Search Clues

Showing posts sorted by relevance for query salary_increase. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query salary_increase. Sort by date Show all posts

Thursday, September 12, 2024

0912 NYT: Thursday September 12, 2024 | Puzzle Breakdown

NYT Crossword Thursday September 12, 2024 Puzzle Breakdown: Your Complete Guide

Here are the puzzles for New York Times Crossword of September 12, 2024 which brings another set of fun and enticing clues and questions. Below are the explanations for the across and down clues which will assist you in completing today’s puzzle.

NYT Crossword Tuesday September 12, 2024 Puzzle Breakdown: Your Complete Guide
NYT Thursday September 12, 2024


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Like some bad breakups. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MESSY

    Possible Answer : messy, mussy


  • The clue is 6. Item of clothing in a Prince hit. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BERET

    Possible Answer : beret


  • The clue is 11. Fender Bassman, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AMP

    Possible Answer : AMP, ampere, adenosine_monophosphate, amp, adenylic_acid, A


  • The clue is 14. What Romeo and Juliet planned to do in Mantua. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ELOPE

    Possible Answer : run_off, elope


  • The clue is 15. Obsessive fan of anime or video games, from the Japanese. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OTAKU


  • The clue is 16. "I can't ___ …". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LIE

    Possible Answer : Trygve_Lie, lie_down, Lie, lie, Trygve_Halvden_Lie, rest, prevarication, lie_in, dwell, consist

    Possible Opposite Answer : stand, arise


  • The clue is 17. Limb?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: LIFEPARTNER


  • The clue is 19. Key not found on a Mac. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ALT

    Possible Answer : altitude, EL, ALT, elevation


  • The clue is 20. Head of France. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TETE


  • The clue is 21. Put at a table, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SEAT

    Possible Answer : posterior, place, stern, bottom, fundament, ass, derriere, arse, tooshie, sit_down, buttocks, hindquarters, invest, rear_end, rear, prat, keister, bum, seat, behind, tail, fanny, butt, backside, tush, nates, tail_end, buns, hind_end, can, sit, induct, rump


  • The clue is 22. Gets ready for the national anthem, maybe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RISES

    Possible Answer : boost, emanation, originate, resurrect, go_up, ascent, get_up, acclivity, grow, uprise, stand_up, climb, lift, arise, wax, wage_hike, advance, rear, raise, prove, jump, surface, climb_up, come_up, ascend, rebel, hike, move_up, cost_increase, turn_out, rising, salary_increase, upgrade, spring_up, mount, heighten, wage_increase, rising_slope, rise_up, develop, ascending, rise, procession, ascension

    Possible Opposite Answer : wane, turn_in, set, descent, fall, sit_down, go_to_bed


  • The clue is 24. "Obviously!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DUH


  • The clue is 26. Bills. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BEAKS

    Possible Answer : nozzle, bill, snoot, pecker, pick, snout, hooter, nib, neb, beak, honker, schnoz, peck, schnozzle


  • The clue is 27. Neuters. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SPAYS

    Possible Answer : castrate, spay, alter, neuter


  • The clue is 30. Foremost?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: FIRSTMATE


  • The clue is 34. This guy!. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: HIM


  • The clue is 35. Sultanate on the island of Borneo. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BRUNEI

    Possible Answer : Negara_Brunei_Darussalam, Brunei


  • The clue is 37. Fratty stereotypes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BROS


  • The clue is 38. Petrichor is the aroma produced by this. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RAIN

    Possible Answer : rainwater, rain_down, rain, pelting, rainfall


  • The clue is 40. Insert, as a video in a post. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EMBED

    Possible Answer : implant, engraft, embed, imbed, plant


  • The clue is 41. Folk rock's Mumford & ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SONS

    Possible Answer : boy, Word, Son, son, Logos

    Possible Opposite Answer : girl, daughter


  • The clue is 42. Golden rule word. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UNTO


  • The clue is 43. Muffle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DEADEN

    Possible Answer : blunt, damp, dampen, deaden, girdle

    Possible Opposite Answer : enliven


  • The clue is 45. Bit of décor at a tiki bar. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LEI

