Search Clues

Monday, December 23, 2024

27436 Mon Dec 23, 2024 NYT Crossword Clues by xword hints

Break down the NYT Crosswords: December 23, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

Mon Dec 23, 2024 NY Times Crossword Clues by xword hints
Mon Dec 23, 2024 NY Times Crossword Clues by xword hints


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Christmas baubles, often. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORBS

    Possible Answer : orb, globe, eyeball, ball, revolve, orbit


  • The clue is 5. Ontario-based network that aired "Schitt's Creek". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CBC

    Possible Answer : blood_profile, CBC, complete_blood_count


  • The clue is 8. Billiards bounces. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CAROMS

    Possible Answer : carom, cannon, ricochet


  • The clue is 14. Leafy vegetable in some Caesar salads. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KALE

    Possible Answer : loot, clams, borecole, dough, bread, kail, lolly, shekels, wampum, lettuce, Brassica_oleracea_acephala, sugar, dinero, cole, colewort, boodle, cabbage, kale, pelf, gelt, moolah, simoleons, scratch, lucre


  • The clue is 15. Former N.B.A. star ___ Ming. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: YAO


  • The clue is 16. "So done with that". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OVERIT


  • The clue is 17. *Hodgepodge bowlful of munchies. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: SNACKMIX




  • The clue is 19. Become a new country, in a way. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SECEDE

    Possible Answer : break_away, splinter, secede


  • The clue is 20. Horses' homes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: STABLES

    Possible Answer : stalls, stable, horse_barn


  • The clue is 22. Joie de vivre. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ELAN

    Possible Answer : ardour, zeal, flair, elan, ardor, dash, style, panache


  • The clue is 23. Trim from the roster. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CUT

    Possible Answer : thin, slice, shortened, track, reduce, baseball_swing, slew, weakened, cut_back, ignore, hack, cut, stinger, issue, write_out, rationalize, sheer, cutting, prune, foreshorten, abbreviate, deletion, swerve, edit, turn_off, turn_out, thin_out, rationalise, tailor, geld, burn, cold_shoulder, veer, swing, disregard, bring_down, trimmed, cut_of_meat, cut_off, slashed, thinned, trend, skip, slue, gelded, trim_down, excision, trim_back, dilute, curve, edit_out, switch_off, cutting_off, slash, shorten, cut_down, gash, snub, trim, make_out, emasculated, undercut, contract, abridge, mown

    Possible Opposite Answer : untrimmed, expand, unmown, uncut, switch_on


  • The clue is 25. *Buses, trains, subways, etc.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: MASSTRANSIT


  • The clue is 28. Worldwide. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: GLOBAL

    Possible Answer : globose, spherical, worldwide, global, world, ball-shaped, planetary, spheric, orbicular, globular, world-wide


  • The clue is 30. Hoppy holiday?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: EASTER

    Possible Answer : Easter, easter, easterly, east_wind


  • The clue is 31. The "I" of FYI, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: INFO

    Possible Answer : information, info


  • The clue is 32. Look forward to. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AWAIT

    Possible Answer : expect, wait, look, await


  • The clue is 34. CBS late show hosted by Taylor Tomlinson ... or where to find the first words of the answers to the starred clues. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (13 letters)

    The answer: AFTERMIDNIGHT


  • The clue is 40. Dirty, like a chimney. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SOOTY

    Possible Answer : jet, pitchy, sooty, jet-black, coal-black


  • The clue is 41. Q: "Why shouldn't you tell secrets on a farm?" A: "Because the corn has ___!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EARS

    Possible Answer : capitulum, pinna, spike, ear, auricle


  • The clue is 43. Whipped dessert. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MOUSSE

    Possible Answer : gel, hair_mousse, hair_gel, mousse


  • The clue is 46. ___ Mae (college loan provider). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SALLIE


  • The clue is 48. *Rodeo footwear. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: COWBOYBOOTS


  • The clue is 51. Sly animal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FOX

    Possible Answer : dodger, George_Fox, confound, pull_a_fast_one_on, confuse, trick, play_a_joke_on, throw, fox, play_tricks, fuddle, slyboots, play_a_trick_on, fob, discombobulate, flim-flam, bedevil, Charles_James_Fox, Fox, befuddle


  • The clue is 52. The "A" in A.D.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANNO


