Search Clues

Showing posts sorted by relevance for query LIAR. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query LIAR. Sort by date Show all posts

Monday, September 23, 2024

Monday September 23, 2024 NY Times Crossword Answers

This crossword puzzle was in the New York times on the 23/09/2024 and there are several clues; some of them are literary while others are funny and creative. For those who appreciate crosswords, solving these clues is both enjoyable and a challenge. If you have a specific word in mind, which you are attempting to fit into the puzzle, or if you simply want to ensure you are correct in solving it, we assist in solving the puzzle. Below are the NYT crossword clues as well as professional advice and solutions that can be helpful in the process.

NY Times Crossword Clues for September 23, 2024
NY Times Crossword Clues for September 23, 2024

As to how this can be done, let’s start with the example of the NYT crossword puzzle for September 23, 2024, and the process of ignoring both the across and the down clues. Here are the answers, some of the reasons and for some of the more challenging ones, a few hints to start you off. tt all the information below.

Across Clues for September 23, 2024:

  • The clue is 1. "Greetings, everybody!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HIALL


  • The clue is 6. Mark Zuckerberg's company. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: META


  • The clue is 10. View from an airplane window. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SKY

    Possible Answer : toss, flip, sky, pitch


  • The clue is 13. Farewell that's a popular starting guess in Wordle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ADIEU

    Possible Answer : auf_wiedersehen, bye, bye-bye, adios, good-by, good_day, cheerio, arrivederci, au_revoir, good-bye, goodbye, so_long, adieu, sayonara, goodby


  • The clue is 14. Cathode's counterpart, in a battery. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ANODE

    Possible Answer : anode

    Possible Opposite Answer : cathode


  • The clue is 16. Rest horizontally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LIE

    Possible Answer : dwell, consist, lie_down, prevarication, lie_in, rest, Trygve_Halvden_Lie, Lie, lie, Trygve_Lie

    Possible Opposite Answer : arise, stand


  • The clue is 17. How some movies were released, pre-streaming. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: DIRECTTODVD


  • The clue is 19. ___-advised. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ILL

    Possible Answer : sick, ominous, inauspicious, poorly, complaint, ill, badly, ailment

    Possible Opposite Answer : well


  • The clue is 20. "Little piggy". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TOE

    Possible Answer : toe, toenail


  • The clue is 21. ___ royale (champagne cocktail). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: KIR


  • The clue is 22. Antidiscrimination inits. in the modern workplace. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DEI


  • The clue is 23. Floor wiper. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MOP

    Possible Answer : swob, mop, swab, wipe_up, pout, mow, mop_up


  • The clue is 24. Meditation recitations. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OMS


  • The clue is 25. "Ouchie!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: YEOW


  • The clue is 27. Accident-investigating org.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NTSB


  • The clue is 29. Bruce Springsteen album with a red, white and blue cover. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (12 letters)

    The answer: BORNINTHEUSA


  • The clue is 33. Areas to putt on a golf course. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: GREENS

    Possible Answer : viridity, putting_surface, special_K, green, Green_River, super_C, Green, jet, William_Green, super_acid, leafy_vegetable, cat_valium, park, putting_green, honey_oil, greens, K, greenness, commons, common


  • The clue is 36. Bro's sibling. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SIS

    Possible Answer : ti, Systeme_International_d'Unites, sister, si, SI_unit, International_System, silicon, SI_system, Systeme_International, SI, International_System_of_Units, te, atomic_number_14, Si, sis

    Possible Opposite Answer : brother


  • The clue is 37. One serving you a whopper?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LIAR

    Possible Answer : liar, prevaricator

    Possible Opposite Answer : square_shooter


  • The clue is 38. University of ___ Dame. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NOTRE


  • The clue is 39. Wager. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BET

    Possible Answer : reckon, stakes, look, stake, wager, play, depend, bet, calculate, count


  • The clue is 40. Meaning of "Ciao" and "Bonjour". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HELLO

    Possible Answer : hi, hello, howdy, how-do-you-do, hullo


  • The clue is 41. Lead-in to boy or girl. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ATTA


  • The clue is 42. "___ the season to be jolly …". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TIS

