bolognese (slow-cooked sauce)
9 Down 23. Variety of violet
10 Down 57. Parking space for an Airstream, say, in brief

Hints and Answers for Down Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. You might also like:


1 Down: "11. Alternative to the euro, in brief"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'U' and ends with 'D'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal USD


2 Down: "94. Like lowercase i's and j's"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'D' and ends with 'D'
  • Word pattern: D____D

Answer:

Click to reveal DOTTED


3 Down: "10. Soldiers with long arms"

Helpful hints:

  • This word has 8 letters
  • It starts with 'S' and ends with 'N'
  • Word pattern: S______N

Answer:

Click to reveal SPEARMEN


4 Down: "38. The brother in "Am I my brother's keeper?""

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'L'
  • Word pattern: A__L

Answer:

Click to reveal ABEL


5 Down: "78. He had a Billboard Hot 100 hit with "Rubber Duckie""

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'E' and ends with 'E'
  • Word pattern: E___E

Answer:

Click to reveal ERNIE


6 Down: "15. Opposite of volunteer"

Helpful hints:

  • This word has 7 letters
  • It starts with 'D' and ends with 'E'
  • Word pattern: D_____E

Answer:

Click to reveal DRAFTEE


7 Down: "4. Touchless payment tech"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'D'
  • Word pattern: R__D

Answer:

Click to reveal RFID


8 Down: "107. ___ alla bolognese (slow-cooked sauce)"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'U'
  • Word pattern: R__U

Answer:

Click to reveal RAGU


9 Down: "23. Variety of violet"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'P' and ends with 'Y'
  • Word pattern: P___Y

Answer:

Click to reveal PANSY


10 Down: "57. Parking space for an Airstream, say, in brief"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'T'
  • Word pattern: R___T

Answer:

Click to reveal RVLOT

How to Solve the NYT Mini Crossword Faster

Here are the best tips from expert solvers:

Step-by-Step Strategy

  1. Quick Scan: Read all clues once. Your brain starts working on them right away.
  2. Easy First: Fill in the shortest words (2-3 letters). These are usually simple words like "IT" or "ON".
  3. Use Crossings: When letters cross, they help you figure out harder words.
  4. Watch for Wordplay: Clues with question marks (?) are jokes or puns.
  5. Common Words: Remember these appear often: ERA, ORE, ATE, ICE.

Letter Tips That Really Help

  • The letter E is the most common in English
  • Words ending in S are often plurals
  • If you see "___" in a clue, the answer fits those blanks exactly
  • Abbreviations in clues mean the answer is also abbreviated

Time Goals to Aim For

Your Time Skill Level What It Means
Under 30 seconds Expert You know the puzzle patterns very well!
30-60 seconds Advanced Great job! You solve quickly.
1-2 minutes Good You're doing well. Keep practicing!
Over 2 minutes Learning You'll get faster with practice.

Puzzle Numbers and Facts

Today's Puzzle by the Numbers
Total Clues: 20 clues to solve
Grid Size: 5 boxes across, 5 boxes down
Total Squares: 25 squares to fill
Average Time: Most people solve in 52 seconds
Difficulty: Normal

Common Questions About NYT Mini Crossword

When can I play the NYT Mini?

The puzzle comes out at 10 PM Eastern Time the night before. So you can play Monday's puzzle starting Sunday at 10 PM.

How fast should I be able to solve it?

Most people solve the Mini in 30 seconds to 2 minutes. Don't worry if you take longer - speed comes with practice!

Do I need to pay to play?

No! The NYT Mini is completely free. You don't need a subscription like the big crossword.

What makes a good Mini solver?

Good Mini solvers know common short words, can spot wordplay quickly, and use crossing letters well. Practice helps a lot!

Are the puzzles harder on certain days?

Unlike the big NYT crossword, the Mini stays about the same difficulty every day. Sometimes Saturday might be a tiny bit harder.


About This Page: We provide hints and answers for the NYT Mini Crossword to help you learn and improve. This site is not connected to The New York Times.