  • The clue is 53. Money owed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ARREARS

    Possible Answer : arrears


  • The clue is 55. Tire patterns. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TREADS

    Possible Answer : pace, step, tread, trample, stride


  • The clue is 58. *Portrait artist's medium. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: OILPAINT


  • The clue is 61. Rich cakes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TORTES

    Possible Answer : torte


  • The clue is 62. ___ de plume. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NOM


  • The clue is 63. P, R, N, D or L. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: GEAR

    Possible Answer : geartrain, power_train, pitch, gear, gear_wheel, cogwheel, paraphernalia, appurtenance, train, gear_mechanism, geared_wheel, gearing


  • The clue is 64. Military affirmative. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: YESSIR


  • The clue is 65. Musician/activist Yoko. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ONO

    Possible Answer : Yoko_Ono, Ono


  • The clue is 66. Award such as Best Comeback Athlete or Best Team. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ESPY

    Possible Answer : descry, spy, espy, spot


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Gives the green light. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OKS

    Possible Answer: O.K., Oklahoma, okay, Sooner_State, okeh, OK, okey

  • The clue is 2. Operated. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RAN

    Possible Answer: move, course, lead, tend, ladder, execute, flow, unravel, black_market, scarper, scat, take_to_the_woods, range, lam, die_hard, bleed, operate, run_for, race, melt, draw, run, run_away, hightail_it, consort, guide, melt_down, fly_the_coop, hunt, carry, work, prevail, function, endure, extend, play, bunk, pass, be_given, persist, escape, feed, lean, track_down, turn_tail, ply, campaign, incline, go, head_for_the_hills, hunt_down, break_away

    Possible Opposite Answer : malfunction, idle

  • The clue is 3. Words after "3, 2, 1 ...". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: BLASTOFF

    Possible Answer: blastoff, shot

  • The clue is 4. Religious offshoot. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SECT

    Possible Answer: faction, religious_sect, sect, religious_order

  • The clue is 5. Drum kit component. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CYMBAL

    Possible Answer: cymbal

  • The clue is 6. Backs out at the last second. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BAILS

    Possible Answer: bail_bond, bond, bail

  • The clue is 7. Rowing crew captains, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: COXES

    Possible Answer: cyclooxygenase, coxswain, Cox, cox

  • The clue is 8. Counterpart of sin, in trigonometry. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: COS

    Possible Answer: atomic_number_27, cosine, cos, Colorado, cobalt, romaine_lettuce, romaine, cos_lettuce, carbon_monoxide, carbon_monoxide_gas, CO, Co, conscientious_objector, Centennial_State

  • The clue is 9. "___ Maria" (hymn). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AVE

  • The clue is 10. Like yesterday. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: RECENT

    Possible Answer: recent, Recent_epoch, Holocene_epoch, Recent, late, Holocene

  • The clue is 11. Ending words of an ultimatum. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ORELSE

  • The clue is 12. Where juggling balls are often seen. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MIDAIR

    Possible Answer: midair

  • The clue is 13. Arterial insert. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: STENT

    Possible Answer: stent

  • The clue is 18. ___ Sutra. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KAMA

    Possible Answer: Kama

  • The clue is 21. Unwavering. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STEADY

    Possible Answer: unwavering, regular, brace, steadily, stabilise, sweetheart, unfaltering, steadfast, firm, calm, stiff, sweetie, unbendable, truelove, becalm, stabilize, unshakable, steady, unfluctuating

    Possible Opposite Answer : unsteady, unsteadily

  • The clue is 23. Hollywood special effects, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CGI

  • The clue is 24. Forearm bone. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ULNA

    Possible Answer: ulna, elbow_bone

  • The clue is 26. Rarity in a drought. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RAIN

    Possible Answer: pelting, rainfall, rain, rainwater, rain_down

  • The clue is 27. Sparkling Italian wine, or the region it comes from. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ASTI

  • The clue is 29. Spam spreader. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BOT

    Possible Answer: bot

  • The clue is 32. Single-celled organism. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: AMOEBA

    Possible Answer: amoeba, ameba

  • The clue is 33. Cleverness. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: WIT

    Possible Answer: wittiness, humor, wag, humour, wit, brain, brainpower, card, learning_ability, mental_capacity, mentality, witticism

  • The clue is 35. Canadian gas brand. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ESSO

