Search Clues

Showing posts sorted by date for query mental_capacity. Sort by relevance Show all posts
Showing posts sorted by date for query mental_capacity. Sort by relevance Show all posts

Monday, June 9, 2025

XWordHint Crossword Answers June 09, 2025 | Expert Breakdown & Tips

XWordHint Crossword Complete Solution: June 09, 2025

Our expert breakdown helps you solve the June 09 XWordHint crossword while expanding your vocabulary. Learn answer strategies and discover word connections.

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. Refill at a Shell station, say

5-letter answer Answer: GASUP

Clue #2: 6. Relative of a rapier

5-letter answer Answer: SABER
Word Help: Synonyms: saber, sabre, cavalry_sword

Clue #3: 11. "I guess I get the joke ..."

3-letter answer Answer: HEH

Clue #4: 14. Stinks

5-letter answer Answer: ODORS
Word Help: Synonyms: olfactory_sensation, smell, scent

Clue #5: 15. "Leave me ___!"

5-letter answer Answer: ALONE
Word Help: Synonyms: entirely, lone, solely

Clue #6: 16. Record-holder's suffix

3-letter answer Answer: EST
Word Help: Synonyms: Eastern_Standard_Time, Eastern_Time, EST

Clue #7: 17. Dangerous thing to be inside

15-letter answer Answer: BELLYOFTHEBEAST

Clue #8: 20. Music genre modifier

3-letter answer Answer: ALT
Word Help: Synonyms: elevation, altitude, ALT

Clue #9: 21. Cloudless

5-letter answer Answer: CLEAR
Word Help: Synonyms: well-defined, authorise, straighten_out
Antonyms: cloudy, overcast

Clue #10: 22. "Slap me five!"

5-letter answer Answer: UPTOP

Clue #11: 23. Kimono-clad entertainer

6-letter answer Answer: GEISHA
Word Help: Synonyms: geisha_girl, geisha

Clue #12: 25. Not too many

4-letter answer Answer: AFEW

Clue #13: 26. Easter or Passover, but not Christmas

12-letter answer Answer: MOVABLEFEAST

Clue #14: 32. Great delight

4-letter answer Answer: GLEE
Word Help: Synonyms: gloat, gleefulness, hilarity

Clue #15: 35. Trumpet blast

5-letter answer Answer: BLARE
Word Help: Synonyms: din, blare, beep

Clue #16: 36. By way of

3-letter answer Answer: VIA

Clue #17: 37. Lent a hand to

5-letter answer Answer: AIDED
Word Help: Synonyms: aided, assisted, aid
Antonyms: unassisted

Clue #18: 39. "Uh-huh!"

3-letter answer Answer: YUP

Clue #19: 40. Linger (on)

5-letter answer Answer: DWELL
Word Help: Synonyms: lie, populate, lie_in

Clue #20: 42. Cloth at a car wash

3-letter answer Answer: RAG
Word Help: Synonyms: remonstrate, cod, tabloid

Clue #21: 43. Valentine bouquet

5-letter answer Answer: ROSES
Word Help: Synonyms: rose, blush_wine, rosiness

Clue #22: 45. Typical Caribbean cruise stop

4-letter answer Answer: ISLE
Word Help: Synonyms: isle, islet

Clue #23: 46. Beermaker's supply

12-letter answer Answer: BREWERSYEAST

Clue #24: 50. Side-stepper on a beach

4-letter answer Answer: CRAB
Word Help: Synonyms: bellyache, bitch, Phthirius_pubis

Clue #25: 51. Small French eatery

6-letter answer Answer: BISTRO
Word Help: Synonyms: bistro

Clue #26: 55. Insurance filing

5-letter answer Answer: CLAIM
Word Help: Synonyms: title, claim, exact
Antonyms: disclaim, forfeit

Clue #27: 57. ___ and aahed

5-letter answer Answer: OOHED
Word Help: Synonyms: ooh, aah

Clue #28: 60. Scampering rodent

3-letter answer Answer: RAT
Word Help: Synonyms: give_away, git, informer

Clue #29: 61. "And bringing up the rear ..." or an apt description of the ends of 17-, 26- and 46-Across

15-letter answer Answer: LASTBUTNOTLEAST

Clue #30: 64. Did something exceptionally well, in slang

3-letter answer Answer: ATE
Word Help: Synonyms: use_up, deplete, eat

Clue #31: 65. Info gathered by spies

5-letter answer Answer: INTEL

Clue #32: 66. Top-class

5-letter answer Answer: ELITE
Word Help: Synonyms: elite_group, elite, elect

Clue #33: 67. Word before dear or after hell

3-letter answer Answer: YES
Word Help: Synonyms: yes
Antonyms: no

Clue #34: 68. Pond honker

5-letter answer Answer: GOOSE
Word Help: Synonyms: goofball, twat, jackass

Clue #35: 69. Instrument used in Hindustani classical music

5-letter answer Answer: SITAR
Word Help: Synonyms: sitar

Across Clues and Answers (35)

