Search Clues

Showing posts sorted by relevance for query defame. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query defame. Sort by date Show all posts

Wednesday, October 16, 2024

No 27371 Wed Oct 16, 2024 NYTimes Crossword Clues Hints

Across Clues :

1. Friend on "Friends", 5. Besmirch, 10. U.S. immigration policy, familiarly, 14. From which Christmas lights might hang, 15. Dystopian horror film of 2013, with "The", 16. Birds with wings about one-tenth the length of their bodies, 17. Three tickets, 19. Cheeky, 20. "Is that OK with you?", 21. "Despite all that ...", 23. L'il ___, 26. With money, 29. Makes apprehensive, 31. Put forth, as a question, 32. Well-worn, 33. Onetime Houston athlete whose helmet featured a derrick, 35. Frodo Baggins's pursuers, 39. Introductory foreign language class suggested by this puzzle's theme, 43. First British P.M. appointed by Queen Elizabeth II, 44. Sung tribute, 45. Tax prep pro, 46. "Tangible" balance sheet item, 49. Host, 51. More revered, 55. Comedian Youngman, 56. Goddess associated with the owl, 57. Outback hoppers, 59. Suffix with Jumbo, 60. Crazy reason, 66. Bits of advice, 67. Object of finger-pointing on "Fantasy Island", 68. Instruments heard at luaus, for short, 69. Subside, 70. Number of blessings at a Jewish wedding, 71. See 64-Down

Wed Oct 16, 2024 NYTimes Crossword
Wed Oct 16, 2024 NYTimes Crossword


Down Clues :

1. Li of martial arts fame, 2. Item on a boathouse wall, 3. Time of anticipation, 4. Sycophants, 5. Neuter, 6. "Thou sing'st sweet ___": Shak., 7. Hosp. areas usually on the ground floor, 8. Get wiser, supposedly, 9. Computer troubleshooting options, 10. Look to for support, 11. Revise, 12. Drop an F-bomb, say, 13. Founder of the Pacific Fur Company, 1810, 18. Singer with the 2008 album "Backwoods Barbie", 22. V.I.P. section?, 23. InDesign developer, 24. Bundled, as hay, 25. Nonverbal attention-getter, 27. Run, 28. Like Loki and Thor, 30. Transgress, 34. One miraculously healed by Jesus, 36. Poison found naturally in castor beans, 37. Airer of hearings, 38. Suspect, 40. Somewhat, 41. "The Office" role, 42. "Alrighty, then. As I was saying …", 47. ___ Juan, 48. Resells at hiked-up prices, 50. What to do before a marathon, perhaps, 51. Lacking gloss, 52. Open courtyards, 53. Looks to sell, 54. It might go way over your head, 58. The appearance of a butterfly in a home, for some, 61. FĂștbol cheer, 62. Basketball's King James, from 2003-10 and 2014-18, 63. Prez #34, 64. Doc treating 71-Across, 65. Symbol on the collar of Krypto the Superdog

Break down the NYT Crosswords: October 16, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Friend on "Friends". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: JOEY


  • The clue is 5. Besmirch. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SMEAR

    Possible Answer : smutch, smirch, defame, besmirch, asperse, cytologic_smear, sully, slur, blot, smear, spot, stain, blur, smudge, calumniate, malignment, cytosmear, vilification, daub, denigrate, slander


  • The clue is 10. U.S. immigration policy, familiarly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DACA


  • The clue is 14. From which Christmas lights might hang. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EAVE


  • The clue is 15. Dystopian horror film of 2013, with "The". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PURGE

    Possible Answer : regorge, regurgitate, chuck, retch, spue, purging, be_sick, purge, upchuck, purgation, sick, purify, honk, flush, scour, cast, puke, throw_up, sanctify, vomit, vomit_up, cat, disgorge, barf, spew

    Possible Opposite Answer : rehabilitate, keep_down


  • The clue is 16. Birds with wings about one-tenth the length of their bodies. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EMUS

    Possible Answer : Emu_novaehollandiae, electromagnetic_unit, emu, Dromaius_novaehollandiae


  • The clue is 17. Three tickets. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: TRESPASSES