  • The clue is 36. Optimistic, like an outlook. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROSY

    Possible Answer: blushful, rose-cheeked, fortunate, rosy, rosy-cheeked, flushed, rose-colored

  • The clue is 37. Hair stiffener. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: GEL

    Possible Answer: gel, colloidal_gel, mousse, gelatin

  • The clue is 38. Two equal parts, to kids. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: HALFSIES

  • The clue is 39. Duo + one. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TRIO

    Possible Answer: 3, trio, leash, threesome, triad, trey, trinity, ternary, troika, triple, tercet, ternion, III, triplet, terzetto, trine, deuce-ace, three, tierce

  • The clue is 42. Madonna coffee table book released a day after her 1992 album "Erotica". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SEX

    Possible Answer: wind_up, arouse, excite, turn_on, sexual_practice, sex_activity, sex, gender, sexual_urge, sexual_activity, sexuality

  • The clue is 43. Marilyn of Hollywood. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MONROE

    Possible Answer: Marilyn_Monroe, Norma_Jean_Baker, James_Monroe, President_Monroe, Monroe

  • The clue is 44. Deed holders. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OWNERS

    Possible Answer: possessor, proprietor, owner

  • The clue is 45. W.W. II naval menaces. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: UBOATS

  • The clue is 46. Heavenly protector of sailors. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STELMO

  • The clue is 47. "I need it yesterday!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ASAP

    Possible Answer: ASAP

  • The clue is 48. Snarky, as a remark. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: CATTY

    Possible Answer: bitchy, cattie, cattish, catty

  • The clue is 49. University of Maine town. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ORONO

    Possible Answer: Orono

  • The clue is 50. Constellation with a belt. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ORION

    Possible Answer: Hunter, Orion

  • The clue is 54. Apt anagram of ANGER minus N. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RAGE

    Possible Answer: fury, craze, storm, rage, fad, madness, passion, furore, ramp, cult, furor

  • The clue is 56. Opus ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DEI

  • The clue is 57. Latvia or Estonia, pre-1991: Abbr.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SSR

  • The clue is 59. Short snooze. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NAP

    Possible Answer: nap, forty_winks, pile, sleep, catnap, short_sleep, cat_sleep, snooze, Napoleon, catch_a_wink

  • The clue is 60. Give some effort. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TRY

    Possible Answer: attempt, assay, test, try, judge, taste, try_out, effort, sample, adjudicate, render, seek, essay, stress, strain, endeavor, prove, examine, hear, try_on, endeavour

Saturday, December 21, 2024

27434 Sat Dec 21, 2024 NY Times Crossword Clues Hints

Break down the NYT Crosswords: December 21, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.



Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Shifty little sucker?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: BENDYSTRAW


  • The clue is 11. C.D., e.g.: Abbr.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ACCT


  • The clue is 15. Madrid's Teatro Real, for one. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: OPERAHOUSE


  • The clue is 16. Character who says "I am short, fat and proud of that". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: POOH


  • The clue is 17. The "King of Mambo". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: TITOPUENTE


  • The clue is 18. Austrian composer Mahler. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ALMA


  • The clue is 19. No longer waffle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OPT

    Possible Answer : prefer, choose, opt


  • The clue is 20. Pill alternatives, in brief. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: IUDS

    Possible Answer : IUD, intrauterine_device


  • The clue is 22. Returner's call. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LET

    Possible Answer : permit, have, rent, get, Lashkar-e-Taiba, Lashkar-e-Toiba, lease, Army_of_the_Righteous, LET, net_ball, countenance, Army_of_the_Pure, let, Lashkar-e-Tayyiba, allow

    Possible Opposite Answer : prevent, forbid, disallow


  • The clue is 23. À la king?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NOBLY

    Possible Answer : nobly


  • The clue is 26. Reason for foot-tapping. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: ANTSINESS


  • The clue is 28. Lines in bars. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: URLS

    Possible Answer : universal_resource_locator, uniform_resource_locator, URL


  • The clue is 29. Confirmation, for one. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RITE

    Possible Answer : religious_rite, ritual, rite


  • The clue is 30. Mount ___, Canada's highest peak. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LOGAN

    Possible Answer : Mount_Logan, Logan


  • The clue is 31. Certain tech exec. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CIO

