Search Clues

Wednesday, December 11, 2024

27424 Wed Dec 11, 2024 NYT Kathy Bloomer and Jeff Chen

Break down the NYT Crosswords: December 11, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

New York Times, Wednesday, December 11, 2024
New York Times, Wednesday, December 11, 2024


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Field for a Fortnite pro. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ESPORTS


  • The clue is 8. "Wheels". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: VEHICLE

    Possible Answer : fomite, vehicle


  • The clue is 15. Actress who said "I generally avoid temptation unless I can't resist it". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: MAEWEST


  • The clue is 16. Attendee who's not on the guest list. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: CRASHER

    Possible Answer : crasher, gatecrasher, unwelcome_guest


  • The clue is 17. Took advantage of a situation, so to speak. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: MADEHAY


  • The clue is 18. Presented to, as for approval. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: RANPAST


  • The clue is 19. Tolerate. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ABIDE

    Possible Answer : support, brook, stay, bide, digest, put_up, abide, stick_out, bear, tolerate, stomach, suffer, endure, stand


  • The clue is 20. Pride : lion :: gaggle : ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: GOOSE

    Possible Answer : jackass, goof, twat, bozo, goose, goofball, fathead, zany, cuckoo


  • The clue is 21. Like some nerves and strings. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TAUT

    Possible Answer : taut, tight


  • The clue is 24. Come clean, with "up". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FESS

    Possible Answer : fess, fesse, Fez, Fes


  • The clue is 26. Preceding. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: PRIORTO


  • The clue is 29. Takes back to the lab, maybe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: RETESTS


  • The clue is 33. Seemingly forever. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EON

    Possible Answer : eon, aeon


  • The clue is 34. The N.H.L.'s Kraken, on scoreboards. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SEA

    Possible Answer : sea, ocean


  • The clue is 35. Billionaire philanthropist Broad. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ELI


  • The clue is 36. "Now I get it!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AHA


  • The clue is 37. Smiling Face With Sunglasses, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: EMOJI


  • The clue is 39. Fresno-to-San Diego dir.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SSE

    Possible Answer : sou'-sou'-east, SSE, south_southeast


  • The clue is 41. 1-Across competitor. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: GAMER

    Possible Answer : spirited, halting, spunky, game, gamey, halt, gimpy, gamy, gritty, lame, crippled, mettlesome


  • The clue is 43. October Revolution leader. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LENIN

    Possible Answer : Lenin, Vladimir_Ilyich_Ulyanov, Vladimir_Ilich_Ulyanov, Vladimir_Lenin, Vladimir_Ilich_Lenin, Vladimir_Ilyich_Lenin, Nikolai_Lenin


  • The clue is 44. "___ death do us part". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TIL


  • The clue is 45. Villainous animal in "The Lion King". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HYENA

    Possible Answer : hyena, hyaena


  • The clue is 46. One might be good, bad or rotten. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EGG

    Possible Answer : orchis, bollock, nut, testicle, testis, ball, eggs, ballock, egg


  • The clue is 47. Japan's ___ Period (1603-1868). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EDO

    Possible Answer : capital_of_Japan, Tokio, Edo, Japanese_capital, Tokyo, Yeddo, Yedo


  • The clue is 48. Business card abbr.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TEL


  • The clue is 49. Insult, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DISS

    Possible Answer : diss, affront, insult, Orcus, Dis


  • The clue is 51. Keto diet no-no. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BREAD

    Possible Answer : lucre, boodle, wampum, kale, simoleons, shekels, sugar, lettuce, cabbage, dinero, pelf, loot, scratch, clams, gelt, breadstuff, moolah, dough, staff_of_life, lolly, bread


  • The clue is 53. Poetry contest. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SLAM

    Possible Answer : gibe, jibe, bang, shaft, mosh, slam_dance, flap_down, dig, sweep, slam, barb, thrash, shot


  • The clue is 56. Part of I.P.A.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ALE

    Possible Answer : ale


  • The clue is 57. Beaucoup. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ALOADOF


  • The clue is 59. Hosp. ward. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ICU

    Possible Answer : intensive_care_unit, ICU


  • The clue is 60. Subaru Crosstrek or Honda HR-V. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: MINISUV