    Possible Answer : take_advantage, usurpation, sin, transgress, encroachment, intrusion, violation, overstep, intrude, trespass


  • The clue is 19. Cheeky. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PERT

    Possible Answer : saucy, impertinent, irreverent, pert


  • The clue is 20. "Is that OK with you?". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MAYI


  • The clue is 21. "Despite all that ...". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: EVENSO


  • The clue is 23. L'il ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ABNER


  • The clue is 26. With money. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: CONTENDER

    Possible Answer : rival, challenger, competition, competitor, contender


  • The clue is 29. Makes apprehensive. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DAUNTS

    Possible Answer : pall, scare_off, frighten_away, scare_away, frighten_off, daunt, scare, dash


  • The clue is 31. Put forth, as a question. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: POSED

    Possible Answer : get, baffle, bewilder, sit, impersonate, model, flummox, posed, place, puzzle, lay, amaze, posture, nonplus, dumbfound, put, position, vex, stupefy, gravel, pose, perplex, present, personate, beat, mystify, stick, set

    Possible Opposite Answer : unposed


  • The clue is 32. Well-worn. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OLD

    Possible Answer : old, Old, quondam, onetime, erstwhile, older, one-time, honest-to-goodness, previous, sometime, sure-enough, honest-to-god, former

    Possible Opposite Answer : young, new


  • The clue is 33. Onetime Houston athlete whose helmet featured a derrick. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OILER

    Possible Answer : tanker, oil_well, tank_ship, oil_tanker, oiler


  • The clue is 35. Frodo Baggins's pursuers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORCS


  • The clue is 39. Introductory foreign language class suggested by this puzzle's theme. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: BEGINNERSPANISH


  • The clue is 43. First British P.M. appointed by Queen Elizabeth II. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EDEN

    Possible Answer : Garden_of_Eden, promised_land, Shangri-la, nirvana, Eden, heaven, paradise


  • The clue is 44. Sung tribute. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PAEAN

    Possible Answer : panegyric, pean, eulogy, encomium, paean


  • The clue is 45. Tax prep pro. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CPA

    Possible Answer : certified_public_accountant, CPA


  • The clue is 46. "Tangible" balance sheet item. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ASSET

    Possible Answer : asset, plus

    Possible Opposite Answer : liability


  • The clue is 49. Host. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MYRIAD

    Possible Answer : myriad, innumerous, multitudinous, ten_thousand, 10000, countless, infinite, unnumberable, innumerable, unnumerable, unnumbered, numberless, uncounted


  • The clue is 51. More revered. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: MASSACRED

    Possible Answer : mow_down, massacre, slaughter


  • The clue is 55. Comedian Youngman. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HENNY


  • The clue is 56. Goddess associated with the owl. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ATHENA

    Possible Answer : Pallas, Athene, Athena, Pallas_Athene, Pallas_Athena


  • The clue is 57. Outback hoppers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROOS


  • The clue is 59. Suffix with Jumbo. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TRON


  • The clue is 60. Crazy reason. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: LOCOMOTIVE

    Possible Answer : locomotive, locomotor, engine, railway_locomotive, locomotive_engine


  • The clue is 66. Bits of advice. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TIPS

    Possible Answer : tippytoe, topple, lean, pourboire, tip, backsheesh, tiptoe, bung, baksheesh, tip_off, slant, hint, peak, wind, top, lead, steer, crest, angle, tap, summit, tumble, gratuity, confidential_information, bakshis, crown, tilt, fee, bakshish, point


  • The clue is 67. Object of finger-pointing on "Fantasy Island". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PLANE

    Possible Answer : airplane, aeroplane, planer, carpenter's_plane, skim, sheet, shave, level, flat, plane, planing_machine, woodworking_plane


  • The clue is 68. Instruments heard at luaus, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UKES

    Possible Answer : ukulele, uke


  • The clue is 69. Subside. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EASE

    Possible Answer : simpleness, allay, ease, relieve, relaxation, facilitate, still, alleviate, relief, rest, informality, repose, simplicity, comfort, easiness

    Possible Opposite Answer : difficulty


  • The clue is 70. Number of blessings at a Jewish wedding. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SEVEN