    Possible Answer : Ti, ti, si, Cordyline_terminalis, te, atomic_number_22, titanium


  • The clue is 43. Grew close (with). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BONDED

    Possible Answer : stick_to, stick, bond, hold_fast, draw_together, adhere, bind, bring_together, attach, tie


  • The clue is 44. Question to someone who's on the way. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (12 letters)

    The answer: WHATSYOURETA


  • The clue is 47. Wrangler automaker. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: JEEP

    Possible Answer : landrover, jeep


  • The clue is 48. Holders of houseplants. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: POTS

    Possible Answer : flowerpot, tidy_sum, smoke, plenty, Mary_Jane, dope, mountain, locoweed, sess, batch, weed, mint, hatful, throne, wad, jackpot, kitty, flock, lot, peck, potbelly, corporation, mass, mess, deal, mickle, potty, pot, tummy, skunk, can, spate, slew, muckle, sight, green_goddess, passel, good_deal, raft, grass, great_deal, commode, stool, pile, quite_a_little, stack, toilet, gage, sens, bay_window, crapper, potentiometer, heap, potful


  • The clue is 49. Dance with a clickety-clack. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TAP

    Possible Answer : hydrant, rap, knock, spigot, water_tap, dab, tapdance, pink, tap, beg, pat, bug, strike, solicit, wiretap, tip, water_faucet, intercept, exploit


  • The clue is 52. Lingerie top. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BRA

    Possible Answer : bandeau, brassiere, bra


  • The clue is 54. Dawn droplets. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DEW

    Possible Answer : dew


  • The clue is 56. "What's the ___ in trying?". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: USE

    Possible Answer : function, use, use_of_goods_and_services, economic_consumption, utilisation, enjoyment, expend, habit, utilization, utilize, practice, employment, utilise, habituate, role, usance, usage, apply, exercise, consumption, manipulation, purpose, employ


  • The clue is 57. See 34-Down. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: IRA

    Possible Answer : Irish_Republican_Army, Provos, Provisional_Irish_Republican_Army, ire, Provisional_IRA, anger, ira, IRA, wrath, individual_retirement_account


  • The clue is 58. Salted part of a margarita glass. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RIM

    Possible Answer : lip, brim, flange, rim


  • The clue is 59. A piece of cake, so to speak. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: ASEASYASABC


  • The clue is 62. Helpful card in solitaire. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ACE

    Possible Answer : angiotensin-converting_enzyme, ace, angiotensin_converting_enzyme, I, maven, one, super, mavin, sail_through, genius, sensation, virtuoso, wiz, Allied_Command_Europe, adept, single, whiz, superstar, unity, sweep_through, breeze_through, A-one, topnotch, star, whizz, ACE, tiptop, nail, first-rate, top-notch, wizard, 1, champion, crack, hotshot, tops, pass_with_flying_colors


  • The clue is 63. Chutzpah. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NERVE

    Possible Answer : brass, face, boldness, nervus, cheek, spunk, heart, nerve, mettle, steel


  • The clue is 64. Fortuneteller's deck. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TAROT

    Possible Answer : tarot_card, tarot


  • The clue is 65. "Definitely!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: YES

    Possible Answer : yes

    Possible Opposite Answer : no


  • The clue is 66. Typical shirts for tie-dyeing. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TEES

    Possible Answer : tee_up, football_tee, tee, golf_tee, teeing_ground


  • The clue is 67. Practices boxing. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SPARS

    Possible Answer : sparring, spar


Across Clues for September 23, 2024

  • The clue is 1. Was given no choice. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HADTO

  • The clue is 2. Cultural expression. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: IDIOM

    Possible Answer: phrase, accent, idiomatic_expression, artistic_style, phrasal_idiom, parlance, dialect, idiom, set_phrase

  • The clue is 3. Buenos ___, Argentina. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AIRES

    Possible Answer: publicise, send, bare, beam, Aire, transmit, air, publicize, vent, ventilate, broadcast, aerate, Aire_River, River_Aire, air_out

  • The clue is 4. Gymnast Sunisa. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LEE