    Possible Answer : CIO, Congress_of_Industrial_Organizations


  • The clue is 32. Chinese dog breed, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PEKE

    Possible Answer : Peke, Pekinese, Pekingese


  • The clue is 33. All the greater. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MORESO


  • The clue is 34. Alabama is in it, but Alaska is not. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: LOWERFORTYEIGHT


  • The clue is 37. Adds to the code, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ENACTS

    Possible Answer : enact, ordain, act_out, reenact


  • The clue is 38. Stake. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FUND

    Possible Answer : store, stock, investment_company, investment_firm, fund, monetary_fund, investment_trust


  • The clue is 39. Apt name for a thief. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ROB

    Possible Answer : surcharge, plume, rob, hook, soak, gazump, fleece, overcharge, pluck

    Possible Opposite Answer : undercharge


  • The clue is 40. "The Hate U Give" author Thomas. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ANGIE


  • The clue is 41. First name in country. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: REBA


  • The clue is 42. Rooney of "Women Talking". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MARA

    Possible Answer : mara, Mara, Dolichotis_patagonum


  • The clue is 43. Most of the 1980s. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: REAGANERA


  • The clue is 45. Slogged (through). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: WADED

    Possible Answer : chock_up, bundle, jam, ram, compact, wade, jampack, cram, pack, wad


  • The clue is 46. Its first airing was "The French Chef" with Julia Child. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PBS

    Possible Answer : petabit, PiB, pebibyte, atomic_number_82, PB, petabyte, PBS, lead, Pb, phosphate_buffer_solution, Pbit


  • The clue is 47. "And the ___ raths outgrabe" ("Jabberwocky" line). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MOME


  • The clue is 48. Exclamation with a shake. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BRR


  • The clue is 49. Black-and-white divers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AUKS

    Possible Answer : auk


  • The clue is 51. It's a little shady. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: BONSAITREE


  • The clue is 56. Last ruler of the Ptolemaic Kingdom, familiarly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CLEO


  • The clue is 57. "Worth a shot". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: ITCANTHURT


  • The clue is 58. What some people display after getting stuck?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TATS

    Possible Answer : intertwine, cheapness, TAT, Thematic_Apperception_Test, tackiness, sleaze, tat


  • The clue is 59. Far below the surface. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: DEEPSEATED


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. X follower, perhaps. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BOT

    Possible Answer: bot

  • The clue is 2. Lead-in to -gram. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EPI

    Possible Answer: EPI, Eysenck_Personality_Inventory

  • The clue is 3. Losing athlete in the 2002 and 2003 N.B.A. Finals. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NET

    Possible Answer: lucre, sack_up, final, meshing, web, last, profit, mesh, internet, net_profit, profits, clear, sack, cyberspace, nett, earnings, meshwork, network, net, net_income

    Possible Opposite Answer : gross

  • The clue is 4. Runs off at the mouth?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DROOLS

    Possible Answer: humbug, bosh, drivel, tosh, slobber, bilgewater, slabber, tarradiddle, salivate, boloney, slaver, dribble, twaddle, drool, taradiddle, baloney, tommyrot

  • The clue is 5. Like a noisy toy. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: YAPPY

  • The clue is 6. Turned (off). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SHUT

    Possible Answer: keep_out, exclude, shut, shut_out, close, unopen, closed

    Possible Opposite Answer : admit, open

  • The clue is 7. Oft-kissed part of the statue of St. Peter in Vatican City. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TOE

    Possible Answer: toe, toenail

  • The clue is 8. Shield, with "for". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: RUNINTERFERENCE

  • The clue is 9. Not born yesterday, so to speak. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ASTUTE

    Possible Answer: astute, sharp, shrewd

  • The clue is 10. Bed hogs, at times. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: WEEDS

    Possible Answer: locoweed, Mary_Jane, weeds, smoke, weed, pot, widow's_weeds, gage, sens, green_goddess, dope, sess, grass, skunk, mourning_band

    Possible Opposite Answer : cultivated_plant

  • The clue is 11. Shrinks' org.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: APA

  • The clue is 12. One who's made it to some degree?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: COLLEGEGRAD

  • The clue is 13. Lands. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: COMESASHORE

  • The clue is 14. "I kinda like it!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: THATSNOTBAD

  • The clue is 21. Isolated. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SILOED

  • The clue is 23. SALT, but not PEPPER. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: NUCLEARPACT