    Possible Answer : heptad, 7, septet, septenary, seven-spot, seven, vii, sevener, VII


  • The clue is 71. See 64-Down. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PETS

    Possible Answer : positron_emission_tomography, ducky, favourite, pet, darling, PET, favorite, deary, dearie


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Li of martial arts fame. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: JET

    Possible Answer: gush, cat_valium, coal-black, jet-propelled_plane, spirt, sooty, jet, super_acid, K, blue_jet, pitchy, jet-black, honey_oil, super_C, reverse_lightning, green, squirt, special_K, jet_plane, spurt, fountain

  • The clue is 2. Item on a boathouse wall. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OAR

    Possible Answer: oar

  • The clue is 3. Time of anticipation. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EVE

    Possible Answer: eve, eventide, evening, Eve, even

  • The clue is 4. Sycophants. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: YESMEN

  • The clue is 5. Neuter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SPAY

    Possible Answer: castrate, alter, spay, neuter

  • The clue is 6. "Thou sing'st sweet ___": Shak.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MUSIC

    Possible Answer: euphony, medicine, music

  • The clue is 7. Hosp. areas usually on the ground floor. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ERS

    Possible Answer: ER, atomic_number_68, erbium, emergency_room, Er

  • The clue is 8. Get wiser, supposedly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AGE

    Possible Answer: geezerhood, years, maturate, mature, old_age, long_time, historic_period, age, senesce, get_on, eld

    Possible Opposite Answer : rejuvenate

  • The clue is 9. Computer troubleshooting options. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: RESETS

    Possible Answer: reset, readjust

  • The clue is 10. Look to for support. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: DEPENDON

  • The clue is 11. Revise. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AMEND

    Possible Answer: rectify, remediate, improve, better, remedy, meliorate, repair, ameliorate, amend

    Possible Opposite Answer : worsen

  • The clue is 12. Drop an F-bomb, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: CURSE

    Possible Answer: maledict, swearword, nemesis, swearing, condemnation, damn, blaspheme, imprecate, whammy, unchurch, excommunicate, jinx, hex, bedamn, anathemize, curse_word, bane, scourge, beshrew, cuss, oath, torment, expletive, swear, curse, execration, anathemise

    Possible Opposite Answer : communicate, bless

  • The clue is 13. Founder of the Pacific Fur Company, 1810. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ASTOR

    Possible Answer: Nancy_Witcher_Astor, John_Jacob_Astor, Astor, Viscountess_Astor

  • The clue is 18. Singer with the 2008 album "Backwoods Barbie". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PARTON

  • The clue is 22. V.I.P. section?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: VEE

  • The clue is 23. InDesign developer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ADOBE

    Possible Answer: adobe_brick, adobe

  • The clue is 24. Bundled, as hay. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BALED

    Possible Answer: bale

  • The clue is 25. Nonverbal attention-getter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NUDGE

    Possible Answer: nudge, poke_at, jog, prod

  • The clue is 27. Run. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: OPERATE

    Possible Answer: mesh, manoeuver, manoeuvre, function, control, lock, operate_on, run, maneuver, go, work, engage, operate

    Possible Opposite Answer : disengage, malfunction

  • The clue is 28. Like Loki and Thor. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NORSE

    Possible Answer: Scandinavian_language, Norseman, Northman, Norse, North_Germanic, Scandinavian, Norwegian, North_Germanic_language, Nordic

  • The clue is 30. Transgress. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SIN

    Possible Answer: goof, sin, transgress, wickedness, hell, sinning, sinfulness, Sin, blunder, boob, trespass, sine, drop_the_ball

  • The clue is 34. One miraculously healed by Jesus. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LEPER

    Possible Answer: lazar, leper

  • The clue is 36. Poison found naturally in castor beans. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RICIN

    Possible Answer: ricin_toxin, ricin

  • The clue is 37. Airer of hearings. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: CSPAN

  • The clue is 38. Suspect. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SHADY

    Possible Answer: fishy, funny, shadowed, umbrageous, shadowy, suspect, fly-by-night, louche, suspicious, shady