  • The clue is 62. Wins the heart of. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ENAMORS

    Possible Answer : enamor, fascinate, beguile, trance, enchant, bewitch, catch, enamour, captivate, charm, capture, becharm, entrance


  • The clue is 64. Diversion. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: PASTIME

    Possible Answer : pastime, pursuit, interest


  • The clue is 65. Repositions, as tires. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ROTATES

    Possible Answer : go_around, circumvolve, rotate, splay, spread_out, turn_out, revolve


  • The clue is 66. Assault with sound. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DEAFEN

    Possible Answer : deaf, deafen


  • The clue is 67. Equipment for an angioplasty. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STENTS

    Possible Answer : stent


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Jane Austen heroine. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EMMA

  • The clue is 2. Car stolen by Jerry's mechanic on an episode of "Seinfeld". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SAAB

  • The clue is 3. Spa treatment, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PEDI

  • The clue is 4. Had because of. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OWEDTO

  • The clue is 5. Doing a musical read-through. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: REHEARSING

    Possible Answer: practise, rehearse, practice

  • The clue is 6. Carry-on checkers, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TSA

    Possible Answer: Transportation_Security_Administration, TSA

  • The clue is 7. Place to muck about?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: STY

    Possible Answer: sty, hordeolum, pigpen, eye_infection, stye, pigsty

  • The clue is 8. Old TV hookup. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: VCR

    Possible Answer: VCR, videocassette_recorder

  • The clue is 9. Detergent in a red bottle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ERA

    Possible Answer: ERA, geological_era, epoch, earned_run_average, era

  • The clue is 10. Waits patiently. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: HANGSTIGHT

  • The clue is 11. "Guess so," folksily. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ISPOSE

  • The clue is 12. Elaine who served in two presidential cabinets. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CHAO

  • The clue is 13. Not as much. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LESS

    Possible Answer: less, to_a_lesser_extent

    Possible Opposite Answer : more

  • The clue is 14. Art Deco icon. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ERTE

  • The clue is 22. Salt Lake Valley people. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: UTE

    Possible Answer: Ute

  • The clue is 23. Appliance with a door and a crumb tray. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: TOASTEROVEN

  • The clue is 24. Moochers. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: FREELOADERS

    Possible Answer: freeloader

  • The clue is 25. ___ sauce (Japanese condiment). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EEL

    Possible Answer: eel

  • The clue is 26. Source of zest. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PEEL

    Possible Answer: uncase, strip, pare, disrobe, undress, discase, Sir_Robert_Peel, Peel, unclothe, flake, strip_down, skin, Robert_Peel, peel, peel_off, flake_off

    Possible Opposite Answer : dress

  • The clue is 27. Variety of cooking apple. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROME

    Possible Answer: capital_of_Italy, Roma, Rome, Italian_capital, Eternal_City

  • The clue is 28. Description of this puzzle's circled letters, and a clue to what they spell. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: INONESENSE

  • The clue is 30. Actor who narrates "The Big Lebowski". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: SAMELLIOTT

  • The clue is 31. Now's partner. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: THEN

    Possible Answer: then, and_so, so, and_then

  • The clue is 32. ___ Lee. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SARA

  • The clue is 38. Irish dances. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: JIGS

    Possible Answer: gigue, jig

  • The clue is 40. Half of a cassette. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SIDEA

  • The clue is 42. Yes votes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AYES

  • The clue is 49. Mildly wet. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DAMP

    Possible Answer: break, deaden, dampish, dampen, weaken, tone_down, moistness, dull, dampness, moist, mute, muffle, soften, damp

  • The clue is 50. Epic work that begins "Sing, goddess, of the anger of Achilles". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ILIAD

    Possible Answer: Iliad

  • The clue is 51. Judy who wrote "Are You There God? It's Me, Margaret". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BLUME

  • The clue is 52. ___-call list. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DONOT

  • The clue is 54. Back 40 makeup. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ACRES

    Possible Answer: acre, Acre, Akko, demesne, Accho, acres, estate, Akka, land, landed_estate

  • The clue is 55. Tousle, as hair. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MUSS

    Possible Answer: mess, genus_Mus, messiness, Mus, mussiness, tussle, muss

  • The clue is 57. "Like that's ever going to happen". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ASIF