    Possible Answer : chaplet, lei, garland, wreath, leu, coronal


  • The clue is 46. Ready?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: GOODBUDDY


  • The clue is 48. "Not so!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: FALSE

    Possible Answer : fake, simulated, treacherously, treasonably, assumed, imitation, untrue, fictitious, faux, off-key, mistaken, false, put_on, traitorously, faithlessly, pretended, sour, fictive, delusive, sham

    Possible Opposite Answer : true


  • The clue is 50. It might cause some unsurprised looks. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BOTOX

    Possible Answer : Botox, botulinum_toxin_A


  • The clue is 51. Stately tree. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ELM

    Possible Answer : elmwood, elm, elm_tree


  • The clue is 52. "Fathoms ___" (opening song of "The Little Mermaid"). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BELOW

    Possible Answer : beneath, under, to_a_lower_place, at_a_lower_place, down_the_stairs, downstairs, on_a_lower_floor, below, infra

    Possible Opposite Answer : upstairs, above


  • The clue is 53. Each. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: APOP


  • The clue is 56. River through Louisville. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OHIO

    Possible Answer : Ohio_River, Ohio, OH, Buckeye_State


  • The clue is 60. Genetic messenger. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RNA

    Possible Answer : RNA, ribonucleic_acid


  • The clue is 61. Dine?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: WINEPAIRING


  • The clue is 64. See 67-Across. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ACT

    Possible Answer : human_activity, represent, routine, behave, playact, deed, act, act_as, roleplay, number, dissemble, move, turn, bit, play, pretend, work, do, human_action, enactment

    Possible Opposite Answer : refrain


  • The clue is 65. Large wedding band, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OCTET

    Possible Answer : eight, eightsome, ogdoad, octette, octonary, eighter, 8, octad, VIII, eighter_from_Decatur, octet


  • The clue is 66. Former title for Pete Buttigieg. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MAYOR

    Possible Answer : city_manager, mayor


  • The clue is 67. With 64-Across, bad thing to be caught in. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: THE


  • The clue is 68. Pregnancy increments. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: WEEKS

    Possible Answer : week, hebdomad, workweek, calendar_week


  • The clue is 69. Nose-in-the-air type?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PLANE

    Possible Answer : flat, aeroplane, level, sheet, shave, plane, planing_machine, skim, carpenter's_plane, woodworking_plane, airplane, planer


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Hot deli order. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MELT

    Possible Answer: mellow_out, fade, mellow, unthaw, melting, melt, disappear, unfreeze, thawing, run, dethaw, thaw, dissolve, evaporate, melt_down, meld

  • The clue is 2. Legal writer Mystal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ELIE

  • The clue is 3. Tender. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SOFT

    Possible Answer: lenient, flaccid, cushy, balmy, diffused, mild, indulgent, gentle, piano, voiced, soft, easy, subdued, easygoing, sonant, diffuse, flabby, delicate

    Possible Opposite Answer : forte, loud, hard, hardened, unvoiced

  • The clue is 4. Alacritous. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SPEEDY

    Possible Answer: quick, rapid, speedy

  • The clue is 5. "You betcha". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: YEP

  • The clue is 6. Tunnel (through). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BORE

    Possible Answer: pay, put_up, deport, eagre, bear, have_a_bun_in_the_oven, suffer, calibre, behave, acquit, drill_hole, deliver, contain, birth, comport, brook, support, assume, stand, take_over, eager, tolerate, accept, dullard, drill, caliber, bore-hole, gauge, tire, hold, carry, turn_out, tidal_bore, stick_out, bore, stomach, wear, give_birth, conduct, yield, aegir, gestate, endure, abide, expect, digest, have

    Possible Opposite Answer : interest

  • The clue is 7. Singer James. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ETTA

  • The clue is 8. Railing post?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RANT

    Possible Answer: blah, claptrap, spout, rabbit_on, harangue, jabber, fustian, rave, bombast, rant, mouth_off, ranting

  • The clue is 9. Scrape (out). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EKE

  • The clue is 10. One of 27 on Disney World's Cinderella Castle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TURRET