  • The clue is 40. Somewhat. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: INASENSE

  • The clue is 41. "The Office" role. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PAM

  • The clue is 42. "Alrighty, then. As I was saying …". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ANYHOO

  • The clue is 47. ___ Juan. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SAN

  • The clue is 48. Resells at hiked-up prices. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SCALPS

    Possible Answer: scalp

  • The clue is 50. What to do before a marathon, perhaps. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: RESTUP

  • The clue is 51. Lacking gloss. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MATTE

    Possible Answer: matt, matte_up, matte, matt-up, flatness, mat_up, flat, felt, matted, lustrelessness, lusterlessness, mat, felt_up

  • The clue is 52. Open courtyards. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ATRIA

    Possible Answer: atrium

  • The clue is 53. Looks to sell. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SHOPS

    Possible Answer: shop, shop_at, tell_on, sponsor, shit, grass, betray, snitch, frequent, store, buy_at, give_away, patronize, denounce, rat, stag, shop_class, workshop, patronise, browse

    Possible Opposite Answer : boycott

  • The clue is 54. It might go way over your head. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DRONE

    Possible Answer: monotone, dawdler, trailer, drone_on, drone_pipe, poke, lagger, bourdon, droning, pilotless_aircraft, radio-controlled_aircraft, drone, laggard

  • The clue is 58. The appearance of a butterfly in a home, for some. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OMEN

    Possible Answer: bode, omen, prognostication, portent, auspicate, foretell, presage, prognostic, prodigy, foreshadow, forecast, Muscat_and_Oman, Oman, prefigure, prognosticate, predict, Sultanate_of_Oman, betoken, portend, augur

  • The clue is 61. FĂștbol cheer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OLE

  • The clue is 62. Basketball's King James, from 2003-10 and 2014-18. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CAV

  • The clue is 63. Prez #34. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: IKE

    Possible Answer: Dwight_David_Eisenhower, Dwight_D._Eisenhower, Eisenhower, Dwight_Eisenhower, President_Eisenhower, Ike

  • The clue is 64. Doc treating 71-Across. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: VET

    Possible Answer: veterinary, ex-serviceman, veterinarian, veteran, veterinary_surgeon, vet

  • The clue is 65. Symbol on the collar of Krypto the Superdog. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ESS

    Possible Answer: E, einsteinium, Es, atomic_number_99

Tuesday, July 7, 2026

Trivia Week 1 July 07, 2026 NYT Mini Crossword Hints

Trivia Week 1 NYT Mini July 07, 2026 Solutions & Guide

Quick Summary: Today's NYT Mini Crossword has 20 clues total. We have all the answers plus helpful hints to make solving easier!

Popular Puzzles: Todays 55 NYT Mini November 26 2025 | November 12 2021 NYT Clues Solutions | Todays Down Crossword NYT October 30 |

About Today's Puzzle

NYT Mini Crossword solutions for July 07, 2026
NYT Mini Crossword Grid - Tuesday, July 07, 2026
Puzzle Statistics
Detail Information
Date July 07, 2026
Grid Size 5 x 5 squares
Total Clues 20 clues
Across Clues 10 clues
Down Clues 10 clues
Average Solve Time Under 1 minute

Today's Trivia Week {week_num} NYT Mini Crossword Grid Layout

This puzzle uses a 5 by 5 grid. That means 5 boxes across and 5 boxes down.

5x5 Crossword Grid Pattern
Column 1 Column 2 Column 3 Column 4 Column 5
Row 1          
Row 2          
Row 3          
Row 4          
Row 5          

How to Solve This Puzzle Fast

  1. Read all the clues first - your brain will start working on them
  2. Fill in the short words first (3 letters or less)
  3. Use the crossing letters to help with harder words
  4. If a clue has a question mark (?), it's probably a joke or play on words
  5. Common short words: THE, AND, ARE, FOR, NOT

Quick Facts About This Puzzle

  • Total squares in grid: 25 (5 times 5)
  • Average time to solve: Less than 1 minute
  • Best time to play: During a coffee break
  • Difficulty level: Made for everyone to enjoy

Across Clues - 10 Total

These clues go from left to right in the puzzle.