Clue #1: 1. It's often packed during the final few weeks of pregnancy

5-letter answer Answer: GOBAG

Clue #2: 2. Singer of the theme song to "Skyfall"

5-letter answer Answer: ADELE

Clue #3: 3. Georg ___, longtime Chicago Symphony conductor

5-letter answer Answer: SOLTI

Clue #4: 4. Clickable address

3-letter answer Answer: URL
Word Help: Synonyms: uniform_resource_locator, universal_resource_locator, URL

Clue #5: 5. Hitchcock film given an R rating 24 years after its release

6-letter answer Answer: PSYCHO
Word Help: Synonyms: psycho, psychotic_person, psychotic

Clue #6: 6. Spot for valuables

4-letter answer Answer: SAFE
Word Help: Synonyms: dependable, good, safety
Antonyms: dangerous, out

Clue #7: 7. Utah skiing area

4-letter answer Answer: ALTA

Clue #8: 8. Niels ___, physicist portrayed by Kenneth Branagh in "Oppenheimer"

4-letter answer Answer: BOHR
Word Help: Synonyms: Niels_Henrik_David_Bohr, Niels_Bohr, Bohr

Clue #9: 9. Opposite of WSW

3-letter answer Answer: ENE
Word Help: Synonyms: east_northeast, ENE

Clue #10: 10. Spurned

8-letter answer Answer: REBUFFED
Word Help: Synonyms: drive_back, snub, fight_off

Clue #11: 11. Stretches of baking days?

9-letter answer Answer: HEATWAVES

Clue #12: 12. Canadian gasoline brand

4-letter answer Answer: ESSO

Clue #13: 13. Web address starter

4-letter answer Answer: HTTP
Word Help: Synonyms: HTTP, hypertext_transfer_protocol

Clue #14: 18. Any of several kings of Norway

4-letter answer Answer: OLAV

Clue #15: 19. Sporting equipment that is French for "sword"

4-letter answer Answer: EPEE
Word Help: Synonyms: epee

Clue #16: 24. Captain Hook's right-hand man

4-letter answer Answer: SMEE

Clue #17: 25. ___ Lingus

3-letter answer Answer: AER

Clue #18: 27. Vast void

5-letter answer Answer: ABYSS
Word Help: Synonyms: abyss, abysm

Clue #19: 28. Colorful puppy of children's TV

5-letter answer Answer: BLUEY

Clue #20: 29. Momentary slip

5-letter answer Answer: LAPSE
Word Help: Synonyms: fall_back, slip_away, go_by

Clue #21: 30. Place for a flower box

4-letter answer Answer: SILL
Word Help: Synonyms: sill

Clue #22: 31. Old wives' ___

4-letter answer Answer: TALE
Word Help: Synonyms: story, narrative, fib

Clue #23: 32. Attire

4-letter answer Answer: GARB
Word Help: Synonyms: garment, fit_out, garb
Antonyms: undress

Clue #24: 33. Pinocchio, at times

4-letter answer Answer: LIAR
Word Help: Synonyms: liar, prevaricator
Antonyms: square_shooter

Clue #25: 34. Outliers in the data

9-letter answer Answer: EDGECASES

Clue #26: 38. Shoot for the stars

8-letter answer Answer: DREAMBIG

Clue #27: 41. At ___ end (frazzled)

4-letter answer Answer: WITS
Word Help: Synonyms: humour, mental_capacity, wit

Clue #28: 44. Sphere

3-letter answer Answer: ORB
Word Help: Synonyms: revolve, globe, orb

Clue #29: 47. Court order

4-letter answer Answer: WRIT
Word Help: Synonyms: judicial_writ, writ

Clue #30: 48. Assist with a crime

4-letter answer Answer: ABET
Word Help: Synonyms: abet

Clue #31: 49. Moves obliquely

6-letter answer Answer: SIDLES
Word Help: Synonyms: sidle, sashay

Clue #32: 52. One could be dominant or recessive

5-letter answer Answer: TRAIT
Word Help: Synonyms: trait

Clue #33: 53. Follower of Haile Selassie, informally

5-letter answer Answer: RASTA
Word Help: Synonyms: Rastafarian, Rasta

Clue #34: 54. River animal often seen on its back

5-letter answer Answer: OTTER
Word Help: Synonyms: otter

Clue #35: 55. Court surface for the French Open

4-letter answer Answer: CLAY
Word Help: Synonyms: Lucius_DuBignon_Clay, corpse, stiff