    Possible Answer: gun_enclosure, gun_turret, turret

  • The clue is 11. Sushi order topped with salmon. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: ALASKAROLL

  • The clue is 12. Progress markers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: MILESTONES

    Possible Answer: milestone, milepost

  • The clue is 13. Rewards for a "good boy". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PETS

    Possible Answer: ducky, darling, pet, PET, deary, positron_emission_tomography, dearie, favourite, favorite

  • The clue is 18. It can come before Wednesday. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ASH

    Possible Answer: ash, ash_tree

  • The clue is 23. Feet in a meter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: IAMBS

    Possible Answer: iambus, iamb

  • The clue is 25. Charger option, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: USB

  • The clue is 26. Track that fans flip for?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BSIDE

  • The clue is 27. [Meh]. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SHRUG

    Possible Answer: shrug

  • The clue is 28. Spot to store sheet music. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: PIANOBENCH

  • The clue is 29. "Did it happen already?!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: AMITOOLATE

  • The clue is 30. Stewed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: FUMED

    Possible Answer: smoke, reek, fume, fumed, fumigate

  • The clue is 31. Not on good terms (with). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: INBAD

  • The clue is 32. Like much marshland. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: REEDY

    Possible Answer: reedy, reedlike, wheezy

  • The clue is 33. Nail polish brand with a "Get It Girl" pink. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ESSIE

  • The clue is 36. Brought back. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: REDUX

    Possible Answer: redux

  • The clue is 39. Acknowledge wordlessly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NODTO

  • The clue is 44. Bills might pass in this, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NFL

  • The clue is 47. Lab report?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BOWWOW

  • The clue is 49. Unmoved by ethical arguments. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: AMORAL

  • The clue is 51. Org. that tests the waters. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EPA

    Possible Answer: EPA, Environmental_Protection_Agency

  • The clue is 52. 2024 Charli XCX album with a lime green cover. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BRAT

    Possible Answer: terror, brat, little_terror, bratwurst, holy_terror

  • The clue is 53. Chip in. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANTE

    Possible Answer: ante

  • The clue is 54. Give in on Christmas Eve, perhaps. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PEEK

    Possible Answer: glint, glance, peep, peek

  • The clue is 55. Goes (for). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OPTS

    Possible Answer: opt, choose, prefer

  • The clue is 57. "Howdy!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: HIYA

  • The clue is 58. Aware of. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: INON

  • The clue is 59. Creature popularized in Charles Perrault's "Tales of Mother Goose". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OGRE

    Possible Answer: monster, fiend, ogre, demon, devil

  • The clue is 62. Glass blocks. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ICE

    Possible Answer: methamphetamine, meth, water_ice, crank, chicken_feed, internal-combustion_engine, ice, frosting, shabu, deoxyephedrine, methamphetamine_hydrochloride, frappe, Methedrine, sparkler, chalk, ICE, icing, trash, glass, frost, ice-skating_rink, ice_rink

  • The clue is 63. Hellion. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: IMP

    Possible Answer: scamp, elf, brownie, imp, scalawag, rapscallion, scallywag, gremlin, pixie, pixy, hob, monkey, rascal

Crossword Answers, NYT Crossword, Daily Puzzle,Clue Explanations, You can find the NYT Sept,11 2024 here .

Tuesday, October 29, 2024

No. 27,384 Tue Oct 29, 2024 NY Times Crossword by Kathy Lowden

Break down the NYT Crosswords: October 29, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.


Tue Oct 29, 2024 NY Times Crossword
Tue Oct 29, 2024 NY Times Crossword


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Alternatives to Ubers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CABS

    Possible Answer : cabriolet, taxicab, cab, hack, taxi


  • The clue is 5. Game also called "hoops". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BBALL


  • The clue is 10. "I'll drink to ___!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: THAT


  • The clue is 14. Eleven, in Évian. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ONZE


  • The clue is 15. Stan's partner in old comedy. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OLLIE


  • The clue is 16. ___ cava (blood line to the heart). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: VENA

    Possible Answer : vein, venous_blood_vessel, vena


  • The clue is 17. Whole bunch at a family reunion?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: DOZENSOFCOUSINS


  • The clue is 20. Give for safekeeping. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ENTRUST