Last Updated: December 14, 2025 at 04:12 AM

Search terms: NYT Mini, Mini crossword, today, answers, hints, December 14 2025 mini crossword

Friday, December 6, 2024

27420 Fri Dec 06, 2024 NYT by Robyn Weintraub

Across Clues :

1. Meaning of Imani, the seventh principle of Kwanzaa, 6. Just, 10. Have a rash reaction, 14. Sally Bowles's flatmate in Chelsea, per a "Cabaret" number, 15. Hedgehog ___ (prickly plant), 16. Teddy alternative, 17. Turning point in telecommunications history?, 19. Spam containers, 20. ___ prime (focus of a computational challenge in math), 21. Tempted fate, 22. Screenwriter's way of reintroducing some characters?, 23. Successor of the Metroliner, 25. Masterpiece by Klimt or Rodin, 27. They might be fixed, 30. Contrary to popular belief, they don't cause warts, 31. One who gets all snooty when it's time to get a cab?, 34. Singer born Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin, 35. Test the temperature of, perhaps, 36. Zipped, 37. Burrowing creatures of the African savanna, 40. Join, as a table, 41. Sacred creatures in some Indigenous cultures, 44. In need of ice, maybe, 46. Outed online, 47. Takeaway from a tale, 48. One of 18 on the periodic table, 50. Issa of "American Fiction", 53. McGregor of "Moulin Rouge!", 54. Suggests something subtly, 56. Bit of hypertext, 57. Totally consumed, 58. Certain pops, 59. Midsummer arrivals, 60. Contact sites, 61. Grace who married Prince Rainier

Down Clues :

1. Seedless plant, 2. More than some, 3. "Sorry, can you clarify your answer?", 4. ___ Maria (liqueur), 5. Collies and sheepdogs, by nature, 6. Patterned cotton fabric originally from India, 7. First name of fashion designers Tahari and Saab, 8. Good time to start an audiobook, 9. Omakase serving, 10. "These things don't happen overnight", 11. Urgent words during an emergency, 12. Small change, 13. They're often lying in beds and might be kinky, 18. University that awarded the first Ph.D. in the U.S., 22. Stinky ___, "Toy Story 2" antagonist, 24. Grilling surfaces made of fragrant wood, 26. China's ___ Dynasty, 27. What's on the agenda, 28. Zip, 29. Checker's move, 32. Like some histories, 33. Red and black, e.g., 35. Chevy sports car named for a boneless fish, 38. Last word in the titles of two 1980s James Bond films, 39. Is for some?, 40. Beer buy, 42. Votes to accept, 43. We, to Louis, 44. Sense that dolphins lack, 45. "Yowza!", 49. You can skip it, 51. Overly fastidious, 52. Online marketplace headquartered in Brooklyn, 54. N.F.L. linebacker Greenlaw, 55. Clear weeds, in a way

Break down the NYT Crosswords: December 06, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

New York Times, Friday, December 6, 2024
New York Times, Friday, December 6, 2024


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Meaning of Imani, the seventh principle of Kwanzaa. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: FAITH

    Possible Answer : organized_religion, religion, faith, trust, religious_belief


  • The clue is 6. Just. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MERE

    Possible Answer : simple, bare, mere


  • The clue is 10. Have a rash reaction. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ITCH

    Possible Answer : itching, scratch, spoil, rub, itch, urge, scabies, itchiness


  • The clue is 14. Sally Bowles's flatmate in Chelsea, per a "Cabaret" number. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ELSIE


  • The clue is 15. Hedgehog ___ (prickly plant). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ALOE

    Possible Answer : aloe


  • The clue is 16. Teddy alternative. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: THEO


  • The clue is 17. Turning point in telecommunications history?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: ROTARYDIAL


  • The clue is 19. Spam containers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TINS

    Possible Answer : atomic_number_50, put_up, can, Sn, tin, tin_can, cannister, canister


  • The clue is 20. ___ prime (focus of a computational challenge in math). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NTH

    Possible Answer : nth, n-th


  • The clue is 21. Tempted fate. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DARED

    Possible Answer : presume, defy, make_bold, dare


  • The clue is 22. Screenwriter's way of reintroducing some characters?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PASTE

    Possible Answer : spread, glue, paste, library_paste


  • The clue is 23. Successor of the Metroliner. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ACELA


  • The clue is 25. Masterpiece by Klimt or Rodin. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: THEKISS


  • The clue is 27. They might be fixed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (13 letters)

    The answer: INTERESTRATES


  • The clue is 30. Contrary to popular belief, they don't cause warts. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TOADS