Clue #36: 56. Arriving at 8:00 for a 7:00 dinner, say

4-letter answer Answer: LATE
Word Help: Synonyms: former, latterly, later
Antonyms: early

Clue #37: 57. Bart Simpson's bus driver

4-letter answer Answer: OTTO

Clue #38: 58. Individuals

4-letter answer Answer: ONES
Word Help: Synonyms: 1, single, I

Clue #39: 59. Groundhog's home

4-letter answer Answer: HOLE
Word Help: Synonyms: maw, fix, gob

Clue #40: 62. Game with Skip cards

3-letter answer Answer: UNO

Clue #41: 63. Quarterback Manning

3-letter answer Answer: ELI

Expert Solving Strategies

  • Look for fill-in-the-blank clues first (they're often easiest)
  • Watch for question marks indicating wordplay
  • Check vowel patterns in partially solved words

Related Search Terms

NYT Crossword Help, Daily Puzzle Solutions, Crossword Answer Finder, June Crossword Answers

Monday, December 23, 2024

27436 Mon Dec 23, 2024 NYT Crossword Clues by xword hints

Break down the NYT Crosswords: December 23, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

Mon Dec 23, 2024 NY Times Crossword Clues by xword hints
Mon Dec 23, 2024 NY Times Crossword Clues by xword hints


Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Christmas baubles, often. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ORBS

    Possible Answer : orb, globe, eyeball, ball, revolve, orbit


  • The clue is 5. Ontario-based network that aired "Schitt's Creek". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CBC

    Possible Answer : blood_profile, CBC, complete_blood_count


  • The clue is 8. Billiards bounces. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CAROMS

    Possible Answer : carom, cannon, ricochet


  • The clue is 14. Leafy vegetable in some Caesar salads. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KALE

    Possible Answer : loot, clams, borecole, dough, bread, kail, lolly, shekels, wampum, lettuce, Brassica_oleracea_acephala, sugar, dinero, cole, colewort, boodle, cabbage, kale, pelf, gelt, moolah, simoleons, scratch, lucre


  • The clue is 15. Former N.B.A. star ___ Ming. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: YAO


  • The clue is 16. "So done with that". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OVERIT


  • The clue is 17. *Hodgepodge bowlful of munchies. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: SNACKMIX




  • The clue is 19. Become a new country, in a way. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SECEDE

    Possible Answer : break_away, splinter, secede


  • The clue is 20. Horses' homes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: STABLES

    Possible Answer : stalls, stable, horse_barn


  • The clue is 22. Joie de vivre. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ELAN

    Possible Answer : ardour, zeal, flair, elan, ardor, dash, style, panache


  • The clue is 23. Trim from the roster. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CUT

    Possible Answer : thin, slice, shortened, track, reduce, baseball_swing, slew, weakened, cut_back, ignore, hack, cut, stinger, issue, write_out, rationalize, sheer, cutting, prune, foreshorten, abbreviate, deletion, swerve, edit, turn_off, turn_out, thin_out, rationalise, tailor, geld, burn, cold_shoulder, veer, swing, disregard, bring_down, trimmed, cut_of_meat, cut_off, slashed, thinned, trend, skip, slue, gelded, trim_down, excision, trim_back, dilute, curve, edit_out, switch_off, cutting_off, slash, shorten, cut_down, gash, snub, trim, make_out, emasculated, undercut, contract, abridge, mown

    Possible Opposite Answer : untrimmed, expand, unmown, uncut, switch_on


  • The clue is 25. *Buses, trains, subways, etc.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: MASSTRANSIT


  • The clue is 28. Worldwide. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: GLOBAL

    Possible Answer : globose, spherical, worldwide, global, world, ball-shaped, planetary, spheric, orbicular, globular, world-wide


  • The clue is 30. Hoppy holiday?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: EASTER

    Possible Answer : Easter, easter, easterly, east_wind


  • The clue is 31. The "I" of FYI, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: INFO

    Possible Answer : information, info


  • The clue is 32. Look forward to. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AWAIT

    Possible Answer : expect, wait, look, await


  • The clue is 34. CBS late show hosted by Taylor Tomlinson ... or where to find the first words of the answers to the starred clues. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (13 letters)

    The answer: AFTERMIDNIGHT


  • The clue is 40. Dirty, like a chimney. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SOOTY

    Possible Answer : jet, pitchy, sooty, jet-black, coal-black


  • The clue is 41. Q: "Why shouldn't you tell secrets on a farm?" A: "Because the corn has ___!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EARS