    Possible Answer : commit, entrust, trust, leave, confide, intrust


  • The clue is 21. Titular film character who lives in a swamp. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SHREK


  • The clue is 22. Parent company of Instagram. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: META


  • The clue is 24. Kerfuffle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ADO

    Possible Answer : hustle, stir, flurry, ado, bustle, fuss


  • The clue is 25. Large array for a desk?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: SCORESOFDRAWERS


  • The clue is 33. Author Horatio. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ALGER

    Possible Answer : Alger, Horatio_Alger


  • The clue is 34. "___ the season!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TIS

    Possible Answer : atomic_number_22, Cordyline_terminalis, si, ti, titanium, te, Ti


  • The clue is 35. Customizable Nintendo avatar. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MII


  • The clue is 36. Kind of salad with celery, apples, walnuts and grapes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: WALDORF


  • The clue is 39. Performing group at a homecoming game. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: PEPBAND


  • The clue is 42. Uno + due. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TRE


  • The clue is 43. The sun or the moon. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ORB

    Possible Answer : revolve, globe, orb, eyeball, orbit, ball


  • The clue is 45. You might ask for one at an annual review. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RAISE

    Possible Answer : heighten, upraise, enhance, parent, set_up, upgrade, climb, ascent, acclivity, farm, enkindle, conjure_up, leaven, bring_up, hike, resurrect, rise, lift, grow, stir, wage_hike, produce, promote, salary_increase, advance, raise, nurture, get_up, call_forth, wage_increase, conjure, invoke, kick_upstairs, heave, kindle, put_forward, erect, evoke, fire, recruit, elicit, levy, arouse, put_up, prove, elevate, rear, provoke, call_down

    Possible Opposite Answer : level, descent, lower, demote


  • The clue is 46. Big group in a dog show?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: OODLESOFPOODLES


  • The clue is 51. Word before cream or crystals. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ICE

    Possible Answer : methamphetamine_hydrochloride, sparkler, ice, water_ice, ice-skating_rink, glass, icing, ice_rink, chalk, shabu, frosting, frost, chicken_feed, internal-combustion_engine, crank, ICE, meth, frappe, Methedrine, methamphetamine, deoxyephedrine, trash


  • The clue is 52. Mattress specification. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FIRM

    Possible Answer : unbendable, steady, steadfast, unfluctuating, loyal, unwaveringly, unshakable, business_firm, strong, immobile, unfaltering, house, stiff, truehearted, fast, firm, steadfastly, solid, firmly, tauten, unwavering


  • The clue is 53. Lead-in to soprano. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MEZZO

    Possible Answer : mezzo, mezzo-soprano


  • The clue is 56. Suddenly started speaking. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: PIPEDUP


  • The clue is 61. Massive collection for an alchemist?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: OCEANSOFPOTIONS


  • The clue is 65. Blacken on the grill. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CHAR

    Possible Answer : blacken, charr, sear, charwoman, coal, char, cleaning_woman, scorch, cleaning_lady, woman


  • The clue is 66. Be behind. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TRAIL

    Possible Answer : give_chase, lead, dog, get_behind, train, track, drag, drop_back, chase_after, chase, hang_back, go_after, shack, tail, trail, drop_behind, tag


  • The clue is 67. Boring routines. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RUTS

    Possible Answer : groove, furrow, rut, estrus, heat, oestrus

    Possible Opposite Answer : anestrus


  • The clue is 68. Word after "Going once, going twice!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SOLD

    Possible Answer : trade, betray, sell, sold, deal

    Possible Opposite Answer : buy, unsold


  • The clue is 69. Tube-shaped pasta. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PENNE

    Possible Answer : penne


  • The clue is 70. Achievement for Elton John and John Legend, in brief. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EGOT


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. With 28-Down, emergency status. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CODE

    Possible Answer: codification, write_in_code, computer_code, encipher, inscribe, cypher, cipher, code, encrypt

  • The clue is 2. Unknown writer, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANON

    Possible Answer: anon

  • The clue is 3. [Wrong answer!]. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BZZT