  • The clue is 58. It may be tempted. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FATE

    Possible Answer: doom, destine, circumstances, fate, designate, destiny, luck, fortune, lot, portion

  • The clue is 61. Call ___ night. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ITA

  • The clue is 63. Homo sapiens. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MAN

    Possible Answer: military_man, humanity, military_personnel, humankind, gentleman's_gentleman, world, serviceman, valet_de_chambre, human_beings, human, valet, gentleman, homo, humans, man, Man, Isle_of_Man, human_race, adult_male, human_being, mankind, piece

    Possible Opposite Answer : woman, civilian

Tuesday, December 10, 2024

27423 Tue Dec 10, 2024 NYT Brian Callahan and Geoffrey Schorkopf

Break down the NYT Crosswords: December 10, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

New York Times, Tuesday, December 10, 2024
New York Times, Tuesday, December 10, 2024


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Asimov who coined the term "robotics". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ISAAC

    Possible Answer : Isaac


  • The clue is 6. Gospel that includes the Sermon on the Mount. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: MATTHEW

    Possible Answer : Saint_Matthew, St._Matthew_the_Apostle, St._Matthew, Gospel_According_to_Matthew, Levi, Matthew, Saint_Matthew_the_Apostle


  • The clue is 13. Hearst mag. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: COSMO


  • The clue is 14. Period of accountability since 2017. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: METOOERA


  • The clue is 15. Work ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ETHIC

    Possible Answer : ethical_code, ethic, value_orientation, value-system, moral_principle


  • The clue is 16. Hidden feature in a video game. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: EASTEREGG


  • The clue is 17. Great Basin people. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: UTE

    Possible Answer : Ute


  • The clue is 18. "Old MacDonald" sounds. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OINKS

    Possible Answer : oink, grunt, squeal


  • The clue is 20. Gin flavoring. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SLOE

    Possible Answer : Prunus_alleghaniensis, blackthorn, Prunus_spinosa, Allegheny_plum, Alleghany_plum, sloe


  • The clue is 21. Do some modeling for a figure drawing class, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: POSENUDE


  • The clue is 23. Run ___ (go off the rails). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AMOK

    Possible Answer : amok, amuck, possessed, demoniacal, demoniac, murderously, berserk


  • The clue is 25. Problem for shoes on a rainy day. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: MUD

    Possible Answer : muck, mud, clay, mire, muck_up


  • The clue is 26. Orange/tangerine/grapefruit hybrid. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UGLI

    Possible Answer : tangelo, ugli, ugli_fruit


  • The clue is 28. "___ not you, ___ me". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ITS

    Possible Answer : IT, information_technology


  • The clue is 31. Dramatic cry in paintball. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: IMHIT


  • The clue is 34. Piece of asparagus. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SPEAR

    Possible Answer : gig, fishgig, lance, shaft, fizgig, spear_up, spear


  • The clue is 35. Third-to-last Greek letter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CHI

    Possible Answer : khi, ch'i, ki, chi, qi


  • The clue is 36. Fly ball?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SWARM

    Possible Answer : horde, swarm, stream, teem, pullulate, cloud, drove, pour


  • The clue is 37. Ben Solo's father in "Star Wars". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: HAN

    Possible Answer : Han_dynasty, Han


  • The clue is 38. Al of "Today". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ROKER


  • The clue is 40. Muscle used in pull-ups, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LAT

    Possible Answer : lat, latissimus_dorsi


  • The clue is 41. Not chemically reactive. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: INERT

    Possible Answer : torpid, sluggish, neutral, inert, indifferent, soggy


  • The clue is 43. Desert havens. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OASES

    Possible Answer : oasis, haven


  • The clue is 44. "That hits the spot!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AHH


  • The clue is 45. Final. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LAST

    Possible Answer : endure, stopping_point, finish, live_on, net, survive, lastly, final_stage, go, shoemaker's_last, hold_up, end, final, hold_out, death, finale, last-place, finally, close, concluding, terminal, conclusion, in_conclusion, live, utmost, finis, last, lowest, cobbler's_last

    Possible Opposite Answer : first


  • The clue is 46. Canine call. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ARF