Across Clues List
Number Clue
1 Across 41. Orgs. that may hold raffles
2 Across 59. Rebel Alliance princess
3 Across 64. "Amazing Grace," for one
4 Across 63. Break things off
5 Across 55. Common default computer font
6 Across 48. Slander
7 Across 9. "Rise and shine!"
8 Across 18. "Orinoco Flow" singer
9 Across 31. Easy mark for a hustle
10 Across 23. Ease off

Hints and Answers for Across Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. Also check out these helpful guides:


1 Across: "41. Orgs. that may hold raffles"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'P' and ends with 'S'
  • Word pattern: P__S

Answer:

Click to reveal PTAS


2 Across: "59. Rebel Alliance princess"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'L' and ends with 'A'
  • Word pattern: L__A

Answer:

Click to reveal LEIA


3 Across: "64. "Amazing Grace," for one"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'H' and ends with 'N'
  • Word pattern: H__N

Answer:

Click to reveal HYMN


4 Across: "63. Break things off"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'E' and ends with 'T'
  • Word pattern: E___T

Answer:

Click to reveal ENDIT


5 Across: "55. Common default computer font"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'L'
  • Word pattern: A___L

Answer:

Click to reveal ARIAL


6 Across: "48. Slander"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'D' and ends with 'E'
  • Word pattern: D____E

Answer:

Click to reveal DEFAME


7 Across: "9. "Rise and shine!""

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'G' and ends with 'P'
  • Word pattern: G___P

Answer:

Click to reveal GETUP


8 Across: "18. "Orinoco Flow" singer"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'E' and ends with 'A'
  • Word pattern: E__A

Answer:

Click to reveal ENYA


9 Across: "31. Easy mark for a hustle"

Helpful hints:

  • This word has 7 letters
  • It starts with 'L' and ends with 'E'
  • Word pattern: L_____E

Answer:

Click to reveal LIVEONE


10 Across: "23. Ease off"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'E'
  • Word pattern: A___E

Answer:

Click to reveal ABATE

Down Clues - 10 Total

These clues go from top to bottom in the puzzle.

Down Clues List
Number Clue
1 Down 2. Soothing succulent
2 Down 56. Hightailed it
3 Down 11. Levy
4 Down 25. Vanish into thin air
5 Down 57. "___ be my pleasure!"
6 Down 13. ___ Xing
7 Down 37. Absolute, as nonsense
8 Down 27. Geometrical corner
9 Down 51. Sled dog command
10 Down 52. Number of years that George Washington lived in the White House

Hints and Answers for Down Clues

Need help? Here are hints and answers for each clue above. You might also like:


1 Down: "2. Soothing succulent"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'A' and ends with 'E'
  • Word pattern: A__E

Answer:

Click to reveal ALOE


2 Down: "56. Hightailed it"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'R' and ends with 'N'
  • Another word like this: bunk

Answer:

Click to reveal RAN


3 Down: "11. Levy"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'T' and ends with 'X'
  • Another word like this: assess

Answer:

Click to reveal TAX


4 Down: "25. Vanish into thin air"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'G' and ends with 'F'
  • Word pattern: G____F

Answer:

Click to reveal GOPOOF


5 Down: "57. "___ be my pleasure!""

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'I' and ends with 'D'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal ITD


6 Down: "13. ___ Xing"

Helpful hints:

  • This word has 3 letters
  • It starts with 'P' and ends with 'D'
  • This is a short form or acronym

Answer:

Click to reveal PED


7 Down: "37. Absolute, as nonsense"

Helpful hints:

  • This word has 5 letters
  • It starts with 'U' and ends with 'R'
  • Word pattern: U___R

Answer:

Click to reveal UTTER


8 Down: "27. Geometrical corner"

Helpful hints:

  • This word has 6 letters
  • It starts with 'V' and ends with 'X'
  • Word pattern: V____X

Answer:

Click to reveal VERTEX


9 Down: "51. Sled dog command"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'M' and ends with 'H'
  • Word pattern: M__H

Answer:

Click to reveal MUSH


10 Down: "52. Number of years that George Washington lived in the White House"

Helpful hints:

  • This word has 4 letters
  • It starts with 'Z' and ends with 'O'
  • Word pattern: Z__O

Answer:

Click to reveal ZERO

How to Solve the NYT Mini Crossword Faster

Here are the best tips from expert solvers:

Step-by-Step Strategy

  1. Quick Scan: Read all clues once. Your brain starts working on them right away.
  2. Easy First: Fill in the shortest words (2-3 letters). These are usually simple words like "IT" or "ON".
  3. Use Crossings: When letters cross, they help you figure out harder words.
  4. Watch for Wordplay: Clues with question marks (?) are jokes or puns.
  5. Common Words: Remember these appear often: ERA, ORE, ATE, ICE.

Letter Tips That Really Help

  • The letter E is the most common in English
  • Words ending in S are often plurals
  • If you see "___" in a clue, the answer fits those blanks exactly
  • Abbreviations in clues mean the answer is also abbreviated

Time Goals to Aim For

Your Time Skill Level What It Means
Under 30 seconds Expert You know the puzzle patterns very well!
30-60 seconds Advanced Great job! You solve quickly.
1-2 minutes Good You're doing well. Keep practicing!
Over 2 minutes Learning You'll get faster with practice.

Puzzle Numbers and Facts

Today's Puzzle by the Numbers
Total Clues: 20 clues to solve
Grid Size: 5 boxes across, 5 boxes down
Total Squares: 25 squares to fill
Average Time: Most people solve in 52 seconds
Difficulty: Easy

Common Questions About Trivia Week 1

When can I play the Trivia Week 1 Mini?

The Trivia Week 1 puzzle is available at 10 PM Eastern Time the night before.

How fast should I be able to solve Trivia Week 1?

Most people solve the Trivia Week 1 Mini in 30 seconds to 2 minutes. Don't worry if you take longer - speed comes with practice!

Do I need to pay to play Trivia Week 1?

No! The Trivia Week 1 NYT Mini is completely free. You don't need a subscription like the big crossword.

What makes a good Trivia Week 1 solver?

Good Trivia Week 1 solvers know common short words, can spot wordplay quickly, and use crossing letters well. Practice helps a lot!

Are the puzzles harder during Trivia Week 1?

Trivia Week 1 puzzles can vary in difficulty. Saturdays are often the hardest, while Mondays are the easiest.


About This Page: We provide hints and answers for the NYT Mini Crossword to help you learn and improve. This site is not connected to The New York Times.

Last Updated: July 07, 2026 at 06:59 AM

Search terms: NYT Mini Trivia Week, Trivia Week {week_num}, Mini crossword Trivia Week, Trivia Week answers, NYT Trivia Week, July 07 2026 mini crossword

Tuesday, July 8, 2025

XWordHint Crossword Answers July 08, 2025 | Expert Breakdown & Tips

XWordHint Crossword Complete Solution: July 08, 2025

Our expert breakdown helps you solve the July 08 XWordHint crossword while expanding your vocabulary. Learn answer strategies and discover word connections.

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. Main idea

4-letter answer Answer: GIST
Word Help: Synonyms: gist, heart_and_soul, heart

Clue #2: 5. Holders of squid ink

4-letter answer Answer: SACS
Word Help: Synonyms: theca, Sauk, sack

Clue #3: 9. Quickly put (together)

4-letter answer Answer: SLAP
Word Help: Synonyms: bang, slap, slapdash

Clue #4: 13. Even once

4-letter answer Answer: EVER
Word Help: Synonyms: of_all_time, ever_so, e'er
Antonyms: never

Clue #5: 14. Acerbic humor

4-letter answer Answer: EDGE
Word Help: Synonyms: butt_against, border, sharpness

Clue #6: 15. Witch's incantation

5-letter answer Answer: SPELL
Word Help: Synonyms: tour, magical_spell, write
Antonyms: unspell

Clue #7: 16. Airport that Captain Sully departed from

9-letter answer Answer: LAGUARDIA

Clue #8: 18. Fusilli or fettuccine

5-letter answer Answer: PASTA
Word Help: Synonyms: pasta, alimentary_paste

Clue #9: 19. Channel with a yellow rectangle logo, informally

6-letter answer Answer: NATGEO

Clue #10: 20. British celebrity restaurateur Gordon ___

6-letter answer Answer: RAMSAY

Clue #11: 21. Animation studio behind "Scooby-Doo"