  • The clue is 4. Oracle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SEER

    Possible Answer: illusionist, vaticinator, prophet, seer, prophesier, visionary, oracle

  • The clue is 5. Office heads. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BOSSES

    Possible Answer: knob, chief, honcho, hirer, boss, party_boss, gaffer, emboss, foreman, stamp, political_boss

  • The clue is 6. Drunk as a skunk. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BLOTTO

    Possible Answer: soused, blotto, smashed, pixilated, sloshed, loaded, wet, cockeyed, crocked, blind_drunk, plastered, tight, sozzled, stiff, fuddled, pissed, slopped, besotted, soaked, squiffy, pie-eyed

  • The clue is 7. Sitcom extraterrestrial. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ALF

  • The clue is 8. D.M.V. document: Abbr.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LIC

  • The clue is 9. Virgo preceder. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LEO

    Possible Answer: Lion, Leo_the_Lion, Leo

  • The clue is 10. "Nashville" or "Atlanta," e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TVSHOW

  • The clue is 11. ___ apparent. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: HEIR

    Possible Answer: inheritor, heritor, successor, heir

  • The clue is 12. Name shared by two of King Henry VIII's wives. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANNE

    Possible Answer: Anne

  • The clue is 13. Job. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TASK

    Possible Answer: chore, task, project, undertaking, labor, tax, job

  • The clue is 18. Uno or due. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: NUMERO

  • The clue is 19. Org. that grades meat. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: USDA

    Possible Answer: Agriculture, USDA, Agriculture_Department, Department_of_Agriculture

  • The clue is 23. Fore's counterpart. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AFT

    Possible Answer: astern, aft, abaft

    Possible Opposite Answer : fore

  • The clue is 24. Rear end, in London's West End. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ARSE

    Possible Answer: behind, butt, stern, fundament, can, tush, keister, asshole, buns, backside, bum, tooshie, bottom, posterior, tail_end, buttocks, prat, nates, arse, tail, ass, seat, bunghole, fanny, arsehole, rump, hind_end, hindquarters, rear, derriere, rear_end

  • The clue is 25. Took care of. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SAWTO

  • The clue is 26. "Of course!," in Spanish. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: CLARO

    Possible Answer: claro

  • The clue is 27. Looked at rudely. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OGLED

    Possible Answer: ogle

  • The clue is 28. See 1-Down. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RED

    Possible Answer: Marxist, Red_River, cherry, violent, redness, ruddy, red, red_ink, cerise, crimson, ruby, Bolshevik, Red, blood-red, reddish, flushed, cherry-red, bolshie, bolshy, red-faced, reddened, carmine, ruby-red, scarlet, loss

    Possible Opposite Answer : gain

  • The clue is 29. Guacamole or hummus. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DIP

    Possible Answer: drop, magnetic_dip, fall, magnetic_inclination, douse, cutpurse, dim, free_fall, plunge, pickpocket, inclination, dip, duck, souse, sink, dunk, angle_of_dip

  • The clue is 30. It might be spam. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EMAIL

    Possible Answer: netmail, email, e-mail, electronic_mail

    Possible Opposite Answer : snail_mail

  • The clue is 31. Lather, ___, repeat. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RINSE

    Possible Answer: wash, gargle, rinse_off, rinse, rinsing

  • The clue is 32. Diner add-ons. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SIDES

    Possible Answer: side_of_meat, side, incline, position, slope, face, English

  • The clue is 37. Warm pink hue. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROSE

    Possible Answer: climb_up, heighten, jump, blush_wine, uprise, climb, rebel, ascend, resurrect, roseate, rise, lift, grow, originate, come_up, move_up, wax, arise, develop, pink_wine, stand_up, rosiness, go_up, get_up, rose, rosebush, rose_wine, rosaceous, turn_out, prove, surface, rise_up, mount, rear, spring_up

    Possible Opposite Answer : fall, turn_in, go_to_bed, wane, sit_down, set

  • The clue is 38. To and ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FRO

  • The clue is 40. Not tardy. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PROMPT

    Possible Answer: immediate, prompt, quick, actuate, move, prompting, motivate, instigate, remind, command_prompt, propel, incite, inspire, cue, straightaway