    Possible Answer : capitulum, pinna, spike, ear, auricle


  • The clue is 43. Whipped dessert. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MOUSSE

    Possible Answer : gel, hair_mousse, hair_gel, mousse


  • The clue is 46. ___ Mae (college loan provider). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: SALLIE


  • The clue is 48. *Rodeo footwear. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (11 letters)

    The answer: COWBOYBOOTS


  • The clue is 51. Sly animal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FOX

    Possible Answer : dodger, George_Fox, confound, pull_a_fast_one_on, confuse, trick, play_a_joke_on, throw, fox, play_tricks, fuddle, slyboots, play_a_trick_on, fob, discombobulate, flim-flam, bedevil, Charles_James_Fox, Fox, befuddle


  • The clue is 52. The "A" in A.D.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ANNO


  • The clue is 53. Money owed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: ARREARS

    Possible Answer : arrears


  • The clue is 55. Tire patterns. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TREADS

    Possible Answer : pace, step, tread, trample, stride


  • The clue is 58. *Portrait artist's medium. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: OILPAINT


  • The clue is 61. Rich cakes. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TORTES

    Possible Answer : torte


  • The clue is 62. ___ de plume. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NOM


  • The clue is 63. P, R, N, D or L. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: GEAR

    Possible Answer : geartrain, power_train, pitch, gear, gear_wheel, cogwheel, paraphernalia, appurtenance, train, gear_mechanism, geared_wheel, gearing


  • The clue is 64. Military affirmative. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: YESSIR


  • The clue is 65. Musician/activist Yoko. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ONO

    Possible Answer : Yoko_Ono, Ono


  • The clue is 66. Award such as Best Comeback Athlete or Best Team. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ESPY

    Possible Answer : descry, spy, espy, spot


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Gives the green light. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OKS

    Possible Answer: O.K., Oklahoma, okay, Sooner_State, okeh, OK, okey

  • The clue is 2. Operated. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: RAN

    Possible Answer: move, course, lead, tend, ladder, execute, flow, unravel, black_market, scarper, scat, take_to_the_woods, range, lam, die_hard, bleed, operate, run_for, race, melt, draw, run, run_away, hightail_it, consort, guide, melt_down, fly_the_coop, hunt, carry, work, prevail, function, endure, extend, play, bunk, pass, be_given, persist, escape, feed, lean, track_down, turn_tail, ply, campaign, incline, go, head_for_the_hills, hunt_down, break_away

    Possible Opposite Answer : malfunction, idle

  • The clue is 3. Words after "3, 2, 1 ...". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: BLASTOFF

    Possible Answer: blastoff, shot

  • The clue is 4. Religious offshoot. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: SECT

    Possible Answer: faction, religious_sect, sect, religious_order

  • The clue is 5. Drum kit component. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: CYMBAL

    Possible Answer: cymbal

  • The clue is 6. Backs out at the last second. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BAILS

    Possible Answer: bail_bond, bond, bail

  • The clue is 7. Rowing crew captains, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: COXES

    Possible Answer: cyclooxygenase, coxswain, Cox, cox

  • The clue is 8. Counterpart of sin, in trigonometry. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: COS

    Possible Answer: atomic_number_27, cosine, cos, Colorado, cobalt, romaine_lettuce, romaine, cos_lettuce, carbon_monoxide, carbon_monoxide_gas, CO, Co, conscientious_objector, Centennial_State

  • The clue is 9. "___ Maria" (hymn). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AVE

  • The clue is 10. Like yesterday. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: RECENT

    Possible Answer: recent, Recent_epoch, Holocene_epoch, Recent, late, Holocene

  • The clue is 11. Ending words of an ultimatum. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ORELSE

  • The clue is 12. Where juggling balls are often seen. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MIDAIR

    Possible Answer: midair

  • The clue is 13. Arterial insert. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: STENT

    Possible Answer: stent

  • The clue is 18. ___ Sutra. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: KAMA

    Possible Answer: Kama

  • The clue is 21. Unwavering. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STEADY

    Possible Answer: unwavering, regular, brace, steadily, stabilise, sweetheart, unfaltering, steadfast, firm, calm, stiff, sweetie, unbendable, truelove, becalm, stabilize, unshakable, steady, unfluctuating

    Possible Opposite Answer : unsteady, unsteadily

  • The clue is 23. Hollywood special effects, for short. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: CGI

  • The clue is 24. Forearm bone. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ULNA

    Possible Answer: ulna, elbow_bone

  • The clue is 26. Rarity in a drought. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RAIN

    Possible Answer: pelting, rainfall, rain, rainwater, rain_down

  • The clue is 27. Sparkling Italian wine, or the region it comes from. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ASTI