    Possible Answer : batrachian, salientian, frog, anuran, toad, toad_frog


  • The clue is 31. One who gets all snooty when it's time to get a cab?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: WINESNOB


  • The clue is 34. Singer born Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ENYA


  • The clue is 35. Test the temperature of, perhaps. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SIP

    Possible Answer : sip


  • The clue is 36. Zipped. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TORE

    Possible Answer : bust, shoot_down, pull, torus, shoot, displume, tear, deplumate, tore, buck, snap, rupture, charge, deplume, pluck


  • The clue is 37. Burrowing creatures of the African savanna. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: MEERKATS

    Possible Answer : mierkat, meerkat


  • The clue is 40. Join, as a table. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SITAT


  • The clue is 41. Sacred creatures in some Indigenous cultures. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (13 letters)

    The answer: SPIRITANIMALS


  • The clue is 44. In need of ice, maybe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SWOLLEN

    Possible Answer : tumesce, swell_up, well, intumesce, tumefy, vain, conceited, swollen-headed, self-conceited, well_up, egotistic, egotistical, swell, swollen, puff_up


  • The clue is 46. Outed online. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DOXED


  • The clue is 47. Takeaway from a tale. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MORAL

    Possible Answer : lesson, moral

    Possible Opposite Answer : immoral


  • The clue is 48. One of 18 on the periodic table. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: GROUP

    Possible Answer : chemical_group, mathematical_group, grouping, radical, aggroup, group


  • The clue is 50. Issa of "American Fiction". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RAE


  • The clue is 53. McGregor of "Moulin Rouge!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EWAN


  • The clue is 54. Suggests something subtly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: DROPSAHINT


  • The clue is 56. Bit of hypertext. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LINK

    Possible Answer : unite, associate, link, relate, tie-in, data_link, connectedness, liaison, nexus, link_up, connexion, join, colligate, yoke, contact, radio_link, connect, inter-group_communication, tie, connection, linkup, tie_in

    Possible Opposite Answer : disconnectedness, dissociate, disconnect


  • The clue is 57. Totally consumed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RAPT

    Possible Answer : rhapsodic, ecstatic, enraptured, rapt, rapturous


  • The clue is 58. Certain pops. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: COLAS

    Possible Answer : cola, dope, genus_Cola, Cola


  • The clue is 59. Midsummer arrivals. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LEOS

    Possible Answer : Leo, Leo_the_Lion, Lion


  • The clue is 60. Contact sites. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EYES

    Possible Answer : eyes, heart, center, eye, centre, optic, eyeball, oculus, middle


  • The clue is 61. Grace who married Prince Rainier. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: KELLY

    Possible Answer : Princess_Grace_of_Monaco, Emmett_Kelly, Gene_Kelly, Eugene_Curran_Kelly, Grace_Kelly, Weary_Willie, Grace_Patricia_Kelly, Kelly


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Seedless plant. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FERN

    Possible Answer: fern

  • The clue is 2. More than some. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ALOT

  • The clue is 3. "Sorry, can you clarify your answer?". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: ISTHATAYESORANO

  • The clue is 4. ___ Maria (liqueur). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TIA

    Possible Answer: TIA, transient_ischemic_attack

  • The clue is 5. Collies and sheepdogs, by nature. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: HERDERS

    Possible Answer: herder, Johann_Gottfried_von_Herder, drover, herdsman, Herder

  • The clue is 6. Patterned cotton fabric originally from India. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MADRAS

    Possible Answer: madras, Chennai, Madras, Tamil_Nadu

  • The clue is 7. First name of fashion designers Tahari and Saab. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ELIE

  • The clue is 8. Good time to start an audiobook. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: ROADTRIP

  • The clue is 9. Omakase serving. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EEL

    Possible Answer: eel

  • The clue is 10. "These things don't happen overnight". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: ITTAKESTIME

  • The clue is 11. Urgent words during an emergency. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: THISISNOTADRILL

  • The clue is 12. Small change. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: CENTS

    Possible Answer: centime, penny, cent

  • The clue is 13. They're often lying in beds and might be kinky. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HOSES

    Possible Answer: hose, hosepipe, hosiery, hose_down

  • The clue is 18. University that awarded the first Ph.D. in the U.S.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: YALE