  • The clue is 41. Misbehaving. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BAD

    Possible Answer: spoilt, spoiled, speculative, defective, regretful, forged, tough, uncollectible, bad, high-risk, badness, unfit, unsound, badly, big, risky, sorry

    Possible Opposite Answer : goodness, unregretful, good

  • The clue is 44. Very good pal, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BFF

  • The clue is 47. ___ brain (source of our primal instincts, it's said). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: LIZARD

    Possible Answer: lounge_lizard, lizard

  • The clue is 48. Supply-and-demand subj.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ECON

  • The clue is 49. Broadway musical about the son of Charlemagne. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PIPPIN

    Possible Answer: Pippin

  • The clue is 50. Baltimore ballplayer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ORIOLE

    Possible Answer: oriole, American_oriole, Old_World_oriole, New_World_oriole

  • The clue is 53. Slipperlike shoes, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MOCS

  • The clue is 54. Repeat word for word. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ECHO

    Possible Answer: reverberate, repeat, resound, recall, Echo, ring, sound_reflection, reverberation, echo, replication

  • The clue is 55. Ardent enthusiasm. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ZEAL

    Possible Answer: zeal, ardour, elan, eagerness, forwardness, readiness, ardor

  • The clue is 57. Ireland, to the Irish. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EIRE

    Possible Answer: Republic_of_Ireland, Irish_Republic, Ireland, Eire

  • The clue is 58. ___ Emhoff, husband of Kamala Harris. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DOUG

  • The clue is 59. "For ___ us a child is born". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UNTO

  • The clue is 60. Vowelless attention-getter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PSST

  • The clue is 62. Pit stop brand. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: STP

    Possible Answer: STP, s.t.p.

  • The clue is 63. Something crushed during a gold rush. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ORE

    Possible Answer: ore

  • The clue is 64. Devotee. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FAN

    Possible Answer: winnow, devotee, lover, rooter, buff, fan, sports_fan

Saturday, May 3, 2025

NY Times Crossword Answers May 02, 2025 | Expert Breakdown & Tips

NY Times Crossword Complete Solution: May 02, 2025

Our expert breakdown helps you solve the May 02 NYT crossword while expanding your vocabulary. Learn answer strategies and discover word connections.

NY Times Crossword Complete Solution: May 02, 2025
NY Times Crossword Complete Solution: May 02, 2025


Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. Setting for Arthur Miller's "The Crucible"

5-letter answer Answer: SALEM
Word Help: Synonyms: capital_of_Oregon, Salem

Clue #2: 6. "Well, ___ …" (segue)

4-letter answer Answer: THEN
Word Help: Synonyms: and_then, and_so, then

Clue #3: 10. Grouch

4-letter answer Answer: CRAB
Word Help: Synonyms: bellyache, grouse, crabmeat

Clue #4: 14. Gatsby or Hamlet

10-letter answer Answer: TRAGICHERO

Clue #5: 16. Dolly of "Hello, Dolly!"

4-letter answer Answer: LEVI
Word Help: Synonyms: Levi, Saint_Matthew, St._Matthew_the_Apostle

Clue #6: 17. Sides of circles?

10-letter answer Answer: ONIONRINGS

Clue #7: 18. Not settled

4-letter answer Answer: OPEN
Word Help: Synonyms: unresolved, surface, open_up
Antonyms: close, covert

Clue #8: 19. Seal team?

3-letter answer Answer: POD
Word Help: Synonyms: pod, fuel_pod, seedcase

Clue #9: 20. Chloride and oxide, for two

4-letter answer Answer: IONS
Word Help: Synonyms: ion

Clue #10: 21. Fetes

6-letter answer Answer: HONORS
Word Help: Synonyms: abide_by, honour, honor
Antonyms: disrespect, dishonor

Clue #11: 23. Unchecked

4-letter answer Answer: AMOK
Word Help: Synonyms: murderously, amok, demoniacal

Clue #12: 24. ___ seeds (ingredients in pickling)

6-letter answer Answer: CELERY
Word Help: Synonyms: celery, cultivated_celery, Apium_graveolens_dulce

Clue #13: 25. "Is that an amazing offer or what?"