  • The clue is 29. Spam spreader. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: BOT

    Possible Answer: bot

  • The clue is 32. Single-celled organism. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: AMOEBA

    Possible Answer: amoeba, ameba

  • The clue is 33. Cleverness. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: WIT

    Possible Answer: wittiness, humor, wag, humour, wit, brain, brainpower, card, learning_ability, mental_capacity, mentality, witticism

  • The clue is 35. Canadian gas brand. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ESSO

  • The clue is 36. Optimistic, like an outlook. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ROSY

    Possible Answer: blushful, rose-cheeked, fortunate, rosy, rosy-cheeked, flushed, rose-colored

  • The clue is 37. Hair stiffener. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: GEL

    Possible Answer: gel, colloidal_gel, mousse, gelatin

  • The clue is 38. Two equal parts, to kids. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: HALFSIES

  • The clue is 39. Duo + one. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: TRIO

    Possible Answer: 3, trio, leash, threesome, triad, trey, trinity, ternary, troika, triple, tercet, ternion, III, triplet, terzetto, trine, deuce-ace, three, tierce

  • The clue is 42. Madonna coffee table book released a day after her 1992 album "Erotica". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SEX

    Possible Answer: wind_up, arouse, excite, turn_on, sexual_practice, sex_activity, sex, gender, sexual_urge, sexual_activity, sexuality

  • The clue is 43. Marilyn of Hollywood. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: MONROE

    Possible Answer: Marilyn_Monroe, Norma_Jean_Baker, James_Monroe, President_Monroe, Monroe

  • The clue is 44. Deed holders. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OWNERS

    Possible Answer: possessor, proprietor, owner

  • The clue is 45. W.W. II naval menaces. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: UBOATS

  • The clue is 46. Heavenly protector of sailors. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STELMO

  • The clue is 47. "I need it yesterday!". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ASAP

    Possible Answer: ASAP

  • The clue is 48. Snarky, as a remark. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: CATTY

    Possible Answer: bitchy, cattie, cattish, catty

  • The clue is 49. University of Maine town. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ORONO

    Possible Answer: Orono

  • The clue is 50. Constellation with a belt. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ORION

    Possible Answer: Hunter, Orion

  • The clue is 54. Apt anagram of ANGER minus N. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: RAGE

    Possible Answer: fury, craze, storm, rage, fad, madness, passion, furore, ramp, cult, furor

  • The clue is 56. Opus ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DEI

  • The clue is 57. Latvia or Estonia, pre-1991: Abbr.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SSR

  • The clue is 59. Short snooze. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: NAP

    Possible Answer: nap, forty_winks, pile, sleep, catnap, short_sleep, cat_sleep, snooze, Napoleon, catch_a_wink

  • The clue is 60. Give some effort. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: TRY

    Possible Answer: attempt, assay, test, try, judge, taste, try_out, effort, sample, adjudicate, render, seek, essay, stress, strain, endeavor, prove, examine, hear, try_on, endeavour

Thursday, October 10, 2024

Thu Oct 10, 2024 NY Times Crossword Clues Hints

Across Clues :

1. Site for a light bite, 5. Cy Young winners, e.g., 9. Dog leg terminus, 12. Like many Keats works, 13. Swahili honorific, 14. "Lucy and ___" (2022 documentary), 15. Instrument panels, 17. Landed, 18. Sweatshirt style, 19. Syllables of laughter, 21. Word on a nutrition label, 23. "Educated insolence," per Aristotle, 24. Gesture of reassurance, 25. Long time span, 26. Subject to damages, 28. Trademark of deadpan stand-ups, 30. Lou Grant's wife on "The Mary Tyler Moore Show", 31. Bugs, perhaps, 33. Areas that are lower than their surrounding terrain, 35. "I'm flexible", 36. Toss out, 40. Like the femur, among all bones in the body, 43. Quiet period, 44. What lies before you, with "the", 47. Not ruling out, 49. Black ___, 50. Stopover, 51. What makes a sticker stickier?, 52. Do some garden work, 53. Dance floor lighting option, 55. Text massager, 57. Ungulate feature, 58. Author's concern that, when parsed as four parts, provides a hint to this puzzle's theme, 62. Sufficient, informally, 63. Bold, energetic and ambitious type, it's said, 64. Speed, 65. Collector's goal, 66. Give, but expect back, 67. Words to a betrayer

Thu Oct 10, 2024 NY Times Crossword Clues Hints
Thu Oct 10, 2024 NY Times Crossword Clues Hints


Down Clues :