  • The clue is 24. Star-forming region nearest to Earth. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: ORIONNEBULA

  • The clue is 25. Go ballistic. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: BLOWAGASKET

  • The clue is 26. Jhené ___, Grammy-nominated R&B singer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AIKO

  • The clue is 27. Japanese food that's a good source of what it spells backward. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NORI

  • The clue is 29. Some who whistle while they work. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: REFS

    Possible Answer: referee, ref

  • The clue is 32. Comms group. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PRTEAM

  • The clue is 33. Noisy Asian bird. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MYNA

    Possible Answer: mynah, mynah_bird, myna_bird, myna, mina, minah

  • The clue is 35. Pen for a hit. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ECIG

  • The clue is 36. Latin for "trumpet". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TUBA

    Possible Answer: sousaphone, bass_horn, tuba

  • The clue is 41. Like many on a Zoom call. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: REMOTE

    Possible Answer: removed, remote, remote_control, outside, distant, outback

    Possible Opposite Answer : close

  • The clue is 42. Vineyard eponym. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MARTHA

  • The clue is 44. Like a sole-source contract. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NOBID

  • The clue is 45. Form letters?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: WRITE

    Possible Answer: drop_a_line, pen, compose, save, spell, write, publish, indite

  • The clue is 48. Blue laws, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BANS

    Possible Answer: ostracise, shun, cast_out, proscription, prohibition, ban, banish, BAN, forbidding, Bachelor_of_Arts_in_Nursing, banning, ostracize, censor, forbiddance, blackball

  • The clue is 50. This means trouble. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SOS

    Possible Answer: sol, soh, SOS, so

  • The clue is 52. Woodpecker's fare. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SAP

    Possible Answer: cosh, run_down, muggins, play_out, sap, exhaust, tire, saphead, fool, tomfool, blackjack

  • The clue is 53. Bad place to be stuck. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RUT

    Possible Answer: estrus, rut, furrow, groove, oestrus, heat

    Possible Opposite Answer : anestrus

  • The clue is 54. Short palindrome in the middle of a famous longer one. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ERE

  • The clue is 55. Track stat. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ETD

    Possible Answer: explosive_trace_detection, ETD

Friday, December 20, 2024

27433 Fri Dec 20, 2024 NY Times Crossword Clue and Answer

Break down the NYT Crosswords: December 20, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Abbr. in a scholarly paper. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ETAL

    1. Abbr. in a scholarly paper


  • The clue is 5. Places with scrubs and masks. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SPAS

    Possible Answer : health_club, watering_hole, spa, health_spa, resort_hotel, watering_place


  • The clue is 9. Acquire, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SCORE

    Possible Answer : score, account, musical_score, grudge, hit, make, tally, scotch, seduce, mark, sexual_conquest, nock, rack_up, grievance, grade


  • The clue is 14. Common motifs in high art?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: MARIJUANALEAVES

    MARIJUANALEAVES
    MARIJUANALEAVES


  • The clue is 17. Major success stories in the entrepreneurial world. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: UNICORNSTARTUPS

  • Visit wiki about unicornstartups
  • The clue is 18. Goddess often depicted clothed in green. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: GAIA

    Possible Answer : Gaea, Ge, Gaia


  • The clue is 19. Triumph. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: WIN

    Possible Answer : pull_ahead, bring_home_the_bacon, deliver_the_goods, come_through, gain, profits, make_headway, winnings, gain_ground, succeed, win, advance, acquire, get_ahead

    Possible Opposite Answer : losings, fall_back, lose, fail


  • The clue is 20. Barn greeting. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MOO

    Possible Answer : low, moo


  • The clue is 21. #1 overall, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: TOPSEEDED


  • The clue is 26. One of three in "Rosencrantz and Guildenstern Are Dead". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ACT

    Possible Answer : enactment, number, do, pretend, bit, play, routine, act_as, act, human_activity, turn, move, dissemble, represent, work, human_action, behave, roleplay, deed, playact

    Possible Opposite Answer : refrain


  • The clue is 29. 2023 film in which Michael Jordan is only shown from behind. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AIR

    Possible Answer : publicize, line, aura, air, publicise, send, melody, transmit, bare, zephyr, tune, ventilate, vent, beam, air_travel, gentle_wind, atmosphere, aviation, air_out, melodic_line, aerate, strain, airwave, broadcast, breeze, melodic_phrase