    Possible Answer: lee_side, Shelton_Jackson_Lee, Lighthorse_Harry_Lee, Robert_E._Lee, Robert_Edward_Lee, leeward, Tsung_Dao_Lee, Richard_Henry_Lee, Lee_Yuen_Kam, lee, Gypsy_Rose_Lee, Bruce_Lee, Lee, Rose_Louise_Hovick, downwind, Spike_Lee, Henry_Lee

    Possible Opposite Answer : windward

  • The clue is 5. Fortunate somebody. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: LUCKYONE

  • The clue is 6. Dorm supervisor at a girls' school. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MATRON

    Possible Answer: matron

  • The clue is 7. Brian of ambient music. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ENO

  • The clue is 8. "Sweeney ___" (Sondheim musical). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TODD

    Possible Answer: Todd, Lord_Todd, Sweeney_Todd, Sir_Alexander_Robertus_Todd

  • The clue is 9. Onsets. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ADVENTS

    Possible Answer: Second_Coming_of_Christ, coming, advent, Advent, Parousia, Second_Coming, Second_Advent

  • The clue is 10. Slender body type. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: SLIMBUILD

  • The clue is 11. The "k" in km. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KILO

    Possible Answer: kilogram, kilo, kg

  • The clue is 12. Puppy's squeal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: YELP

    Possible Answer: yelping, yip, yap, yelp

  • The clue is 15. Piaf who sang "La Vie en Rose". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EDITH

  • The clue is 18. Stadium levels. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TIERS

    Possible Answer: tier_up, grade, level, tier

  • The clue is 26. Begins to get it. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: WISESUP

  • The clue is 28. Pop star Gomez. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SELENA

  • The clue is 29. Scold harshly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BERATE

    Possible Answer: lecture, chide, reprimand, scold, chew_up, rebuke, have_words, berate, chew_out, lambaste, jaw, trounce, lambast, dress_down, call_on_the_carpet, bawl_out, take_to_task, remonstrate, reproof, call_down, rag

  • The clue is 30. Criticism to "pick". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NIT

    Possible Answer: nit

  • The clue is 31. Word often seen in a starburst on a shop banner. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SALE

    Possible Answer: sales_event, sale, cut-rate_sale, sales_agreement

  • The clue is 32. Yankees nickname from 2004 to '16. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AROD

  • The clue is 33. Chew like a beaver. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: GNAW

    Possible Answer: gnaw_at, wear_away, erode, gnaw, eat_at

  • The clue is 34. With 57-Across, savings plan with tax-free withdrawals. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROTH

    Possible Answer: Philip_Milton_Roth, Roth, Philip_Roth

  • The clue is 35. "At Last" jazz singer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: ETTAJAMES

  • The clue is 39. Brief personal intro. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BIO

  • The clue is 40. Positions of intense scrutiny. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: HOTSEATS

  • The clue is 42. Lay out for printing. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: TYPESET

    Possible Answer: set, typeset

  • The clue is 43. Flagmaker Ross. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BETSY

  • The clue is 45. Many a four-door car. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SEDAN

    Possible Answer: sedan_chair, sedan, saloon

  • The clue is 46. Wakes from sleep. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ROUSES

    Possible Answer: arouse, excite, wake_up, Francis_Peyton_Rous, rouse, turn_on, rout_out, drive_out, waken, charge_up, awaken, commove, Rous, wake, bestir, force_out, charge, Peyton_Rous, agitate

    Possible Opposite Answer : cause_to_sleep, calm

  • The clue is 49. Bling worn on the head. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TIARA

    Possible Answer: tiara

  • The clue is 50. Ann ___ (home of the University of Michigan). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ARBOR

    Possible Answer: mandrel, bower, spindle, mandril, pergola, arbour, arbor

  • The clue is 51. Agreements between allies. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PACTS

    Possible Answer: pact, treaty, accord

  • The clue is 52. Donkey's call. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BRAY

    Possible Answer: grind, hee-haw, crunch, bray, mash, comminute

  • The clue is 53. Sushi ingredient. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RICE

    Possible Answer: Elmer_Reizenstein, rice, Rice, Elmer_Rice, Sir_Tim_Rice, Elmer_Leopold_Rice, Timothy_Miles_Bindon_Rice