1. Major food source animal, 2. Computing pioneer Lovelace, 3. Swerve wildly from side to side, as a car, 4. ___ Park, neighborhood of Los Angeles, 5. Anticipate, 6. Mind, 7. Burnt bit of brisket, 8. Confidently struts, 9. ___ Bay, neighborhood of the Bronx, 10. Italian cheese, 11. Fail to act decisively in the face of a challenge, 13. Legislative collectives, 14. One of three in an SOS message, 16. Part of a pipe, 20. Melancholy Musketeer, 21. Raced, as away from danger, 22. Right hand, 24. Feeds (on), 27. "Twilight" protagonist, 28. Lavishly regaled, in a way, 29. Scooby-Doo, to Scrappy-Doo, 32. Druid, e.g., 34. Indian honorific, 37. Goes hog-wild, 38. Prefix with cumulus, 39. Move forward resolutely, 41. Fountain of Youth's promise, 42. Old-timey medicines, 44. Things listed on a wedding registry, 45. Play opener, 46. "Stee-RIKE three!" follower, 48. Essence, 51. Put two and two together, say, 54. Not quite right, 55. Whistle-blower Brockovich, 56. Sludge, 59. Rich rock, 60. Private sleeping accommodations?, 61. Big bird

Break down the NYT Crosswords: October 10, 2024

Let's go into the puzzle, starting with the across clues and answers, followed by the down clues and answers.

Across Clues with Answers:
  • The clue is 1. Site for a light bite. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CAFE

    Possible Answer : coffeehouse, cafe, coffee_bar, coffee_shop


  • The clue is 5. Cy Young winners, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ACES

    Possible Answer : ace, virtuoso, sweep_through, maven, champion, 1, sail_through, one, hotshot, nail, unity, I, wizard, genius, ACE, whiz, sensation, superstar, adept, star, angiotensin_converting_enzyme, single, whizz, wiz, mavin, Allied_Command_Europe, pass_with_flying_colors, angiotensin-converting_enzyme, breeze_through


  • The clue is 9. Dog leg terminus. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PAW

    Possible Answer : paw, hand, mitt, manus


  • The clue is 12. Like many Keats works. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ODIC


  • The clue is 13. Swahili honorific. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BWANA


  • The clue is 14. "Lucy and ___" (2022 documentary). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: DESI


  • The clue is 15. Instrument panels. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: WASHBOARDS

    Possible Answer : splashboard, washboard


  • The clue is 17. Landed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ALIT


  • The clue is 18. Sweatshirt style. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: HOODIE


  • The clue is 19. Syllables of laughter. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: HAHHAH


  • The clue is 21. Word on a nutrition label. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: FAT

    Possible Answer : fatness, fatten_out, avoirdupois, fatty, fatty_tissue, blubber, juicy, productive, fat, flesh_out, adipose_tissue, fill_out, fatten, fertile, plump, fatten_up, rich, plump_out

    Possible Opposite Answer : thin, nonfat, leanness


  • The clue is 23. "Educated insolence," per Aristotle. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: WIT

    Possible Answer : mentality, humor, witticism, mental_capacity, brain, learning_ability, humour, card, brainpower, wittiness, wit, wag


  • The clue is 24. Gesture of reassurance. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: PAT

    Possible Answer : tap, rap, pat, slick, dab, glib, chuck


  • The clue is 25. Long time span. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: AGE

    Possible Answer : historic_period, geezerhood, years, senesce, mature, eld, long_time, get_on, age, old_age, maturate

    Possible Opposite Answer : rejuvenate


  • The clue is 26. Subject to damages. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: LIABLE

    Possible Answer : unresistant, apt, nonresistant, nonimmune, liable


  • The clue is 28. Trademark of deadpan stand-ups. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: WRYHUMOR


  • The clue is 30. Lou Grant's wife on "The Mary Tyler Moore Show". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: EDIE


  • The clue is 31. Bugs, perhaps. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SPIESON


  • The clue is 33. Areas that are lower than their surrounding terrain. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: WELLS

    Possible Answer : fountainhead, swell, H._G._Wells, Wells, wellspring, well, Herbert_George_Wells


  • The clue is 35. "I'm flexible". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ANY

    Possible Answer : whatever, whatsoever, any


  • The clue is 36. Toss out. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SCRAP

    Possible Answer : quarrel, argufy, flake, scrap, trash, fighting, junk, fleck, chip, dispute, fight, combat, altercate, bit, rubbish


  • The clue is 40. Like the femur, among all bones in the body. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: LARGEST

    Possible Answer : enceinte, declamatory, bombastic, with_child, big, expectant, large, great, magnanimous, heavy, gravid, orotund, tumid, turgid, prominent