  • The clue is 47. Big boats. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ARKS

    Possible Answer : ark, Ark_of_the_Covenant, Ark


  • The clue is 49. Teeth that are typically the first to grow in. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: INCISORS

    Possible Answer : incisor


  • The clue is 54. Kind of bean used in miso. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SOYA

    Possible Answer : soya_bean, soybean_plant, soya, soy, soybean, soja, soja_bean, Glycine_max


  • The clue is 56. Church reading. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PSALM

    Possible Answer : Psalm, psalm


  • The clue is 57. Church seating. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PEW

    Possible Answer : pew, church_bench


  • The clue is 58. "No need to fear me!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: IWONTBITE


  • The clue is 61. Nimble. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AGILE

    Possible Answer : nimble, agile, spry, quick


  • The clue is 63. Important events. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: BIGDEALS


  • The clue is 64. Mythical lamp dweller. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: GENIE

    Possible Answer : jinni, djinny, djinni, djinn, genie, jinnee


  • The clue is 65. "Chilean" food fish. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SEABASS


  • The clue is 66. Vote into office. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ELECT

    Possible Answer : elite, chosen, elect


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Freeze over. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ICEUP

  • The clue is 2. ___ voce (quietly). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SOTTO

  • The clue is 3. Bonfire remains. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ASHES

    Possible Answer: ash, ash_tree

  • The clue is 4. French friend. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AMI

  • The clue is 5. Rich liquid added to curries. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: COCONUTMILK

  • The clue is 6. Likely aftermath of a toddler's playtime. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MESS

    Possible Answer: mickle, raft, kettle_of_fish, spate, good_deal, muddle, pickle, sight, wad, great_deal, jam, lot, tidy_sum, stack, mess_hall, fix, heap, mass, batch, pot, deal, mess, messiness, hole, muckle, peck, plenty, muss, slew, flock, passel, mountain, mint, hatful, pile, mussiness, mess_up, quite_a_little

  • The clue is 7. Lawyer: Abbr.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ATT

  • The clue is 8. Something squeezed when trying on a pair of shoes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TOE

    Possible Answer: toenail, toe

  • The clue is 9. Trunk of the body. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TORSO

    Possible Answer: body, torso, trunk

  • The clue is 10. Taekwondo moves done with an outstretched leg. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: HEELKICKS

  • The clue is 11. Thus. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ERGO

    Possible Answer: ergo

  • The clue is 12. Worker's compensation. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: WAGE

    Possible Answer: earnings, wage, pay, remuneration, engage, salary

  • The clue is 14. Some movie set workers … or what you do when filling in the shaded squares?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (13 letters)

    The answer: MAKEUPARTISTS

  • The clue is 16. Finish. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: END

    Possible Answer: conclusion, remainder, finish, close, remnant, stop, closing, destruction, terminal, last, terminate, final_stage, cease, end, goal, oddment, ending, death

    Possible Opposite Answer : beginning, begin

  • The clue is 19. T-shaped contraceptive, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: IUD

    Possible Answer: intrauterine_device, IUD

  • The clue is 22. Doha dignitary. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EMIR

    Possible Answer: ameer, amir, emir, emeer

  • The clue is 23. In the manner of. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ALA

    Possible Answer: ala

  • The clue is 24. Reflection. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: MIRRORIMAGE

  • The clue is 27. Chap. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: GENT

    Possible Answer: lad, fella, blighter, gent, bloke, Gand, chap, fellow, cuss, Gent, Ghent, feller

  • The clue is 29. Rapper Megan ___ Stallion. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: THEE

  • The clue is 30. Elton John and Mick Jagger, for two. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SIRS

    Possible Answer: sir, Sir

  • The clue is 31. Tenerife, por ejemplo. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ISLA

  • The clue is 32. [You're gorgeous, dahling!]. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MWAH

  • The clue is 33. Fitness discipline for thousands of years. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (9 letters)

    The answer: HATHAYOGA

  • The clue is 34. "___ Gotta Have It" (Spike Lee film). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SHES

  • The clue is 39. Doofuses. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OAFS

    Possible Answer: lump, stumblebum, gawk, lout, lummox, clod, lubber, oaf, goon

  • The clue is 42. "Illmatic" rapper. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NAS