  • The clue is 55. "___ Not Gonna Take It" (Twisted Sister hit). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: WERE

    Possible Answer: be, follow, live, constitute, equal, exist, comprise, represent, personify, make_up, cost, embody

    Possible Opposite Answer : differ

  • The clue is 60. St. crosser. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AVE

  • The clue is 61. Tree trunk gunk. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SAP

    Possible Answer: blackjack, sap, cosh, run_down, fool, tire, tomfool, exhaust, saphead, play_out, muggins

Monday, June 9, 2025

XWordHint Crossword Answers June 09, 2025 | Expert Breakdown & Tips

XWordHint Crossword Complete Solution: June 09, 2025

Our expert breakdown helps you solve the June 09 XWordHint crossword while expanding your vocabulary. Learn answer strategies and discover word connections.

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. Refill at a Shell station, say

5-letter answer Answer: GASUP

Clue #2: 6. Relative of a rapier

5-letter answer Answer: SABER
Word Help: Synonyms: saber, sabre, cavalry_sword

Clue #3: 11. "I guess I get the joke ..."

3-letter answer Answer: HEH

Clue #4: 14. Stinks

5-letter answer Answer: ODORS
Word Help: Synonyms: olfactory_sensation, smell, scent

Clue #5: 15. "Leave me ___!"

5-letter answer Answer: ALONE
Word Help: Synonyms: entirely, lone, solely

Clue #6: 16. Record-holder's suffix

3-letter answer Answer: EST
Word Help: Synonyms: Eastern_Standard_Time, Eastern_Time, EST

Clue #7: 17. Dangerous thing to be inside

15-letter answer Answer: BELLYOFTHEBEAST

Clue #8: 20. Music genre modifier

3-letter answer Answer: ALT
Word Help: Synonyms: elevation, altitude, ALT

Clue #9: 21. Cloudless

5-letter answer Answer: CLEAR
Word Help: Synonyms: well-defined, authorise, straighten_out
Antonyms: cloudy, overcast

Clue #10: 22. "Slap me five!"

5-letter answer Answer: UPTOP

Clue #11: 23. Kimono-clad entertainer

6-letter answer Answer: GEISHA
Word Help: Synonyms: geisha_girl, geisha

Clue #12: 25. Not too many

4-letter answer Answer: AFEW

Clue #13: 26. Easter or Passover, but not Christmas

12-letter answer Answer: MOVABLEFEAST

Clue #14: 32. Great delight

4-letter answer Answer: GLEE
Word Help: Synonyms: gloat, gleefulness, hilarity

Clue #15: 35. Trumpet blast

5-letter answer Answer: BLARE
Word Help: Synonyms: din, blare, beep

Clue #16: 36. By way of

3-letter answer Answer: VIA

Clue #17: 37. Lent a hand to

5-letter answer Answer: AIDED
Word Help: Synonyms: aided, assisted, aid
Antonyms: unassisted

Clue #18: 39. "Uh-huh!"

3-letter answer Answer: YUP

Clue #19: 40. Linger (on)

5-letter answer Answer: DWELL
Word Help: Synonyms: lie, populate, lie_in

Clue #20: 42. Cloth at a car wash

3-letter answer Answer: RAG
Word Help: Synonyms: remonstrate, cod, tabloid

Clue #21: 43. Valentine bouquet

5-letter answer Answer: ROSES
Word Help: Synonyms: rose, blush_wine, rosiness

Clue #22: 45. Typical Caribbean cruise stop

4-letter answer Answer: ISLE
Word Help: Synonyms: isle, islet

Clue #23: 46. Beermaker's supply

12-letter answer Answer: BREWERSYEAST

Clue #24: 50. Side-stepper on a beach

4-letter answer Answer: CRAB
Word Help: Synonyms: bellyache, bitch, Phthirius_pubis

Clue #25: 51. Small French eatery

6-letter answer Answer: BISTRO
Word Help: Synonyms: bistro

Clue #26: 55. Insurance filing

5-letter answer Answer: CLAIM
Word Help: Synonyms: title, claim, exact
Antonyms: disclaim, forfeit