    Possible Opposite Answer : little, small


  • The clue is 43. Quiet period. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LULL

    Possible Answer : quieten, letup, tranquillize, quiet, tranquillise, tranquilize, calm_down, still, lull, calm

    Possible Opposite Answer : agitate


  • The clue is 44. What lies before you, with "the". Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: WAYAHEAD


  • The clue is 47. Not ruling out. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: OPENTO


  • The clue is 49. Black ___. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ICE

    Possible Answer : Methedrine, internal-combustion_engine, trash, frost, methamphetamine, shabu, frappe, ice-skating_rink, chalk, crank, ICE, sparkler, meth, methamphetamine_hydrochloride, deoxyephedrine, ice_rink, glass, water_ice, frosting, icing, chicken_feed, ice


  • The clue is 50. Stopover. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: INN

    Possible Answer : inn, auberge, lodge, hostelry, hostel


  • The clue is 51. What makes a sticker stickier?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ANI

    Possible Answer : ani


  • The clue is 52. Do some garden work. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SOW

    Possible Answer : seed, sow_in, sow, inseminate


  • The clue is 53. Dance floor lighting option. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: STROBE

    Possible Answer : stroboscope, strobe_light, strobe


  • The clue is 55. Text massager. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: EDITOR

    Possible Answer : editor, editor_program, editor_in_chief


  • The clue is 57. Ungulate feature. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: HOOF

    Possible Answer : leg_it, hoof, foot, hoof_it


  • The clue is 58. Author's concern that, when parsed as four parts, provides a hint to this puzzle's theme. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (10 letters)

    The answer: WORDCHOICE


  • The clue is 62. Sufficient, informally. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ENUF


  • The clue is 63. Bold, energetic and ambitious type, it's said. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ARIES

    Possible Answer : Aries, Aries_the_Ram, Ram


  • The clue is 64. Speed. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ZOOM

    Possible Answer : whizz, soar_up, rapid_growth, zoom, surge, whizz_along, soar_upwards, rapid_climb, zoom_along, soar


  • The clue is 65. Collector's goal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: SET

    Possible Answer : readiness, adjust, coiffe, band, hardened, solidification, stage_set, gear_up, bent, determine, exercise_set, go_down, define, sic, mark, dictated, countersink, Set, curing, set_up, localize, located, fructify, fit, fix, fixed, pose, correct, go_under, circle, ready, primed, rigid, specify, lay, typeset, placed, set, congeal, Seth, coif, localise, jell, lay_out, put, arrange, coiffure, determined, do, position, dress, laid, plant, place, limit, prepare, lot, hardening, solidifying, situated, rig

    Possible Opposite Answer : rise


  • The clue is 66. Give, but expect back. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: LEND

    Possible Answer : bring, add, bestow, contribute, loan, impart, lend

    Possible Opposite Answer : borrow


  • The clue is 67. Words to a betrayer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ETTU


Down Clues and Answers:
  • The clue is 1. Major food source animal. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: COD

    Possible Answer: pod, seedcase, rag, ride, take_in, C.O.D., put_on, fool, COD, rally, gull, dupe, collect, bait, twit, cod, put_one_over, tantalise, tease, put_one_across, slang, razz, befool, tantalize, cash_on_delivery, taunt, codfish

  • The clue is 2. Computing pioneer Lovelace. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ADA

    Possible Answer: adenosine_deaminase, ADA

  • The clue is 3. Swerve wildly from side to side, as a car. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: FISHTAIL

    Possible Answer: fishtail

  • The clue is 4. ___ Park, neighborhood of Los Angeles. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ECHO

    Possible Answer: sound_reflection, ring, reverberation, resound, Echo, repeat, replication, reverberate, echo, recall

  • The clue is 5. Anticipate. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: AWAIT

    Possible Answer: look, await, wait, expect

  • The clue is 6. Mind. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: CARE

    Possible Answer: upkeep, worry, attention, guardianship, tending, manage, concern, give_care, like, aid, caution, wish, charge, tutelage, fear, forethought, maintenance, handle, care, deal, precaution

  • The clue is 7. Burnt bit of brisket. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: END

    Possible Answer: cease, goal, close, destruction, stop, final_stage, terminate, end, oddment, death, last, remainder, remnant, terminal, conclusion, ending, closing, finish

    Possible Opposite Answer : beginning, begin

  • The clue is 8. Confidently struts. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: SASHAYS

    Possible Answer: jaunt, cock, excursion, pleasure_trip, expedition, sashay, sidle, junket, swagger, prance, strut, outing, ruffle, tittup, chasse

  • The clue is 9. ___ Bay, neighborhood of the Bronx. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: PELHAM