    Possible Answer: Yale_University, Yale, Elihu_Yale

  • The clue is 22. Stinky ___, "Toy Story 2" antagonist. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PETE

  • The clue is 24. Grilling surfaces made of fragrant wood. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: CEDARPLANKS

  • The clue is 26. China's ___ Dynasty. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: HAN

    Possible Answer: Han, Han_dynasty

  • The clue is 27. What's on the agenda. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ITEM

    Possible Answer: item, point, token, detail, particular

  • The clue is 28. Zip. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NONE

    Possible Answer: none

  • The clue is 29. Checker's move. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TWIST

    Possible Answer: wind, distort, deform, spin, squirm, curve, winding, sprain, turn, twine, wrick, twisting, convolute, worm, turn_of_events, flex, crook, wrench, pervert, twirl, kink, rick, plait, bend, twist_around, tress, wrestle, device, eddy, pull, wriggle, gimmick, sophisticate, writhe, construction, twist, whirl, braid

    Possible Opposite Answer : untwist, unbend

  • The clue is 32. Like some histories. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORAL

    Possible Answer: viva, oral, viva_voce, oral_exam, oral_examination, unwritten

    Possible Opposite Answer : aboral, anal

  • The clue is 33. Red and black, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BETS

    Possible Answer: wager, stake, look, reckon, calculate, depend, play, stakes, bet, count

  • The clue is 35. Chevy sports car named for a boneless fish. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: STINGRAY

    Possible Answer: stingray

  • The clue is 38. Last word in the titles of two 1980s James Bond films. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KILL

    Possible Answer: shoot_down, stamp_out, toss_off, pop, belt_down, defeat, kill, vote_out, bolt_down, killing, pour_down, obliterate, vote_down, wipe_out, down, putting_to_death, drink_down

  • The clue is 39. Is for some?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ARE

    Possible Answer: ar, live, cost, make_up, personify, embody, are, equal, comprise, follow, exist, represent, constitute, be

    Possible Opposite Answer : differ

  • The clue is 40. Beer buy. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SIXPACK

    Possible Answer: sixpack, six_pack, six-pack

  • The clue is 42. Votes to accept. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ADOPTS

    Possible Answer: acquire, assume, sweep_up, take_over, take_up, espouse, take, dramatize, take_on, embrace, follow, borrow, adopt, take_in, dramatise

  • The clue is 43. We, to Louis. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NOUS

    Possible Answer: nous, brain, head, mind, psyche

  • The clue is 44. Sense that dolphins lack. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SMELL

    Possible Answer: olfaction, smell, olfactory_sensation, sense_of_smell, smelling, smack, odor, aroma, feel, odour, olfactory_modality, olfactory_property, reek, flavour, sense, olfactory_perception, flavor, look, spirit, smell_out, feeling, scent, tone

  • The clue is 45. "Yowza!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: WOWIE

  • The clue is 49. You can skip it. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROPE

    Possible Answer: circle, roach, rope, Mexican_valium, rophy, leash, R-2, roofy, forget_me_drug, lasso

  • The clue is 51. Overly fastidious. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANAL

    Possible Answer: anal_retentive, anal

    Possible Opposite Answer : oral

  • The clue is 52. Online marketplace headquartered in Brooklyn. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ETSY

  • The clue is 54. N.F.L. linebacker Greenlaw. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DRE

  • The clue is 55. Clear weeds, in a way. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: HOE

    Possible Answer: hoe

Wednesday, August 5, 2026

Trivia Week 1 August 05, 2026 NYT Mini Crossword Hints

NYT Mini Puzzle Trivia Week 1 August 05, 2026 - Solved

Quick Summary: Today's NYT Mini Crossword has 20 clues total. We have all the answers plus helpful hints to make solving easier!

Popular Puzzles: June 12 2021 NYT Clues Solutions | All NYT Across Clues October 20 2025 38 | NYT Mini Crossword October 13 2025 |

About Today's Puzzle

NYT Mini Crossword solutions for August 05, 2026
NYT Mini Crossword Grid - Wednesday, August 05, 2026
Puzzle Statistics
Detail Information
Date August 05, 2026
Grid Size 5 x 5 squares
Total Clues 20 clues
Across Clues 10 clues
Down Clues 10 clues
Average Solve Time Under 1 minute

Today's Trivia Week {week_num} NYT Mini Crossword Grid Layout

This puzzle uses a 5 by 5 grid. That means 5 boxes across and 5 boxes down.