Clue #27: 57. ___ and aahed

5-letter answer Answer: OOHED
Word Help: Synonyms: ooh, aah

Clue #28: 60. Scampering rodent

3-letter answer Answer: RAT
Word Help: Synonyms: give_away, git, informer

Clue #29: 61. "And bringing up the rear ..." or an apt description of the ends of 17-, 26- and 46-Across

15-letter answer Answer: LASTBUTNOTLEAST

Clue #30: 64. Did something exceptionally well, in slang

3-letter answer Answer: ATE
Word Help: Synonyms: use_up, deplete, eat

Clue #31: 65. Info gathered by spies

5-letter answer Answer: INTEL

Clue #32: 66. Top-class

5-letter answer Answer: ELITE
Word Help: Synonyms: elite_group, elite, elect

Clue #33: 67. Word before dear or after hell

3-letter answer Answer: YES
Word Help: Synonyms: yes
Antonyms: no

Clue #34: 68. Pond honker

5-letter answer Answer: GOOSE
Word Help: Synonyms: goofball, twat, jackass

Clue #35: 69. Instrument used in Hindustani classical music

5-letter answer Answer: SITAR
Word Help: Synonyms: sitar

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. It's often packed during the final few weeks of pregnancy

5-letter answer Answer: GOBAG

Clue #2: 2. Singer of the theme song to "Skyfall"

5-letter answer Answer: ADELE

Clue #3: 3. Georg ___, longtime Chicago Symphony conductor

5-letter answer Answer: SOLTI

Clue #4: 4. Clickable address

3-letter answer Answer: URL
Word Help: Synonyms: uniform_resource_locator, universal_resource_locator, URL

Clue #5: 5. Hitchcock film given an R rating 24 years after its release

6-letter answer Answer: PSYCHO
Word Help: Synonyms: psycho, psychotic_person, psychotic

Clue #6: 6. Spot for valuables

4-letter answer Answer: SAFE
Word Help: Synonyms: dependable, good, safety
Antonyms: dangerous, out

Clue #7: 7. Utah skiing area

4-letter answer Answer: ALTA

Clue #8: 8. Niels ___, physicist portrayed by Kenneth Branagh in "Oppenheimer"

4-letter answer Answer: BOHR
Word Help: Synonyms: Niels_Henrik_David_Bohr, Niels_Bohr, Bohr

Clue #9: 9. Opposite of WSW

3-letter answer Answer: ENE
Word Help: Synonyms: east_northeast, ENE

Clue #10: 10. Spurned

8-letter answer Answer: REBUFFED
Word Help: Synonyms: drive_back, snub, fight_off

Clue #11: 11. Stretches of baking days?

9-letter answer Answer: HEATWAVES

Clue #12: 12. Canadian gasoline brand

4-letter answer Answer: ESSO

Clue #13: 13. Web address starter

4-letter answer Answer: HTTP
Word Help: Synonyms: HTTP, hypertext_transfer_protocol

Clue #14: 18. Any of several kings of Norway

4-letter answer Answer: OLAV

Clue #15: 19. Sporting equipment that is French for "sword"

4-letter answer Answer: EPEE
Word Help: Synonyms: epee

Clue #16: 24. Captain Hook's right-hand man

4-letter answer Answer: SMEE

Clue #17: 25. ___ Lingus

3-letter answer Answer: AER

Clue #18: 27. Vast void

5-letter answer Answer: ABYSS
Word Help: Synonyms: abyss, abysm

Clue #19: 28. Colorful puppy of children's TV

5-letter answer Answer: BLUEY

Clue #20: 29. Momentary slip

5-letter answer Answer: LAPSE
Word Help: Synonyms: fall_back, slip_away, go_by

Clue #21: 30. Place for a flower box

4-letter answer Answer: SILL
Word Help: Synonyms: sill

Clue #22: 31. Old wives' ___

4-letter answer Answer: TALE
Word Help: Synonyms: story, narrative, fib

Clue #23: 32. Attire

4-letter answer Answer: GARB
Word Help: Synonyms: garment, fit_out, garb
Antonyms: undress