12-letter answer Answer: HANNABARBERA

Clue #12: 24. Speaker of Arabic or Hebrew

6-letter answer Answer: SEMITE
Word Help: Synonyms: Semitic, Semite

Clue #13: 27. One of many on a self-driving car

6-letter answer Answer: SENSOR
Word Help: Synonyms: detector, sensor, sensing_element

Clue #14: 28. What colors on opposite ends of the color wheel can do

5-letter answer Answer: CLASH
Word Help: Synonyms: clash, friction, encounter

Clue #15: 29. Went fast

4-letter answer Answer: SPED
Word Help: Synonyms: speed, step_on_it, rush
Antonyms: decelerate, linger

Clue #16: 30. Nine months, typically, for a human pregnancy

4-letter answer Answer: TERM
Word Help: Synonyms: term, terminus, terminal_figure

Clue #17: 33. "___ me anything"

3-letter answer Answer: ASK
Word Help: Synonyms: ask, postulate, require
Antonyms: obviate

Clue #18: 34. Crave

7-letter answer Answer: ACHEFOR

Clue #19: 37. By way of

3-letter answer Answer: VIA

Clue #20: 38. Insects whose queens are fed royal jelly

4-letter answer Answer: BEES
Word Help: Synonyms: equal, be, live
Antonyms: differ

Clue #21: 40. His and ___

4-letter answer Answer: HERS

Clue #22: 41. Fails to mention

5-letter answer Answer: OMITS
Word Help: Synonyms: miss, pretermit, overleap
Antonyms: include, attend_to

Clue #23: 43. Long looks

6-letter answer Answer: STARES
Word Help: Synonyms: star, asterisk, stare

Clue #24: 45. Cheddar, dough, bacon or cabbage

6-letter answer Answer: MOOLAH
Word Help: Synonyms: boodle, clams, gelt

Clue #25: 46. What a pleasure-seeker seeks

12-letter answer Answer: DOPAMINERUSH

Clue #26: 49. "La Traviata" and "La BohĂšme"

6-letter answer Answer: OPERAS
Word Help: Synonyms: opera_house, Opera, opera

Clue #27: 50. Capital of Canada

6-letter answer Answer: OTTAWA
Word Help: Synonyms: Canadian_capital, capital_of_Canada, Ottawa

Clue #28: 53. Alums

5-letter answer Answer: GRADS
Word Help: Synonyms: alum, alumnus, grad

Clue #29: 54. Outstanding effort ... or a feature of 16-, 21-, 34- and 46-Across?

9-letter answer Answer: APLUSWORK

Clue #30: 57. Windows : Microsoft :: ___ : Apple

5-letter answer Answer: MACOS

Clue #31: 58. Place for a coin collection?

4-letter answer Answer: SOFA
Word Help: Synonyms: couch, lounge, sofa

Clue #32: 59. Body part covered by a cap

4-letter answer Answer: KNEE
Word Help: Synonyms: stifle, genu, knee_joint

Clue #33: 60. [Um, I can hear everything you're saying, you know]

4-letter answer Answer: AHEM
Word Help: Synonyms: ahem, hem

Clue #34: 61. Obedience class command

4-letter answer Answer: HEEL
Word Help: Synonyms: cad, heel, blackguard

Clue #35: 62. Obedience class command

4-letter answer Answer: STAY
Word Help: Synonyms: stop, last_out, stay_put
Antonyms: depart, change

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. Styling product

3-letter answer Answer: GEL
Word Help: Synonyms: colloidal_gel, mousse, gel

Clue #2: 2. Tennis great Lendl

4-letter answer Answer: IVAN

Clue #3: 3. Japanese video game giant

4-letter answer Answer: SEGA

Clue #4: 4. "To be honest ..."