5x5 Crossword Grid Pattern
Column 1 Column 2 Column 3 Column 4 Column 5
Row 1          
Row 2          
Row 3          
Row 4          
Row 5          

How to Solve This Puzzle Fast

  1. Read all the clues first - your brain will start working on them
  2. Fill in the short words first (3 letters or less)
  3. Use the crossing letters to help with harder words
  4. If a clue has a question mark (?), it's probably a joke or play on words
  5. Common short words: THE, AND, ARE, FOR, NOT

Quick Facts About This Puzzle

  • Total squares in grid: 25 (5 times 5)
  • Average time to solve: Less than 1 minute
  • Best time to play: During a coffee break
  • Difficulty level: Made for everyone to enjoy

Across Clues - 10 Total

These clues go from left to right in the puzzle.

Across Clues List
Number Clue
1 Across 37. & 39 Web Crawlers, e.g.
2 Across 40. & 41 Loses all one's dough
3 Across 26. & 28 Temple services?
4 Across 32. & 34 Sequestration of a greenhouse gas
5 Across 35. & 36 Sparsely populated African land
6 Across 50. & 54 Math that underpins computer logic
7 Across 12. & 14 Ultimately fruitless
8 Across 17. & 18 Measures of search engine optimization
9 Across 59. & 60 Tallies attendees
10 Across 43. & 46 Starbuck vis-à-vis Captain Ahab

Hints and Answers for Across Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. Also check out these helpful guides:


1 Across: "37. & 39 Web Crawlers, e.g."

Helpful hints:

  • This word has 12 letters
  • It starts with 'I' and ends with 'S'
  • Word pattern: I__________S

Answer:

Click to reveal INTERNETBOTS


2 Across: "40. & 41 Loses all one's dough"

Helpful hints:

  • This word has 8 letters
  • It starts with 'G' and ends with 'T'
  • Word pattern: G______T

Answer:

Click to reveal GOESBUST


3 Across: "26. & 28 Temple services?"

Helpful hints:

  • This word has 12 letters
  • It starts with 'H' and ends with 'S'
  • Word pattern: H__________S

Answer:

Click to reveal HEADMASSAGES


4 Across: "32. & 34 Sequestration of a greenhouse gas"

Helpful hints:

  • This word has 13 letters
  • It starts with 'C' and ends with 'E'
  • Word pattern: C___________E

Answer:

Click to reveal CARBONSTORAGE


5 Across: "35. & 36 Sparsely populated African land"

Helpful hints:

  • This word has 13 letters
  • It starts with 'W' and ends with 'A'
  • Word pattern: W___________A

Answer:

Click to reveal WESTERNSAHARA


6 Across: "50. & 54 Math that underpins computer logic"

Helpful hints:

  • This word has 14 letters
  • It starts with 'B' and ends with 'A'
  • Word pattern: B____________A

Answer:

Click to reveal BOOLEANALGEBRA


7 Across: "12. & 14 Ultimately fruitless"

Helpful hints:

  • This word has 14 letters
  • It starts with 'L' and ends with 'E'
  • Word pattern: L____________E

Answer:

Click to reveal LEADINGNOWHERE


8 Across: "17. & 18 Measures of search engine optimization"

Helpful hints:

  • This word has 9 letters
  • It starts with 'P' and ends with 'S'
  • Word pattern: P_______S

Answer:

Click to reveal PAGERANKS


9 Across: "59. & 60 Tallies attendees"

Helpful hints:

  • This word has 11 letters
  • It starts with 'C' and ends with 'S'
  • Word pattern: C_________S

Answer:

Click to reveal COUNTSNOSES


10 Across: "43. & 46 Starbuck vis-à-vis Captain Ahab"

Helpful hints:

  • This word has 9 letters
  • It starts with 'F' and ends with 'E'
  • Word pattern: F_______E

Answer:

Click to reveal FIRSTMATE

Down Clues - 10 Total

These clues go from top to bottom in the puzzle.