Clue #24: 33. Pinocchio, at times

4-letter answer Answer: LIAR
Word Help: Synonyms: liar, prevaricator
Antonyms: square_shooter

Clue #25: 34. Outliers in the data

9-letter answer Answer: EDGECASES

Clue #26: 38. Shoot for the stars

8-letter answer Answer: DREAMBIG

Clue #27: 41. At ___ end (frazzled)

4-letter answer Answer: WITS
Word Help: Synonyms: humour, mental_capacity, wit

Clue #28: 44. Sphere

3-letter answer Answer: ORB
Word Help: Synonyms: revolve, globe, orb

Clue #29: 47. Court order

4-letter answer Answer: WRIT
Word Help: Synonyms: judicial_writ, writ

Clue #30: 48. Assist with a crime

4-letter answer Answer: ABET
Word Help: Synonyms: abet

Clue #31: 49. Moves obliquely

6-letter answer Answer: SIDLES
Word Help: Synonyms: sidle, sashay

Clue #32: 52. One could be dominant or recessive

5-letter answer Answer: TRAIT
Word Help: Synonyms: trait

Clue #33: 53. Follower of Haile Selassie, informally

5-letter answer Answer: RASTA
Word Help: Synonyms: Rastafarian, Rasta

Clue #34: 54. River animal often seen on its back

5-letter answer Answer: OTTER
Word Help: Synonyms: otter

Clue #35: 55. Court surface for the French Open

4-letter answer Answer: CLAY
Word Help: Synonyms: Lucius_DuBignon_Clay, corpse, stiff

Clue #36: 56. Arriving at 8:00 for a 7:00 dinner, say

4-letter answer Answer: LATE
Word Help: Synonyms: former, latterly, later
Antonyms: early

Clue #37: 57. Bart Simpson's bus driver

4-letter answer Answer: OTTO

Clue #38: 58. Individuals

4-letter answer Answer: ONES
Word Help: Synonyms: 1, single, I

Clue #39: 59. Groundhog's home

4-letter answer Answer: HOLE
Word Help: Synonyms: maw, fix, gob

Clue #40: 62. Game with Skip cards

3-letter answer Answer: UNO

Clue #41: 63. Quarterback Manning

3-letter answer Answer: ELI

Expert Solving Strategies

  • Look for fill-in-the-blank clues first (they're often easiest)
  • Watch for question marks indicating wordplay
  • Check vowel patterns in partially solved words

Related Search Terms

NYT Crossword Help, Daily Puzzle Solutions, Crossword Answer Finder, June Crossword Answers

Saturday, April 19, 2025

NY Times Crossword Answers April 17, 2025 | Expert Breakdown & Tips

NY Times Crossword Complete Solution: April 17, 2025

Our expert breakdown helps you solve the April 17 NYT crossword while expanding your vocabulary. Learn answer strategies and discover word connections.

Across Clues and Answers (37)

Clue #1: 1. ___ bowl (healthful dish)

4-letter answer Answer: ACAI

Clue #2: 5. Cellular protein

5-letter answer Answer: ACTIN
Word Help: Synonyms: actin

Clue #3: 10. Give out

4-letter answer Answer: EMIT
Word Help: Synonyms: utter, let_loose, breathe
Antonyms: absorb

Clue #4: 14. Expels

4-letter answer Answer: BANS
Word Help: Synonyms: prohibition, censor, forbiddance

Clue #5: 15. Mars with bars

5-letter answer Answer: BRUNO
Word Help: Synonyms: Bruno_of_Toul, Giordano_Bruno, St._Bruno

Clue #6: 16. Cold-blooded kind of monster

4-letter answer Answer: GILA
Word Help: Synonyms: Gila_River, Gila

Clue #7: 17. "And so …"

4-letter answer Answer: ERGO
Word Help: Synonyms: ergo

Clue #8: 18. Common back-to-school purchases

10-letter answer Answer: LUNCHBOXES

Clue #9: 20. Bit of ballet wear

7-letter answer Answer: TOESHOE

Clue #10: 22. 2013 movie co-starring Scarlett Johansson in which she is never seen