    Possible Answer: sodium, Na, atomic_number_11

  • The clue is 46. Knee part commonly repaired by a sports doc. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ACL

  • The clue is 48. Genre for SZA or H.E.R.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RANDB

  • The clue is 50. "No can do, lassie". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NAE

  • The clue is 51. Give a take. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: OPINE

    Possible Answer: guess, sound_off, imagine, reckon, opine, speak_up, suppose, think, speak_out, animadvert

  • The clue is 52. Ancient artifact. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: RELIC

    Possible Answer: token, keepsake, relic, souvenir

  • The clue is 53. With 59-Down, staple beverage of the South. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SWEET

    Possible Answer: odoriferous, sugariness, dessert, sweetly, cherubic, Sweet, angelic, sweetened, unfermented, odorous, afters, sugared, sweet, fresh, seraphic, mellifluous, mellisonant, scented, sweet-scented, honeyed, perfumed, sweet-smelling, sweet-flavored, confection, dulcet, gratifying, sweetness, angelical, Henry_Sweet

    Possible Opposite Answer : sour, dry, salty

  • The clue is 54. Bro and sis. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SIBS

    Possible Answer: sibling, cognate, sib, blood_relation, blood_relative

  • The clue is 55. Boo-boo. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OWIE

  • The clue is 56. Czech lager, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PILS

  • The clue is 59. See 53-Down. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TEA

    Possible Answer: Camellia_sinensis, tea, afternoon_tea, tea_leaf, teatime

  • The clue is 60. Some undergrad degs.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BAS

    Possible Answer: Ba, AB, Artium_Baccalaurens, Bachelor_of_Arts, barium, BA, atomic_number_56

  • The clue is 62. Vibe (with). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: GEL

    Possible Answer: gelatin, gel, colloidal_gel, mousse

Monday, December 9, 2024

27422 Mon Dec 09, 2024 NYT by Elliot Caroll

NYT Crosswords: December 09, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

New York Times, Monday, December 9, 2024
New York Times, Monday, December 9, 2024


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Discontinued Apple music player. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: IPOD

    Possible Answer : iPod


  • The clue is 5. Baker's amts.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TSPS


  • The clue is 9. Iranian language. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: FARSI

    Possible Answer : Farsi, Persian


  • The clue is 14. Shania Twain's "That Don't Impress Me ___". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: MUCH

    Possible Answer : practically, a_lot, a_great_deal, very_much, often, a_good_deal, lots, much

    Possible Opposite Answer : little


  • The clue is 15. Backboard attachment. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: HOOP

    Possible Answer : wicket, basketball_hoop, hoop, ring, basket


  • The clue is 16. "Break the ice" or "break a leg". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: IDIOM

    Possible Answer : idiom, parlance, dialect, phrasal_idiom, accent, artistic_style, set_phrase, idiomatic_expression, phrase


  • The clue is 17. "Guilty," e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PLEA

    Possible Answer : plea, supplication


  • The clue is 18. Upper hand. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EDGE

    Possible Answer : butt_against, border, adjoin, march, boundary, bound, sharpness, inch, edge, butt, butt_on, abut


  • The clue is 19. Accept eagerly. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: LAPUP


  • The clue is 20. Cocktail made with Southern Comfort, sloe gin, amaretto and orange juice. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (14 letters)

    The answer: ALABAMASLAMMER


  • The clue is 23. Give a positive or negative charge. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: IONIZE

    Possible Answer : ionize, ionise


  • The clue is 24. Flat-screen TV type, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: LCD

    Possible Answer : liquid_crystal_display, LCD


  • The clue is 25. Drs.' colleagues. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RNS

    Possible Answer : radon, Rn, registered_nurse, atomic_number_86, RN


  • The clue is 26. Subdivision. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UNIT

    Possible Answer : unit_of_measurement, social_unit, unit, building_block, whole


  • The clue is 29. Relax, or a place to relax. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: LOUNGE

    Possible Answer : couch, tarry, waiting_room, loaf, linger, sofa, lurk, lounge, loiter, footle, mill_about, hang_around, mess_about, waiting_area, lollygag, lallygag, mill_around