13-letter answer Answer: HOWCANIRESIST

Clue #14: 29. Titular female Disney character whose name also appears in a Shakespeare play

5-letter answer Answer: ARIEL

Clue #15: 30. Titular male Shakespeare character whose name also appears in a Disney film

5-letter answer Answer: TIMON

Clue #16: 31. X

3-letter answer Answer: CHI
Word Help: Synonyms: khi, ki, chi

Clue #17: 34. Do something of interest?

4-letter answer Answer: LEND
Word Help: Synonyms: bestow, lend, add
Antonyms: borrow

Clue #18: 35. Like straw baskets

5-letter answer Answer: WOVEN
Word Help: Synonyms: wind, thread, interweave
Antonyms: unwoven, unweave

Clue #19: 36. Sunfish feature

4-letter answer Answer: SAIL
Word Help: Synonyms: canvass, sweep, cruise

Clue #20: 37. Modern car accessory

3-letter answer Answer: FOB
Word Help: Synonyms: trick, play_a_trick_on, watch_guard

Clue #21: 38. Literary bird with a one-word vocabulary, apparently

5-letter answer Answer: RAVEN
Word Help: Synonyms: Corvus_corax, guttle, devour

Clue #22: 39. Merely watches without saying a word

5-letter answer Answer: LURKS
Word Help: Synonyms: loaf, lurk, linger

Clue #23: 40. "Yadda, yadda, yadda"

13-letter answer Answer: YOUGETTHEIDEA

Clue #24: 43. More inclined to recline

6-letter answer Answer: LAZIER
Word Help: Synonyms: faineant, slothful, lazy

Clue #25: 44. Aerosol output

4-letter answer Answer: MIST
Word Help: Synonyms: befog, mist_over, obnubilate

Clue #26: 45. Malaysian state or island

6-letter answer Answer: PENANG

Clue #27: 46. Doesn't guzzle

4-letter answer Answer: SIPS
Word Help: Synonyms: sip

Clue #28: 47. Poke bowl delicacy

3-letter answer Answer: AHI

Clue #29: 50. Sikorsky or Stravinsky

4-letter answer Answer: IGOR

Clue #30: 51. "To nobody's surprise ..."

10-letter answer Answer: ASEXPECTED

Clue #31: 54. It's a piece of work

4-letter answer Answer: TASK
Word Help: Synonyms: tax, job, labor

Clue #32: 55. Categorize narrowly

10-letter answer Answer: PIGEONHOLE
Word Help: Synonyms: stamp, cubbyhole, pigeonhole

Clue #33: 56. They might be red or blonde

4-letter answer Answer: ALES
Word Help: Synonyms: ale

Clue #34: 57. One of 12 on a euro coin

4-letter answer Answer: STAR
Word Help: Synonyms: star_topology, stellar, wizard

Clue #35: 58. Wires, say

5-letter answer Answer: SENDS
Word Help: Synonyms: ship, institutionalise, send_off

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. "You're doing it all wrong!"

4-letter answer Answer: STOP
Word Help: Synonyms: turn_back, block_up, break_off
Antonyms: continuant_consonant, start

Clue #2: 2. River next to the Uffizi Gallery

4-letter answer Answer: ARNO
Word Help: Synonyms: Arno, River_Arno, Arno_River

Clue #3: 3. Put (down)

4-letter answer Answer: LAID
Word Help: Synonyms: put_down, set, laid

Clue #4: 4. Impediment to collaboration

3-letter answer Answer: EGO
Word Help: Synonyms: self-importance, self, egotism

Clue #5: 5. Barely enough

7-letter answer Answer: MINIMAL
Word Help: Synonyms: minimum, minimal
Antonyms: maximal, maximum

Clue #6: 6. "No need to respond right now"

11-letter answer Answer: THINKITOVER

Clue #7: 7. Natural incubators

4-letter answer Answer: HENS
Word Help: Synonyms: biddy, hen

Clue #8: 8. Bit of energy (and of "energy")

3-letter answer Answer: ERG
Word Help: Synonyms: erg

Clue #9: 9. Makes a snack of

8-letter answer Answer: NOSHESON

Clue #10: 10. Sci-fi remakes?