  • The clue is 30. Check mark alternatives. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: XES

    Possible Answer : go, tenner, XTC, x, ex, disco_biscuit, ten, X, decade, xenon, Adam, atomic_number_54, Xe, cristal, 10, hug_drug, ecstasy


  • The clue is 32. Symbol of America's first transcontinental railroad. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (14 letters)

    The answer: THEGOLDENSPIKE


  • The clue is 38. Veins, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: MINERALDEPOSITS


  • The clue is 40. Harsh sentences?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (14 letters)

    The answer: TONGUETWISTERS


  • The clue is 41. Mens ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: REA


  • The clue is 42. Pablo Neruda wrote one to a large tuna in the market. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ODE

    Possible Answer : ode


  • The clue is 43. Where to watch the cubs. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DEN

    Possible Answer : hideaway, hideout, den, lair


  • The clue is 44. Young and inexperienced, so to speak. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: SNOTNOSED


  • The clue is 49. Egg ___ yung. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FOO


  • The clue is 52. Subject of 199 silkscreen paintings by Warhol. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MAO

    Possible Answer : MAO, Mao_Zedong, Mao_Tsetung, monoamine_oxidase, Mao


  • The clue is 53. Softballs. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LOBS

    Possible Answer : lob


  • The clue is 56. "Sorry, those secrets are *beyond* classified". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: IDHAVETOKILLYOU


  • The clue is 62. Refuse to sign one's work, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: REMAINANONYMOUS


  • The clue is 63. Like the ruins in Tulum. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: MAYAN

    Possible Answer : Mayan_language, Mayan, Maya


  • The clue is 64. It comes straight from the horse's mouth. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: REIN

    Possible Answer : draw_rein, harness, rule, rein_in, rein


  • The clue is 65. Willing partner. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ABLE

    Possible Answer : able, able-bodied, capable

    Possible Opposite Answer : unable


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Rhea's relative. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EMU

    Possible Answer: electromagnetic_unit, emu, Emu_novaehollandiae, Dromaius_novaehollandiae

  • The clue is 2. Sharpness. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TANG

    Possible Answer: piquancy, relish, Tang_dynasty, Fucus_vesiculosus, tang, sea_tang, sapidity, savor, serrated_wrack, flavour, Tang, bladder_fucus, zest, sea_tangle, flavor, Fucus_serratus, savour, black_rockweed, piquantness, nip, tanginess, smack, bladderwrack, piquance

  • The clue is 3. Performance that might elicit a "Brava!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ARIA

    Possible Answer: aria

  • The clue is 4. Allowed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LICIT

    Possible Answer: licit, legitimate, lawful

    Possible Opposite Answer : illicit

  • The clue is 5. Lead-in to pass. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SUR

    Possible Answer: Sur, Tyre

  • The clue is 6. Certain film shot, or film reaction. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PAN

    Possible Answer: pan, cooking_pan, Pan, pan_off, goat_god, genus_Pan, trash, tear_apart, pan_out

  • The clue is 7. Had carte blanche. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (15 letters)

    The answer: ANSWEREDTONOONE

  • The clue is 8. French composer who influenced Ravel and Debussy. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SATIE

    Possible Answer: Erik_Alfred_Leslie_Satie, Erik_Satie, Satie

  • The clue is 9. Spanish 101 verb. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SER

  • The clue is 10. Garfield, for one. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CAT

    Possible Answer: barf, regorge, computed_tomography, guy, honk, computerized_axial_tomography, vomit, khat, computed_axial_tomography, qat, throw_up, disgorge, be_sick, purge, true_cat, cat-o'-nine-tails, puke, upchuck, CT, regurgitate, kat, retch, hombre, chuck, Arabian_tea, Caterpillar, spue, sick, vomit_up, cat, spew, bozo, computerized_tomography, CAT, African_tea, quat, cast, big_cat

    Possible Opposite Answer : keep_down

  • The clue is 11. Largest cell in the human body. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OVUM

    Possible Answer: ovum, egg_cell

  • The clue is 12. Certain seizure. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: REPO

  • The clue is 13. Aptly named descendant of Standard Oil. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ESSO

  • The clue is 15. John, in Portuguese. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: JOAO