3-letter answer Answer: HER

Clue #11: 23. "Going Back to Cali" rapper, 1998

7-letter answer Answer: LLCOOLJ

Clue #12: 25. *Abigail Adams or Eleanor Roosevelt, informally

6-letter answer Answer: FLOTUS

Clue #13: 29. *Red denizen of Sesame Street

4-letter answer Answer: ELMO

Clue #14: 30. Advocates for

8-letter answer Answer: ESPOUSES
Word Help: Synonyms: get_married, sweep_up, embrace

Clue #15: 33. Animal with luxurious fur

5-letter answer Answer: SABLE
Word Help: Synonyms: coal_black, sable's_hair_pencil, sable

Clue #16: 36. Consumer protection agcy.

3-letter answer Answer: FTC
Word Help: Synonyms: FTC, Federal_Trade_Commission

Clue #17: 37. Muse of memory

5-letter answer Answer: MNEME

Clue #18: 38. See 64-Across

5-letter answer Answer: TREES
Word Help: Synonyms: tree, Sir_Herbert_Beerbohm_Tree, corner

Clue #19: 39. *Hasty

4-letter answer Answer: RASH
Word Help: Synonyms: reckless, rash, foolhardy

Clue #20: 40. Become fixed

5-letter answer Answer: SETIN

Clue #21: 41. Santa ___ (hot winds)

4-letter answer Answer: ANAS
Word Help: Synonyms: Anas, Ana, genus_Anas

Clue #22: 42. What three is

5-letter answer Answer: CROWD
Word Help: Synonyms: push, herd, crowd

Clue #23: 44. "Hmm, I don't think so"

4-letter answer Answer: UHNO

Clue #24: 45. *"The mind is not a vessel to be filled but a ___ to be kindled": Plutarch

4-letter answer Answer: FIRE
Word Help: Synonyms: fuel, provoke, give_the_axe
Antonyms: hire

Clue #25: 46. Eliot protagonist

6-letter answer Answer: MARNER

Clue #26: 47. *Pickle or asparagus unit

5-letter answer Answer: SPEAR
Word Help: Synonyms: gig, shaft, spear

Clue #27: 48. Bog

3-letter answer Answer: FEN
Word Help: Synonyms: fen, marshland, marsh

Clue #28: 49. Placed in an air fryer instead of a microwave, say

7-letter answer Answer: CRISPED
Word Help: Synonyms: crease, scrunch, crinkle

Clue #29: 51. State with 1,350 miles of coastline (second-most after Alaska): Abbr.

3-letter answer Answer: FLA

Clue #30: 52. *Small, embedded program

6-letter answer Answer: APPLET
Word Help: Synonyms: applet

Clue #31: 54. São ___, most populous city in the Southern Hemisphere

5-letter answer Answer: PAULO

Clue #32: 56. Toward that place, quaintly

7-letter answer Answer: THITHER
Word Help: Synonyms: thither, there
Antonyms: here

Clue #33: 58. Ancient Rome and Persia

7-letter answer Answer: EMPIRES
Word Help: Synonyms: imperium, empire, Empire

Clue #34: 61. Own

7-letter answer Answer: POSSESS
Word Help: Synonyms: have, possess, own

Clue #35: 62. Comforts

7-letter answer Answer: SOLACES
Word Help: Synonyms: console, comfort, consolation

Clue #36: 63. Almost half of Scandinavians

6-letter answer Answer: SWEDES
Word Help: Synonyms: yellow_turnip, swedish_turnip, Swedish_turnip

Clue #37: 64. What you can't see due to the 38-Across in this puzzle?