  • The clue is 34. Crinkly kitchen wrap. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (12 letters)

    The answer: ALUMINUMFOIL


  • The clue is 36. Prank on the public. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: HOAX

    Possible Answer : fraud, put-on, play_a_joke_on, dupery, humbug, pull_someone's_leg, hoax, fraudulence


  • The clue is 39. Actor Daniel ___ Kim. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DAE


  • The clue is 40. Assns.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORGS


  • The clue is 41. Writer, director and co-star of "Defending Your Life," 1991. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (12 letters)

    The answer: ALBERTBROOKS


  • The clue is 46. Capital of the Bahamas. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: NASSAU

    Possible Answer : capital_of_the_Bahamas, Nassau


  • The clue is 47. Green Gables girl. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANNE

    Possible Answer : Anne


  • The clue is 48. Passé. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OLD

    Possible Answer : erstwhile, Old, old, older, previous, onetime, former, sure-enough, sometime, quondam, one-time, honest-to-god, honest-to-goodness

    Possible Opposite Answer : young, new


  • The clue is 51. Stephen Colbert's network. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CBS


  • The clue is 53. ___ Babies (stuffed toys). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BEANIE

    Possible Answer : beanie, beany


  • The clue is 55. 1986 hit song for Paul Simon ... or an instruction from the starts of 20-, 34- and 41-Across?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (14 letters)

    The answer: YOUCANCALLMEAL


  • The clue is 60. Pianist's pace. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TEMPO

    Possible Answer : tempo, pace, pacing


  • The clue is 61. Predator sometimes called the "wolf of the sea". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORCA

    Possible Answer : killer_whale, sea_wolf, Orcinus_orca, grampus, orca, killer


  • The clue is 62. "To write is human, to ___ is divine": Stephen King. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EDIT

    Possible Answer : edit_out, cut, blue-pencil, delete, redact, edit


  • The clue is 63. $100, in slang. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: HUNDO


  • The clue is 64. Humdrum routines. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RUTS

    Possible Answer : heat, furrow, estrus, groove, oestrus, rut

    Possible Opposite Answer : anestrus


  • The clue is 65. Grp. whose logo features an orbiting spacecraft. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NASA

    Possible Answer : National_Aeronautics_and_Space_Administration, NASA


  • The clue is 66. The "U" of 22-Down. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: UNION

    Possible Answer : North, trade_union, coupling, Union, unification, sexual_union, uniting, union, pairing, join, wedlock, spousal_relationship, conglutination, brotherhood, trades_union, conjugation, matrimony, mating, jointure, Federal, sum, marriage, labor_union

    Possible Opposite Answer : disunion, nonunion, separation


  • The clue is 67. Sign in a parking garage. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EXIT

    Possible Answer : perish, kick_the_bucket, snuff_it, pass_away, passing, go, go_out, going, leave, cash_in_one's_chips, outlet, conk, drop_dead, choke, decease, get_out, release, buy_the_farm, give-up_the_ghost, expire, exit, expiration, croak, pass, pop_off, issue, departure, die, way_out, loss

    Possible Opposite Answer : be_born, enter


  • The clue is 68. Some food additives. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DYES

    Possible Answer : dye, dyestuff


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Cause damage to. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: IMPAIR

    Possible Answer: deflower, spoil, impair, vitiate, mar

  • The clue is 2. Like many comfy pants. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PULLON

  • The clue is 3. Vast blue expanses. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OCEANS

    Possible Answer: ocean, sea

  • The clue is 4. Abu ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DHABI

  • The clue is 5. 2022 dark comedy that satirized haute cuisine. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: THEMENU

  • The clue is 6. Bubbly beverage. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SODA

    Possible Answer: pop, soda_water, sal_soda, tonic, sodium_carbonate, soda, soda_ash, washing_soda, soda_pop

  • The clue is 7. Collectible cardboard caps of the 1990s. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: POGS

  • The clue is 8. Compete in a bee. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SPELL

    Possible Answer: spell, while, import, trance, enchantment, magical_spell, charm, tour, piece, magic_spell, write, go, spell_out, patch, turn

    Possible Opposite Answer : unspell

  • The clue is 9. The movie industry. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: FILMDOM