  • The clue is 16. Sighting from the crow's nest. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LAND

    Possible Answer: earth, realm, put_down, landed_estate, farming, Edwin_Herbert_Land, soil, kingdom, solid_ground, Land, set_down, terra_firma, down, nation, Din_Land, commonwealth, set_ashore, bring_down, dry_land, body_politic, estate, ground, domain, country, state, demesne, land, acres, res_publica, bring, shoot_down, shore

  • The clue is 22. Micronesian nation. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PALAU

    Possible Answer: Palau_Islands, Belau, Pelew, Republic_of_Palau, Palau, TT

  • The clue is 23. Move like a crab. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SIDLE

    Possible Answer: sidle, sashay

  • The clue is 24. M.L.B. team that once drafted Tom Brady. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EXPOS

    Possible Answer: exposition, expo, exhibition

  • The clue is 25. Many a founding father, religiously. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DEIST

    Possible Answer: deist, deistic, freethinker

  • The clue is 26. Place to take notes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ATM

    Possible Answer: ATM, cash_machine, standard_pressure, automatic_teller_machine, automated_teller_machine, asynchronous_transfer_mode, cash_dispenser, automatic_teller, automated_teller, atm, atmosphere, standard_atmosphere


  • The clue is 27. I.O.U.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CHIT

    Possible Answer: check, tab, chit

  • The clue is 28. Lin-Manuel Miranda, vocally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TENOR

    Possible Answer: tenor, strain, tenor_voice

  • The clue is 31. Came down after getting lifted up?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SKIED

    Possible Answer: ski

  • The clue is 33. Pool contents. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: GENES

    Possible Answer: cistron, gene, factor

  • The clue is 34. Lymph node, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ORGAN

    Possible Answer: electronic_organ, organ, electric_organ, reed_organ, harmonium, Hammond_organ, pipe_organ

  • The clue is 35. Hairstyle change. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: NEWDO

  • The clue is 36. Masters of disguise. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SPIES

    Possible Answer: stag, sight, undercover_agent, descry, sleuth, spot, snoop, espy, spy

  • The clue is 37. French 101 verb. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ETRE

  • The clue is 39. Fig. that's often redacted. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SSN

  • The clue is 45. The sun emerging from the clouds at exactly the right time, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OMEN

    Possible Answer: auspicate, prognostication, augur, prognostic, predict, Oman, betoken, foretell, portent, Sultanate_of_Oman, forecast, prefigure, Muscat_and_Oman, omen, prognosticate, prodigy, foreshadow, portend, presage, bode

  • The clue is 46. Member of the Golden Horde. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TATAR

    Possible Answer: Tartar, Mongol_Tatar, Tatar

  • The clue is 47. 2024 M.L.B. All-Star ___ De La Cruz. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ELLY

  • The clue is 48. Dish whose name is Turkish for "stuffed". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DOLMA

  • The clue is 49. Like some handshakes and mattresses. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FIRM

    Possible Answer: firm, steadfastly, unfaltering, tauten, truehearted, unbendable, business_firm, immobile, fast, stiff, firmly, steady, solid, unwaveringly, house, steadfast, strong, unwavering, unshakable, loyal, unfluctuating

    49. Like some handshakes and mattresses
    49. Like some handshakes and mattresses

  • The clue is 50. Ancient music halls. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ODEA

  • The clue is 51. "Jeepers!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OHMY

  • The clue is 54. Letters on an invite. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BYOB

  • The clue is 55. "'Hope' is the thing with feathers / That perches in the ___": Emily Dickinson. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SOUL

    Possible Answer: someone, soulfulness, somebody, soul, individual, person, mortal, psyche

  • The clue is 57. Org. with towers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AAA

    Possible Answer: abdominal_aortic_aneurysm, AAA

  • The clue is 58. Chablis, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: VIN

  • The clue is 59. Splash of orange in a Japanese pond. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: KOI

  • The clue is 60. Stay there!. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: INN

    Possible Answer: hostel, lodge, auberge, inn, hostelry

  • The clue is 61. Milk. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: USE

    Possible Answer: habituate, use_of_goods_and_services, role, manipulation, consumption, utilization, purpose, use, enjoyment, expend, usage, habit, practice, utilisation, utilise, economic_consumption, employ, employment, function, exercise, apply, utilize, usance

  • Source : Wikipedia