7-letter answer Answer: TRUTHIS

Clue #5: 5. Unruffled

6-letter answer Answer: SERENE
Word Help: Synonyms: calm, tranquil, serene

Clue #6: 6. Supplementary part

5-letter answer Answer: ADDON

Clue #7: 7. Some video effects, in brief

3-letter answer Answer: CGI

Clue #8: 8. Blue expanse

3-letter answer Answer: SEA
Word Help: Synonyms: ocean, sea

Clue #9: 9. Generator of junk mail

7-letter answer Answer: SPAMBOT

Clue #10: 10. Better choice, given the options

10-letter answer Answer: LESSEREVIL

Clue #11: 11. Place for baptisms and wedding vows

5-letter answer Answer: ALTAR
Word Help: Synonyms: communion_table, altar, Lord's_table

Clue #12: 12. Beach, in Spanish

5-letter answer Answer: PLAYA

Clue #13: 15. Crosses swords

5-letter answer Answer: SPARS
Word Help: Synonyms: spar, sparring

Clue #14: 17. Mystery writer Christie

6-letter answer Answer: AGATHA

Clue #15: 20. No-name

5-letter answer Answer: RANDO

Clue #16: 22. Bad-mouth

7-letter answer Answer: ASPERSE
Word Help: Synonyms: denigrate, defame, asperse

Clue #17: 23. Disagreements

5-letter answer Answer: BEEFS
Word Help: Synonyms: bellyache, beef, gripe

Clue #18: 24. Part of the healing process

4-letter answer Answer: SCAB
Word Help: Synonyms: rat, fink, strikebreaker

Clue #19: 25. "What ___ can I say?"

4-letter answer Answer: ELSE

Clue #20: 26. Lets bygones be bygones

10-letter answer Answer: MAKESPEACE

Clue #21: 29. Lip gloss quality

5-letter answer Answer: SHEEN
Word Help: Synonyms: sheen, lustre, luster

Clue #22: 31. Pop singer Ora

4-letter answer Answer: RITA

Clue #23: 32. Turn to pulp

4-letter answer Answer: MASH
Word Help: Synonyms: grind, comminute, chat_up

Clue #24: 35. Rock out on stage?

5-letter answer Answer: CHRIS

Clue #25: 36. Where hens rest in henhouses

6-letter answer Answer: ROOSTS
Word Help: Synonyms: rest, roost, perch

Clue #26: 39. Fame and fortune

7-letter answer Answer: STARDOM
Word Help: Synonyms: stardom

Clue #27: 42. Spiky hairdos

7-letter answer Answer: MOHAWKS
Word Help: Synonyms: mohawk_haircut, Mohawk, mohawk

Clue #28: 44. Build up

5-letter answer Answer: AMASS
Word Help: Synonyms: amass, hoard, gather

Clue #29: 45. Going both ways

6-letter answer Answer: MUTUAL
Word Help: Synonyms: mutual, common, reciprocal
Antonyms: nonreciprocal

Clue #30: 46. Set of tenets

5-letter answer Answer: DOGMA
Word Help: Synonyms: tenet, dogma

Clue #31: 47. Celebrity who sometimes put gifts under her audience members' seats

5-letter answer Answer: OPRAH

Clue #32: 48. John who married Pocahontas

5-letter answer Answer: ROLFE

Clue #33: 51. "It ___ be long"

4-letter answer Answer: WONT
Word Help: Synonyms: habit, wont

Clue #34: 52. Half of base x height, for a triangle

4-letter answer Answer: AREA
Word Help: Synonyms: domain, country, area

Clue #35: 54. Campfire residue

3-letter answer Answer: ASH
Word Help: Synonyms: ash_tree, ash

Clue #36: 55. "The Raven" poet

3-letter answer Answer: POE
Word Help: Synonyms: Edgar_Allan_Poe, Poe

Clue #37: 56. Mission-critical

3-letter answer Answer: KEY
Word Help: Synonyms: describe, central, key_fruit
Antonyms: atonality

Expert Solving Strategies

  • Look for fill-in-the-blank clues first (they're often easiest)
  • Watch for question marks indicating wordplay
  • Check vowel patterns in partially solved words

Related Search Terms

NYT Crossword Help, Daily Puzzle Solutions, Crossword Answer Finder, July Crossword Answers