    Possible Answer: filmdom, screenland, screen

  • The clue is 10. Politician Schiff or Kinzinger. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ADAM

    Possible Answer: XTC, ecstasy, Robert_Adam, disco_biscuit, X, go, cristal, hug_drug, Adam

  • The clue is 11. Like yellow bananas. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RIPE

    Possible Answer: ripe, good, mature, right, advanced

    Possible Opposite Answer : green

  • The clue is 12. Like lemons. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SOUR

    Possible Answer: rancid, acetify, off-key, morose, dark, work, false, moody, saturnine, glowering, tartness, acidulate, glum, sour, sourness, sullen, acidify, turn, acidity, dour, ferment, turned, off

    Possible Opposite Answer : sweeten, sweet

  • The clue is 13. Little hell-raiser. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: IMP

    Possible Answer: rapscallion, imp, rascal, pixy, elf, hob, scalawag, gremlin, brownie, scallywag, scamp, pixie, monkey

  • The clue is 21. Blue, in Spanish. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AZUL

  • The clue is 22. Free speech grp.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ACLU

  • The clue is 27. Online source for cinephiles. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: IMDB

  • The clue is 28. Bejeweled topper. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: TIARA

    Possible Answer: tiara

  • The clue is 30. Sci-fi vehicles. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UFOS

    Possible Answer: UFO, flying_saucer, unidentified_flying_object

  • The clue is 31. "We can neither confirm ___ deny that this is our first tweet" (how @CIA opened its Twitter account). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NOR

  • The clue is 32. Short-term engagement. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: GIG

    Possible Answer: fizgig, gig, fishgig, spear, lance

  • The clue is 33. Chi-town trains. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ELS

    Possible Answer: elevated_railroad, elevated, altitude, el, ALT, overhead_railway, EL, elevation, elevated_railway

  • The clue is 34. x and y, on a graph. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AXES

    Possible Answer: Axis, axis_of_rotation, ax, bloc, axe, axis_vertebra, axis

  • The clue is 35. Highlighter-colored. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: NEON

    Possible Answer: Ne, atomic_number_10, neon

  • The clue is 36. Chinese dynasty during which paper was invented. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: HAN

    Possible Answer: Han_dynasty, Han

  • The clue is 37. Hello, in Portuguese. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OLA

    Possible Answer: ola, olla

  • The clue is 38. Six-pack muscles. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ABS

    Possible Answer: BA, Ab, Av, ab, abdominal, acrylonitrile-butadiene-styrene, group_AB, abdominal_muscle, Bachelor_of_Arts, ABS, Artium_Baccalaurens, type_AB, AB

  • The clue is 42. Trash-loving critter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: RACCOON

    Possible Answer: raccoon, racoon

  • The clue is 43. What's deep in a pit?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TUBA

    Possible Answer: sousaphone, tuba, bass_horn

  • The clue is 44. Subjected to public condemnation, in modern slang. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ONBLAST

  • The clue is 45. Ship's spine. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KEEL

    Possible Answer: swag, stagger, reel, careen, lurch, keel

  • The clue is 48. Eventually. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ONEDAY

  • The clue is 49. Work together (with). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: LIAISE

    Possible Answer: intermediate, mediate, arbitrate, liaise, intercede

  • The clue is 50. These upper- and lowercase Greek letters: Δ δ. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DELTAS

    Possible Answer: delta

  • The clue is 52. Apt rhyme for "bore". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SNORE

    Possible Answer: stertor, snoring, snore, saw_wood, saw_logs

  • The clue is 54. Change, as a bill or a will. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AMEND

    Possible Answer: meliorate, improve, remediate, better, ameliorate, rectify, remedy, amend, repair

    Possible Opposite Answer : worsen

  • The clue is 55. Steven ___, Oscar-nominated actor for "Minari". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: YEUN

  • The clue is 56. Prefix meaning "everything". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OMNI

  • The clue is 57. Hairstyle that's swept. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: UPDO

  • The clue is 58. Pivotal point. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CRUX

    Possible Answer: crux_of_the_matter, crux, Crux_Australis, Crux, Southern_Cross

  • The clue is 59. Play opener. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ACTI

  • The clue is 60. Two after Tue.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: THU