6-letter answer Answer: CLONES
Word Help: Synonyms: ringer, dead_ringer, clon

Clue #11: 11. It may have pluses and minuses

10-letter answer Answer: REPORTCARD

Clue #12: 12. Lincoln Center's former ___ Fisher Hall

5-letter answer Answer: AVERY

Clue #13: 13. Containers at airport security

4-letter answer Answer: BINS
Word Help: Synonyms: ABA_transit_number, bank_identification_number, BIN

Clue #14: 15. Sing like Perry Como or Mel Tormé

5-letter answer Answer: CROON
Word Help: Synonyms: croon

Clue #15: 22. Swedish actress Lena

4-letter answer Answer: OLIN

Clue #16: 23. Crushed, as a test

4-letter answer Answer: ACED
Word Help: Synonyms: ace, sail_through, sweep_through

Clue #17: 24. Concrete example of rotational forces and fluid dynamics?

11-letter answer Answer: CEMENTMIXER

Clue #18: 25. One of two for one

4-letter answer Answer: HALF
Word Help: Synonyms: half, one-half
Antonyms: whole

Clue #19: 26. Brand that once offered an "Uh-Oh!" variety

4-letter answer Answer: OREO
Word Help: Synonyms: oreo, oreo_cookie

Clue #20: 27. Best someone, but just barely

10-letter answer Answer: WINBYANOSE

Clue #21: 28. Transfix

5-letter answer Answer: RIVET
Word Help: Synonyms: focus, pore, stud

Clue #22: 32. A walk in the park?

4-letter answer Answer: HIKE
Word Help: Synonyms: salary_increase, hike_up, rise

Clue #23: 33. The "kid" in "Here's looking at you, kid"

4-letter answer Answer: ILSA

Clue #24: 35. Concerns of the Paycheck Fairness Act

8-letter answer Answer: WAGEGAPS

Clue #25: 36. Bams, cracks or dots, in mahjong

4-letter answer Answer: SUIT
Word Help: Synonyms: accommodate, befit, beseem

Clue #26: 38. Many a UNESCO site

4-letter answer Answer: RUIN
Word Help: Synonyms: destroy, bankrupt, smash

Clue #27: 39. Subsides

7-letter answer Answer: LESSENS
Word Help: Synonyms: diminish, fall, subside
Antonyms: increase

Clue #28: 41. Much of northern Arkansas

6-letter answer Answer: OZARKS
Word Help: Synonyms: Ozark_Mountains, Ozark_Plateau, Ozarks

Clue #29: 42. Land animal closely related to whales

5-letter answer Answer: HIPPO
Word Help: Synonyms: Hippo_Regius, Hippopotamus_amphibius, hippopotamus

Clue #30: 43. ___ tender

5-letter answer Answer: LEGAL
Word Help: Synonyms: legal, sound, effectual
Antonyms: illegal

Clue #31: 45. Shawarma wrap

4-letter answer Answer: PITA
Word Help: Synonyms: pocket_bread, pita

Clue #32: 46. Super Monkey Ball brand

4-letter answer Answer: SEGA

Clue #33: 47. Buckets

4-letter answer Answer: ATON
Word Help: Synonyms: Aton, Aten

Clue #34: 48. Didn't give way

4-letter answer Answer: HELD
Word Help: Synonyms: take_for, bind, hold_up
Antonyms: disagree, let_go_of

Clue #35: 49. Every month has one

4-letter answer Answer: IDES
Word Help: Synonyms: ides

Clue #36: 52. Early instruction in canine obedience school

3-letter answer Answer: SIT
Word Help: Synonyms: posture, sit_around, sit
Antonyms: stand, arise

Clue #37: 53. Mandy Patinkin's role in "Evita"

3-letter answer Answer: CHE

Expert Solving Strategies

  • Look for fill-in-the-blank clues first (they're often easiest)
  • Watch for question marks indicating wordplay
  • Check vowel patterns in partially solved words

Related Search Terms

NYT Crossword Help, Daily Puzzle Solutions, Crossword Answer Finder, May Crossword Answers