6-letter answer Answer: FOREST
Word Help: Synonyms: woodland, woods, timber

Across Clues and Answers (37)

Clue #1: 1. Help with a crime

4-letter answer Answer: ABET
Word Help: Synonyms: abet

Clue #2: 2. Apt name for a December baby

5-letter answer Answer: CAROL
Word Help: Synonyms: carol, Christmas_carol

Clue #3: 3. Early investor

5-letter answer Answer: ANGEL
Word Help: Synonyms: Angel, backer, angel

Clue #4: 4. Literally, "equal legs"

9-letter answer Answer: ISOSCELES
Word Help: Synonyms: isosceles

Clue #5: 5. Like many a plant in spring

6-letter answer Answer: ABLOOM
Word Help: Synonyms: efflorescent, abloom

Clue #6: 6. Draconian

5-letter answer Answer: CRUEL
Word Help: Synonyms: vicious, roughshod, barbarous

Clue #7: 7. Large cask for beer or wine

3-letter answer Answer: TUN
Word Help: Synonyms: tun

Clue #8: 8. Crawl (along)

4-letter answer Answer: INCH
Word Help: Synonyms: column_inch, inch, edge

Clue #9: 9. What a bad assistant might be

6-letter answer Answer: NOHELP

Clue #10: 10. Teamwork inhibitor

3-letter answer Answer: EGO
Word Help: Synonyms: ego, self, self-importance

Clue #11: 11. Word with cake or trail

3-letter answer Answer: MIX
Word Help: Synonyms: combine, mix, merge
Antonyms: segregate

Clue #12: 12. Spot dans la Seine

3-letter answer Answer: ILE

Clue #13: 13. Many Ph.D. students

3-letter answer Answer: TAS
Word Help: Synonyms: tantalum, atomic_number_73, Ta

Clue #14: 19. Some Halloween "transports"

6-letter answer Answer: BROOMS
Word Help: Synonyms: ling, broom, Scots_heather

Clue #15: 21. Plot problems

5-letter answer Answer: HOLES
Word Help: Synonyms: golf_hole, fix, hole_out

Clue #16: 24. ABC's first program broadcast in color, with "The"

7-letter answer Answer: JETSONS

Clue #17: 26. Refurbish, as an old piano

6-letter answer Answer: TUNEUP

Clue #18: 27. What one may have to do to destroy a Death Star

11-letter answer Answer: USETHEFORCE

Clue #19: 28. Original and influential

7-letter answer Answer: SEMINAL
Word Help: Synonyms: seminal, germinal, originative

Clue #20: 31. Big name in soft drinks

9-letter answer Answer: SCHWEPPES

Clue #21: 32. ___ Presidenta, term of address for Mexico's leader beginning in 2024

6-letter answer Answer: SENORA
Word Help: Synonyms: Senora

Clue #22: 33. Wizard's weapon, maybe

5-letter answer Answer: STAFF
Word Help: Synonyms: staff, stave, faculty

Clue #23: 34. "___ the Doughnut," start of a children's book series

5-letter answer Answer: ARNIE

Clue #24: 35. Classic French sauce

9-letter answer Answer: BEARNAISE
Word Help: Synonyms: bearnaise

Clue #25: 36. Horseshoe enthusiasts?

8-letter answer Answer: FARRIERS
Word Help: Synonyms: horseshoer, farrier

Clue #26: 42. Like one who might have to hoof it

7-letter answer Answer: CARLESS

Clue #27: 43. Aspire to

7-letter answer Answer: DREAMOF

Clue #28: 46. John ___, author of "Annals of the Former World"

6-letter answer Answer: MCPHEE

Clue #29: 50. Brand of oversize Lego bricks

5-letter answer Answer: DUPLO

Clue #30: 53. Veteran's affliction, in brief

4-letter answer Answer: PTSD
Word Help: Synonyms: posttraumatic_stress_disorder, PTSD

Clue #31: 55. Yarn spinner

4-letter answer Answer: LIAR
Word Help: Synonyms: liar, prevaricator
Antonyms: square_shooter

Clue #32: 56. Does a certain prank on, informally

3-letter answer Answer: TPS

Clue #33: 57. ___-to

3-letter answer Answer: HOW

Clue #34: 59. Some M.I.T. grads, in brief

3-letter answer Answer: EES
Word Help: Synonyms: electrical_engineering, EE

Clue #35: 60. The last one flew in 10/03

3-letter answer Answer: SST

Expert Solving Strategies

  • Look for fill-in-the-blank clues first (they're often easiest)
  • Watch for question marks indicating wordplay
  • Check vowel patterns in partially solved words

Related Search Terms

NYT Crossword Help, Daily Puzzle Solutions, Crossword Answer Finder, April Crossword Answers