    Possible Answer: Pelham

  • The clue is 10. Italian cheese. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ASIAGO

  • The clue is 11. Fail to act decisively in the face of a challenge. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DITHER

    Possible Answer: pother, flap, fuss, dither, tizzy

  • The clue is 13. Legislative collectives. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: BODIES

    Possible Answer: consistence, personify, torso, eubstance, soundbox, consistency, organic_structure, dead_body, body, physical_structure, trunk

  • The clue is 14. One of three in an SOS message. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: DAH

    Possible Answer: dah, dash

  • The clue is 16. Part of a pipe. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: BOWL

    Possible Answer: pipe_bowl, arena, roll, sports_stadium, stadium, bowling_ball, trough, bowl, bowlful

  • The clue is 20. Melancholy Musketeer. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ATHOS

    Possible Answer: Mount_Athos, Athos

  • The clue is 21. Raced, as away from danger. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: FLED

    Possible Answer: take_flight, flee, fly

  • The clue is 22. Right hand. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: AIDE

    Possible Answer: aide, adjutant, auxiliary, aide-de-camp

  • The clue is 24. Feeds (on). Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PREYS

    Possible Answer: fair_game, predate, prey, target, feed, raven, quarry

  • The clue is 27. "Twilight" protagonist. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: BELLA

  • The clue is 28. Lavishly regaled, in a way. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: DINED

    Possible Answer: din, dine, boom

  • The clue is 29. Scooby-Doo, to Scrappy-Doo. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: UNCLE

    Possible Answer: uncle

    Possible Opposite Answer : aunt

  • The clue is 32. Druid, e.g.. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: PAGAN

    Possible Answer: heathen, gentile, heathenish, ethnic, hedonist, pleasure_seeker, infidel, pagan

  • The clue is 34. Indian honorific. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: SAHIB

    Possible Answer: sahib

  • The clue is 37. Goes hog-wild. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (8 letters)

    The answer: RUNSRIOT

  • The clue is 38. Prefix with cumulus. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ALTO

    Possible Answer: countertenor, contralto, alto

  • The clue is 39. Move forward resolutely. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PLOD

    Possible Answer: trudge, tramp, footslog, slog, pad, plodding, plod

  • The clue is 41. Fountain of Youth's promise. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (7 letters)

    The answer: RENEWAL

    Possible Answer: rehabilitation, renewal, reclamation, replacement, refilling, replenishment

  • The clue is 42. Old-timey medicines. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: TONICS

    Possible Answer: soda, keynote, tonic, soda_pop, quinine_water, tonic_water, restorative, pop, soda_water

  • The clue is 44. Things listed on a wedding registry. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: DISHES

    Possible Answer: dish, peach, looker, stunner, serve, dishful, dish_aerial, ravisher, lulu, beauty, knockout, sweetheart, saucer, serve_up, smasher, cup_of_tea, dish_out, bag, mantrap, dish_up, dish_antenna

  • The clue is 45. Play opener. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: ACTONE

  • The clue is 46. "Stee-RIKE three!" follower. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (6 letters)

    The answer: YEROUT

  • The clue is 48. Essence. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: PITH

    Possible Answer: nitty-gritty, sum, gist, nub, meat, heart, inwardness, essence, substance, core, centre, heart_and_soul, marrow, center, kernel, pith

  • The clue is 51. Put two and two together, say. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (5 letters)

    The answer: ADDED

    Possible Answer: tot, bring, sum, add, append, bestow, contribute, supply, impart, tot_up, summate, add_up, tote_up, sum_up, tally, add_together, total, lend

    Possible Opposite Answer : take_away, subtract

  • The clue is 54. Not quite right. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: OFF

    Possible Answer: away, bump_off, remove, sour, turned, slay, forth, murder, off, cancelled, dispatch, polish_off, hit

    Possible Opposite Answer : on

  • The clue is 55. Whistle-blower Brockovich. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: ERIN

    Possible Answer: Erin

  • The clue is 56. Sludge. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (4 letters)

    The answer: OOZE

    Possible Answer: goop, seepage, oozing, seep, ooze_out, transude, exudate, ooze, guck, gook, goo, sludge, gunk, muck, exude, slime

  • The clue is 59. Rich rock. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: ORE

    Possible Answer: ore

  • The clue is 60. Private sleeping accommodations?. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: COT

    Possible Answer: crib, fingerstall, cot, camp_bed

  • The clue is 61. Big bird. Can you find the Answer?

    Here is a hint. It is a word with exactly (3 letters)

    The answer: EMU

    Possible Answer: electromagnetic_unit, Emu_novaehollandiae, emu, Dromaius_novaehollandiae