Down Clues List
Number Clue
1 Down 35. Part of a George Washington costume (though he rarely wore one)
2 Down 44. Actors McKellen and McShane
3 Down 21. Beautify
4 Down 56. Word that becomes its own synonym when "p" is added to the end
5 Down 11. Stephen of "V for Vendetta"
6 Down 49. Something that may be lent or bent
7 Down 23. Petri dish gels
8 Down 33. Florence-to-Venice dir.
9 Down 53. "Hamilton" star ___-Manuel Miranda
10 Down 4. City on Guanabara Bay, familiarly

Hints and Answers for Down Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. You might also like:


1 Down: "35. Part of a George Washington costume (though he rarely wore one)"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'W' and ends with 'G'
  • Another word like this: wigging

Answer:

Click to reveal WIG


2 Down: "44. Actors McKellen and McShane"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'I' and ends with 'S'
  • Word pattern: I__S

Answer:

Click to reveal IANS


3 Down: "21. Beautify"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'N'
  • Word pattern: A___N

Answer:

Click to reveal ADORN


4 Down: "56. Word that becomes its own synonym when "p" is added to the end"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'G' and ends with 'O'
  • Another word like this: ooze

Answer:

Click to reveal GOO


5 Down: "11. Stephen of "V for Vendetta""

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'A'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal REA


6 Down: "49. Something that may be lent or bent"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'E' and ends with 'R'
  • Another word like this: auricle

Answer:

Click to reveal EAR


7 Down: "23. Petri dish gels"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'S'
  • Word pattern: A___S

Answer:

Click to reveal AGARS


8 Down: "33. Florence-to-Venice dir."

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'N' and ends with 'E'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal NNE


9 Down: "53. "Hamilton" star ___-Manuel Miranda"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'L' and ends with 'N'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal LIN


10 Down: "4. City on Guanabara Bay, familiarly"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'O'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal RIO

How to Solve the NYT Mini Crossword Faster

Here are the best tips from expert solvers:

Step-by-Step Strategy

  1. Quick Scan: Read all clues once. Your brain starts working on them right away.
  2. Easy First: Fill in the shortest words (2-3 letters). These are usually simple words like "IT" or "ON".
  3. Use Crossings: When letters cross, they help you figure out harder words.
  4. Watch for Wordplay: Clues with question marks (?) are jokes or puns.
  5. Common Words: Remember these appear often: ERA, ORE, ATE, ICE.

Letter Tips That Really Help

  • The letter E is the most common in English
  • Words ending in S are often plurals
  • If you see "___" in a clue, the answer fits those blanks exactly
  • Abbreviations in clues mean the answer is also abbreviated

Time Goals to Aim For

Your Time Skill Level What It Means
Under 30 seconds Expert You know the puzzle patterns very well!
30-60 seconds Advanced Great job! You solve quickly.
1-2 minutes Good You're doing well. Keep practicing!
Over 2 minutes Learning You'll get faster with practice.

Puzzle Numbers and Facts

Today's Puzzle by the Numbers
Total Clues: 20 clues to solve
Grid Size: 5 boxes across, 5 boxes down
Total Squares: 25 squares to fill
Average Time: Most people solve in 1 minute 10 seconds
Difficulty: Easy

Common Questions About Trivia Week 1

When can I play the Trivia Week 1 Mini?

The Trivia Week 1 puzzle is available at 10 PM Eastern Time the night before.

How fast should I be able to solve Trivia Week 1?

Most people solve the Trivia Week 1 Mini in 30 seconds to 2 minutes. Don't worry if you take longer - speed comes with practice!

Do I need to pay to play Trivia Week 1?

No! The Trivia Week 1 NYT Mini is completely free. You don't need a subscription like the big crossword.

What makes a good Trivia Week 1 solver?

Good Trivia Week 1 solvers know common short words, can spot wordplay quickly, and use crossing letters well. Practice helps a lot!

Are the puzzles harder during Trivia Week 1?

Trivia Week 1 puzzles can vary in difficulty. Saturdays are often the hardest, while Mondays are the easiest.


About This Page: We provide hints and answers for the NYT Mini Crossword to help you learn and improve. This site is not connected to The New York Times.

Last Updated: August 05, 2026 at 06:04 AM

Search terms: NYT Mini Trivia Week, Trivia Week {week_num}, Mini crossword Trivia Week, Trivia Week answers, NYT Trivia Week, August 05 2026 mini crossword